CUM ÎȚI CHELTUIESC BANII TĂI – Cât costă luminițele decorative de sărbători într-un oraș dator la bănci: în Baia Mare, peste 5,7 milioane de lei/an

4
3881

EPISODUL IEPURI GRAȘI, DE PAȘTI”. După cum știți (dacă nu știți aflați acum), în municipiul Baia Mare lucrările / prestațiile de servicii cu bun potențial financiar (salubrizarea, deszăpezirea, întreținerea drumurilor, iluminatul public, iluminatul ornamental) sunt contractate pe câte 4 ani (se numesc contracte-cadru). Astăzi, despre iluminatul ornamental din Baia Mare, o afacere de casă, aproape de familie, care este de mult apanajul celui supranumit (după ce s-a fotografiat pe un tron din luminițe kitschoase) „Regele luminilor”, Ilie Ureche (foto mic dreapta și foto mare sus, alături de primarul Cherecheș), proprietarul firmei Ilnic Electric, prietenul viceprimarului Ioan Doru Dăncuș, zis „Doru după Anghel”, și partener cu stagii vechi al primarului Cătălin Cherecheș.

 

Ilnic Electric, un sereleu din satul Merișor (aparținător de Tăuții Măgherăuș), a câștigat noul contract pentru iluminat ornamental de sărbători în municipiul Baia Mare după o strategie deja banală în Baia Mare, oraș aflat sub controlul edilului Cherecheș (până și procurorilor din urbe li se pare o normalitate ca TOATE contractele mari să se câștige de firme de casă, pe care de regulă le nominalizăm înaintea desemnării, după această strategie). Strategia, spuneam, banală: firma concurentă a fost descalificată, pe considerent că oferta a fost declarată “inacceptabilă”, a rămas o singură firmă cu ofertă declarată conformă, evident firma-abonată de atâția ani la TOATE contractele de iluminat ornamental din Baia Mare, Ilnic Electric.

 

În următorii 4 ani (octombrie 2021 – octombrie 2025), administrația Băii Mari va plăti firmei lui Ureche suma totală de… peste 22,7 milioane de lei (exact: 22.772.258,88, adică circa 5,7 milioane de lei/an, echivalentul a 1,15 milioane de euro/an) – sumele cuprind TVA. Pentru o corectă înțelegere a dimensiunii sumelor de mai sus, o comparație: în acest an, Primăria trebuie să plătească la băncile la care este datoare peste 17 milioane de lei (12,8 milioane de lei sub formă de rate bancare și peste 4,2 milioane de lei sub formă de dobânzi).

 

Contractul, care se întinde pe o perioadă 48 de luni, a fost semnat în 22 octombrie 2021, și prevede „prestarea serviciilor de iluminat ornamental de sărbători”: “sărbătorile de iarnă, Sărbătoarea Castanelor, sărbătorile pascale şi/sau alte evenimente desfășurate în Baia Mare”. Ce înseamnă „prestarea”? Păi, zice contractul: montarea, demontarea și asigurarea funcționarii luminițelor, precum și prestarea de proiecții video pe clădiri („specifice diverselor evenimente/sărbători de iarnă/sărbători pascale” – pentru că și Iisus s-a născut și a înviat cu proiecții video, deci e ceva specific).

 

La biblica perioadă de 3 zile (după semnarea contractului), adică în 25 octombrie 2021, firma lui Ureche a primit și prima comandă, pentru sărbătorile de iarnă 2021-2022: 2.519.344,68 lei + TVA (adică, circa 3 milioane de lei). Adică 600.000 euro pentru a se monta luminițe, frumos, de Crăciun. Peste o jumătate de milion de euro, un mizilic pentru orice oraș dator la bănci.

 

De ce v-am precizat asta? Pentru că după sifonarea a 600.000 euro din banii orașului dator la bănci, Baia Mare, pentru montarea de reni, moși crăciuni, steluțe tip cometă, Iisuși care clipocesc, oameni de zăpadă cu clopoței câcănii și minioni supraponderali, urmează partea a II-a: sărbătorile pascale, cu ouă mov, iepuri grași și alte kitschuri luminoase. Implicit, alți bani. Pentru că orașul e bogat de nu mai știe ce să facă cu atâția bani, de asta v-am precizat. Și să vă anunț, anticipat, că monitorizarea este funcțională. Măcar atât, să știți. Și dacă doriți un remember: în 2018 s-au plătit pentru kitschurile de Paște 21.658 de lei, iar în doar 3 ani, în 2021, s-a plătit de 10 ori mai mult, adică 252.315,70 lei.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

4 COMENTARII

  1. Vede ti vila domnului cu luminitele,doua mercedesuri ultimul ragnet,la comanda,valori de milioane de euro.Cand a venit din Spania,avea o nacela mica .Masura ti averea lui si ve ti deduce cam cat a )uat primarul nostru drag

  2. astia care ne conduc, si nu doar la baia mare, dar in special aici, sunt niste mercenari – si ma intreb oare cati bani din acele contracte, ajung la ei in buzunar – si ce e mai trist, e ca tot ce se intampla, se intampla cu largul acord al institutiilor care ar trebui sa ii inchida, judece, etc, pe acesti hoti cu acte in regula care nu dau 2 lei pe oamenii de rand…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here