EXCLUSIV – Două fabrici de mobilă din Maramureș, primele în topul românesc al exportatorilor din 2017, exportă 14% din totalul național

0
3270

PRODUCȚIE. Producărorii de mobilă maramureșeni dețin și în 2017 supremația în topul național al exportatorilor din domeniu. Pe locul 1 în clasamentul exporturilor pe 2017 se situează Aramis Baia Mare, cu produse în valoare de 220 de milioane de euro (aproape 1 miliard de lei). Practic, procentual, compania băimăreană a exportat aproape 10% din totalul național al anului 2017!

 

Compania băimăreană, deținută de Vladimir Iacob și Marius Șelescu, exportând peste 98% din producția realizată în Baia Mare, cea mai mare parte pentru retailerul suedez Ikea – de altfel, ponderea exportului în producția totală din industria mobilei din România a crescut în ultimii 10 ani de la 57,6% la 90%.. În 2015, Aramis a fost prima dintre firmele cu capital privat românesc în topul național al exportatorilor, clasându-se pe locul 56, iar în 2016, a urcat în acest clasament până pe poziția 54.

 

În clasamentul național al celor mai mari exportatori de mobilier în 2017, pe locul 2 s-a situat producătorul de mobilă Taparo, care deține fabrici în orașul Târgu Lăpuș și în satul Borcut. Compania lăpușană, care își exportă în totalitate producția și care-l are ca acționar majoritar pe Ioan Filip, a exportat anul trecut mobilă în valoare de aproximativ 80 de milioane de lei (4% din totalul național).

 

În 2015, România a exportat produse de mobiler în valoare de 2,2 miliarde de euro și a importat de 608 milioane de euro, rezultând un excedent comercial de 1,6 miliarde de euro, iar în 2017 exportul a însumat peste 2,1 miliarde de euro.

 

2mnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