TUPEU INCREDIBIL – Contractul de deszăpezire a Băii Mari în iarna aceasta: 12,6 milioane de lei pentru firma finului primarului, iar marți, în urma târgului Cherecheș & PNL, va fi majorat tariful

9
13103

IARNA BĂIEȚILOR DEȘTEPȚI DIN ORAȘUL PREDAT. Iarna trecută, municipiul Baia Mare a plătit cea mai mare sumă din țară pentru deszăpezire: peste 8,40 milioane de lei (exact: 8.409.280,61 lei) – este vorba de suma plătită efectiv (bani virați în contul firmei Construrom, controlată de finul primarului Cătălin Cherecheș, Marcel Vasile Zoicaș – 2mnews deține documente oficiale justificative în acest sens).

 

Suma plătită de administrația din Baia Mare firmei de deszăpezire este de 4,5 ori mai mare decât cea plătită de un oraș mai mare în care a nins fix-fix la fel (și care a fost deszăpezit la standarde net superioare celor din Baia Mare), respectiv Târgu Mureș, unde acest serviciu a fost plătit cu 1,87 milioane de lei (exact: 1.871.000 lei – la fel, 2mnews deține documente oficiale în acest sens).

 

Creștere cu 25,23% a celui mai mare tarif din țară

 

În acest an, primarul Cătălin Cherecheș a încercat deja de cinci ori (!!!) să îi determine pe consilierii locali să aprobe majorarea semnificativă a unor tarife de deszăpezire. Conform strategiei, ora de deszăpezire ar urma să crească de la 490 lei, care oricum este cel mai mare tarif din țară, la 614,09 lei. Procentual, creșterea este de 25,32%.

 

Pentru că până acum majoritatea consilierilor locali au respins această solicitare, primarul Cherecheș a semnat cu finul său Zoicaș un contract la vechile tarife. Acest contract de deszăpezire a fost semnat în 1 noiembrie 2022 și prevede deszăpezirea în perioada 1 noiembrie 2022 – 30 aprilie 2023. Contractul este în valoare de… peste 12,68 milioane de lei (exact: 12.683.519,80 lei, sumă care include TVA), adică este mai mare cu fix 25,32% decât cel de anul trecut (când oricum Baia Mare a plătit cei mai mulți bani din țară pentru acest serviciu).

 

Deci, primarul Cherecheș a crescut suma pe care o va vira firmei finului său cu exact procentul de majorare a tarifului pe care l-a solicitat spre aprobare consilierilor locali, însă aceștia l-au respins de 5 ori. În pofida reușitei din pix, primarul Cherecheș nu a renunțat nici la majorarea tarifului principal pe deszăpezire (de la 490 lei la 614,09 lei!) și marți, 28 noiembrie 2022, va introduce proiectul de hotărâre pentru a 6-a oară în dezbaterea Consiliului Local Baia Mare.

 

Cum se reușește? Pactul dintre Cherecheș și PNL

 

Numai că de această dată, majorarea va trece (sunt necesare 12 voturi, Cherecheș a dovedit până acum că deține controlul a 11 din cei 23 de consilieri locali). Cum va trece? Ca de obicei, cu ajutorul PNL Maramureș. Subliniere: nimeni nu e naiv să mai creadă că vreun consilier PNL votează proiectele importante altfel decât decide conducerea partidului – în speță Ionel Bogdan. În consecință, între cei doi (primarul Cherecheș – președintele PNL Maramureș, Bogdan) a survenit o înțelegere, o pacificare.

 

Aceasta se va materializa marți prin majorarea tarifului principal pe deszăpezire, fapt care va corecta contractul uriaș semnat în 1 noiembrie 2022, ridicându-l de la fabuloasa sumă de 12,68 de milioane de lei la peste 15 milioane de lei.

