CORONAVIRUS – Grupul Taparo din Maramureș va produce și măști de înaltă protecție, pentru cadrele medicale: 40.000 de bucăți pe zi

1
988

MĂȘTI DE PROTECȚIE. După ce Grupul Taparo, controlat de omul de afaceri maramureșean Ioan Filip, a demarat încă de luna trecută producția de măști de protecție, după 15 aprilie va introduce în producție și a patra linie tehnologică automatizată, care va produce măştile de protecție superioară și înaltă de tipurile FFP2 şi FFP3, destinate cadrelor medicale din spitalele implicate în tratarea bolnavilor infectați cu coronavirus (COVID-19), precum şi persoanelor care intră în contact direct cu aceștia.

 

Zilnic, 40.000 de măști de protecție superioară și înaltă

 

Măștile de protecție FFP2 și FFP3 vor fi produse tot la fabrica Techtex din Oșorhei (jud. Bihor), integrată în Grupul Taparo. După punerea în folosință și a celei de-a patra linii tehnologice (pentru tipurile FFP2 și FFP3), Grupul Taparo va produce 500.000 de măști de protecție/zi, 8% din producția totală fiind de protecție superioară și înaltă, cu patru straturi filtrante și supapă de expirație.

 

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a precizat miercuri, 8 aprilie, că Taparo va produce, după 15 aprilie, și 40.000 de bucăți pe zi din tipurile FFP2 și FFP3, iar compania de stat Romarm va produce peste 100.000 de măști pe zi din tipul FFP2. În ultimele zile, România a mai importat 2 milioane de măști.

 

De la declanașarea pandemiei de coronaviroză, Grupul Taparo și-a reconvertit producția, de la mobilier la produse de protecție solicitate de criza cauzată de coronavirus, cumpărând patru linii tehnologice automatizate pentru producția măștilor de protecție (montate la fabrica Techtex din Bihor, specializată în producţia de textile tehnice).

 

De asemenea, pe lângă producţia de măşti (avizate de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România), Grupul Taparo produce în fabricile Taparo din zona Lăpuș și 4Brands din Baia Mare şi alte materiale de protecţie, din material nețesut și din materiale 100% impermeabile: 4.000 de bucăți/zi de combinezoane, halate, capeline (protecţie pentru cap), botoși (protecţii pentru picioare) și 2.000 de lenjerii de pat de unică folosință.

 

Care este diferența între măștile FFP1, FFP2 și FFP3

 

Măștile respiratorii sunt confecționate din materiale filtrante a aerului și impurităților. Sistemul de clasificare are trei tipuri, indicând nivelul de protecție pe care îl oferă.

 

FFP1 (masca clasică): eficiența minimă a filtrului este de 78%-80%, protejează împotriva particulelor mari și solide. Potrivită pentru protecția împotriva substanțelor iritante, dar care nu sunt dăunătoare – este folosită în special în situații în care anumite substanțele pot provoca apariția unor iritări la nivelul tractului respirator. De regulă este utilizată în construcții și în industria alimentară.

 

FFP2 (protecție superioară): eficiența minimă a filtrului este de de 94%, protejează împotriva particulele mici aflate în aer, cu o dimensiune de până la 0,6 μm. Pot bloca substanțe dăunătoare sănătății și capabile să provoace modificări genetice. Sistemul de filtrare este cu strat de carbon activ. Permite stoparea expunerii la aerosoli, ceață și fum. De regulă, este utilizată în industria grea (metalurgică, minieră).

 

FFP3 (protecție înaltă): eficiența minimă a filtrului este de de 99%, protejează împotriva substanțelor în concentrații mari. Poate bloca aerosoli lichizi și solizi (capabile să filtreze particulele toxice, cancerigene și radioactive). Folosite pentru controlul infecțiilor cu virus și bacteriene atunci când contagiunea este răspândită prin tuse și strănut (cum ar fi  coronavirusul). De regulă, sunt utilizate de către profesioniștii din domeniul sănătății sau de cei care manipulează substanțe chimice periculoase.

 

În cazul actual, specialiștii recomandă purtarea a oricărui tip de mască (inclusiv a celor simple, FFP1, pentru că este o măsură eficientă pentru stoparea răspândirii coronavirusului: o persoană infectată care poartă acest tip de protecție blochează transmiterea infecției în rândul contacților).

 

Cătălin VISCHI

 

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here