OPERAȚIUNEA „ȘARPANTA” – Primarul Cherecheș a dispus „o inventariere a construcțiilor nelegale: edificii, garaje, balcoane, extinderi, șarpante”, află ce vrea să facă după aceea

2
2211
Cătălin Cherecheș

DISPOZIȚIE. Pentru lectura scrierii de față e necesar un imbold la calm și rațiune, pentru că intenția nu este de a genera panică, de a crește nejustificat tensiuni arteriale ori de a ridica consumul de medicamente împotriva anxietății sau nervozității. Această scriere are un unic scop: de a vă informa ce o să vi se întâmple. Așadar, scrierea :)…

 

Vine nota de plată dacă locuiești în Baia Mare și te regăsești într-un dintre următoarele situații: ți-ai închis balconul în 1991 și n-ai autorizație; ai încropit un garaj și până acum ai fost lăsat în pace de factorii de coerciție din administrația publică locală; ți-ai construit un balcon la parter sub al vecinului de deasupra; în fine, ai edificat ceva, orice (șarpante, acoperișuri, coteț pentru câinele scării etc.), și nu ai autorizație de la Primărie.

 

Mai exact, angajații Primăriei Baia Mare de la serviciile Disciplina în construcții și Poliția locală vor trebui să finalizeze inventarul complet al construcțiilor nelegale edificate pe raza municipiului. Pentru asta au la dispoziție un grafic de acțiune și un deadline (termen) – 1 decembrie 2017 -, sigur, toate gândite, controlate și dispuse de Întâiul strateg al urbei, primarul Cătălin Cherecheș.

 

Practic, după 27 de ani de democrație prost înțeleasă în care fiecare a făcut ce, cum și când a vrut în acest oraș, Cherecheș și-a dat seama acum, după ce a stat în ultimii șase ani pe tronul suprem (dar mai bine mai târziu decât niciodată, zice-o vorbă-nțeleaptă), că așa nu se mai poate. Și că cine a greșit (adică a edificat după cum l-a tăiat capul) trebuie să… Chiar, trebuie să ce? Să aflăm chiar de la sursă ce se întâmplă cu acel inventar al construcțiilor nelegale.

 

„După ce vom avea o evidență clară a acestor construcții nelegale vom decide, pentru fiecare chestiune în parte, cum procedăm. (De pildă) Pentru chestiunile legate de acoperișurile nelegale există două variante. O variantă ar fi ca, în colaborare cu asociațile de proprietari, să preluăm planșeele de blocuri și municipiul să le mansardeze, devenind proprietar și apoi închiriindu-le sau vânzându-le (și cu acești bani putem acționa pentru izolarea blocurilor, pentru că proiecte europene expunerea municipiului în acest sens este foarte mare din perspectivă financiară – până în 2020 avem 100-150 de blocuri de izolat pe proiecte europene, dar mai avem încă 700 de blocuri care trebuie izolate – și constatăm că în afară de chestiunile de eficiență energetică și de reducerea costurilor pe care le au cetățenii și de chestiunile de estetică și de imagine municipiul nu câștigă mare lucru)”, a precizat primarul Cherecheș.

 

Sigur, v-aș spune și care ar fi cea de-a doua variantă în privința acoperișurilor edificate fără autorizație, în opțiunea edilului, însă acesta a ratat explicația. Adică a uitat să o comunice. Dar de știut, sigur o știe!, doar El a creat strategia ce se pune-n practică chiar acum și cu care „vom vedea ce vom face”.

 

Singura ciudățenie în această decizie, foarte bună, firească și tardivă, este că a fost gândită doar pe jumătate, acest „vom vedea ce facem cu inventarul ăla” lasă loc de interpretări în lipsa unor reguli clare ale acestui „joc”. Când faci o strategie, fă-o până la capăt și du-o la îndeplinire. Altfel, fiind incompletă, e lipsită de logică și dă senzația unui alt lucru făcut de mântuială, fără o finalitate concretă. Dar încrederea e ultima care decedează. #doareușimamaputemconduceorașul

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Nu poate decat sa ma bucure acest lucru. De multa vreme trebuia luata atitudine. Dac te uiti la blocurile din oras te ia groaza cand vezi ca fiecare si-a inchis balconul dupa bunul plac, nu gasesti doua geamuri identice la blocuri, e un mozaic de culori la fatada blocurilor, extinderile arata dezgustator. O initiativa buna.

    • Oamenii cunosc foarte bine „realizările” antecesorilor și de aceea înțeleg și apreciază demersurile primarului Cătălin Cherecheș, chiar și eșecurile sunt în parte, acceptate. Oricâte afirmatii mizerabile și de discreditare vor fi atribuite lui CC toate sunt în derizoriu și înspre deliciul celor frustrați de persoana sa – cât se știe că acesta are credit în fața comunității, iar cei cu pretenții nu sunt ușă de biserică; criticile argumentate și constructive trebuiesc avute în vedere, ele pot contribui la îndreptarea neajunsurilor.
      CC trebuie să aibă credință în cetățenii orașului, și deziderate care contează, înțelepciune și răbdare…, că anul ce vine trece de pragul naivității și încrederii în oameni de calitate îndoielnică!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here