 

Pentru cei de pe strada 1 Mai nr. 8A: în această iarnă, suma alocată pentru deszăpezirea Băii Mari este cu mult mai mare (înainte de majorarea iminentă a tarifului, care va surveni mâine, 28 noiembrie, în urma pactului Cherecheș – PNL) decât cea care se va plăti în Polul zăpezii din România: Covasna (Sfântu Gheorghe, Întorsura Buzăului ș.a.m.d.) – în tot județul Covasna, pentru deszăpezirea a 263 de kilometri de drum județean s-a alocat un maxim (nu poate fi depășită suma) de 8,7 milioane de lei. În Baia Mare, lungimea totală a străzilor (sunt circa 380 de străzi) este de 214,6 kilometri.

 

Să calculăm: la Întosura Buzăului, unde ninge zdravăn când în Baia Mare nici nu fulguie, deszăpezirea în această iarnă costă 33.000 lei/kilometru, iar în Baia Mare costă 59.000 lei (cu amendamentul că, de fapt, costă dublu, pentru că în Baia Mare nu se deszăpezesc toate străduțele, avem experiența anilor precedenți). Bine, mă gândesc că v-am captat atenția al unui hold-up în desfășurare. Cât despre consilierii PNL, probabil vor avea la alegerile din 2024 măsura votului lor și al modului în care înțeleg să gestioneze cheltuirea banilor orașului.

 

PNL aprobă majorarea tarifului din Baia Mare

 

Pe lângă informațiile din interior, iată argumentul aprobării majorării tarifului la deszăpezire de consilierii PNL (care până acum au votat de 5 ori împotrivă): doi din cei trei peneliști din Comisia de buget-finanțe au avizat deja pozitiv proiectul care prevede majorarea tarifului principal al deszăpezirii. Oficial o să încerce să dreagă busuiocul public, cu minciuna că legea îi obliga. Nu îi obligă nimic, atât timp cât chiar înainte de această majorare Baia Mare a plătit cea mai scumpă deszăpezire din țară.

 

Acum, cu ajutorul PNL Maramureș, dictat de Ionel Bogdan, peneliștii din județ îi dau girul primarului Cherecheș să vireze nu imensa sumă de 12,68 milioane de lei în conturile firmei finului său, ci circa 15 milioane de lei. Cam de două ori cât tot județul Covasna. Și cam de 8 ori (!!!) mai mult decât Târgu Mureș (care are cu câteva zeci de kilometri de străzi mai mult decât Baia Mare și unde se deszăpezesc și străduțele).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

9 COMENTARII

  1. Rușine să vă fie se zbat Cherecheș să vă vă dezăpezească să nu vă rupeți gâtu pe străzi și voi nu tăceți ,ia vă puneți mâna pe lopeți și ieșți afară puturoșiloe ,domnule primar Cherecheș nu-i băga in seamă făți făcutele

  2. Așa vă trebuie dacă l-ați votat chiar și când era la pușcărie! De pe atunci am fost ” vedetele ” țării … ce să mai , Baia Mare este cel mai și cel mai oraș … fraierit din țară!

  3. La banii astia, sa curete de zapada si trotuarele, in tot orasul. Iarna trecuta, au trecut ca trenul pe strada mea ( din centrul….istoric) si de fiecare data ne-au ingropat masinile in munti de zapada ! Nu ar fi fost o problema, daca nu as fi avut un parinte in varsta si bolnav de dus periodic la spital. In rest, orasul arata din ce in ce mai rau, in special iarna….si nu este vorba despre panselute, lumini si targuri !

  4. ne meritam soarta, ce mai – daca nu suntem in stare sa iesim in strada sa ii dam afara pe lacheii astia care ze numesc politicieni – asta e….oricum ce fac politicienii se reflecta la scara mai mica in toate aspectele din oras, invatatura, sanatate, circulatie, civilizatie, etc …

  5. Asa se fura bani publici debla popor gaspogaria orasului nu sunt in stare sa cumpere utilaje de mana a doua pt dezapezire ??? O lege cine fura banul statului minim 25 ani temnita . Hotii cu dosare penale si cazier conduc instituții si au functi mari .un oarevare cetatean cu cazier nu se poate angaja pt un loc de munca. Hotiii conduc tara si poporul este prost ca votează hotia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here