UPDATE: EROARE GRAVĂ – Consilierii judeţeni PER, Cristian Anghel şi Mircea Ciocan, numiţi manageri de spitale în Maramureş, sunt în stare de incompatibilitate

2
1341
Cristian Anghel, Gabriel Zetea și Mircea Ciocan

EXCLUSIV. Strategia făcută de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Gabriel Zetea, de a-i numi în funcţii de manageri de spitale pe consilierii judeţeni PER Cristian Anghel şi Mircea Ciocan este greşită şi, cel puţin în cazul Anghel, încalcă legea şi creează starea de incompatibilitate în dreptul acestora.

 

La numirea în funcţia de manager, Ciocan a renunţat la funcţia de consilier judeţean, problema lui Anghel rămâne însă de actualitate. Cum a fost posibilă această situație, în condiţiile în care CJ şi Prefectura au o „armată” de jurişti? Deşi s-a cerut şi s-a obţinut un aviz de legalitate inclusiv de la Instituţia Prefectului, după ce Ciocan a renunţat la funcţia din forul administrativ al judeţului, mai trebuie să se pronunţe şi Anghel.

 

Greşeala juriştilor

 

Avizul de legalitate, adică „consilierii judeţeni pot fi manageri de spitale” a fost generată, în cel mai bun caz, de faptul că situaţia a fost judecată exclusiv prin prisma incompatibilităţilor consilierilor judeţeni. Iar consilierul judeţean nu e incompatibil cu funcţia de manager la spital (doar trebuie să se abţină de la voturile privind activitatea spitalului respectiv). Numai că trăim în România şi… managerul de spital e incompatibil (şi) cu funcţia de consilier judeţean.

 

Concis: activitatea managerilor de spital este reglementată de Legea 95, a reformei în sănătate. Această lege a fost actualizată (modificată de o sumedenie de ori, ultima dată în noiembrie 2016). Conform tuturor modificărilor, la Capitolul III al legii, referitor la conducerea spitalelor, art. 180 stabileşte incompetibilitatea managerului de spital. Aici situaţia e clară: un manager de spital nu are voie să primească salariu sau indemnizaţie decât ca manager al spitalului, unicele excepţii fiind „activităţi în domeniul medical în aceeaşi unitate sanitară, activităţi didactice, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică”. Atât. Punct. Clar. Pe cale de consecinţă, managerii de spitale Ciocan şi Anghel sunt incompatibili cu funcţia de consilier judeţean unde primesc indemnizaţie.

 

Tot respectiva lege spune şi cum se reglează starea de incompatibilitate: managerul de spital aflat în stare de incompatibilitate sau în conflict de interese, „este obligat să înlăture motivele de incompatibilitate ori de conflict de interese în termen de 30 de zile de la apariţia acestora. În caz contrar, contractul de management este reziliat de plin drept”. Ciocan şi-a reglat problema, demisionând din funcţia de consilier judeţean, probabil şi din cea de vicepreşedinte al federaţiei sindicale Sanitas, pentru că şi aceasta este incompatibilă cu funcţia de manager de spital.

 

Ce spun „împricinaţii” şi scenariul politic

 

Gabriel Zetea, preşedintele CJ Maramureş, n-a avut nicio reacţie. Similar, Mircea Ciocan (de la care am fi vrut să aflăm dacă s-a retras şi din funcţia deţinută la Sanitas). În schimb, Cristian Anghel susţine că a aflat de starea de incompatibilitate şi că se va decide în cele 30 de zile ce va face. „Am aflat după numire de starea de incompatibilitate. La momentul numirii mi s-a spus că nu există nicio problemă şi mi s-a părut o provocare interesantă, de aceea am şi acceptat funcţia. Sigur, mă voi decide în termenul prevăzut de lege. La momentul acesta nu ştiu ce o să fac, am argumente şi de-o parte şi de alta”, a declarat, pentru 2mnews, Cristian Anghel.

 

UPDATE: Gabriel Zetea, preşedintele CJ Maramureş: „Domnul Ciocan a renunţat la funcţia de consilier judeţean înainte de a fi desemnat ca manager interimar la Spitalul de Boli Infecţioase (n.red., adică, Ciocan a visat noaptea că Zetea îl va desemna şef la unitatea spitalicească). În privinţa sa nu e niciun semn de incompatibilitate. Domnul consilier judeţean Anghel a fost numit în funcţia de manager interimar la spitalul din Cavnic de primarul oraşului şi îşi va reglementa, conform legii, situaţia de incompatibilitate în 30 de zile, conform legii. Dânsul nu s-a sfătuit cu juriştii CJ, probabil a făcut-o cu juriştii de la Primăria Cavnic, întrebaţi-l. Noi nu am greşit cu nimic. Nu veţi găsi nicio intervenţie politică în aceste numiri”.

 

Obeservaţie: Primarul din Cavnic e membru PSD, Gabriel Zetea, preşedintele CJ Maramureş, e preşedintele PSD Maramureş, adică superiorul politic al primarului din Cavnic. Într-adevăr, nu pare a fi nicio intervenţie politică.

 

Prognoză: Cu 6 luni înainte de a se întâmpla: Mircea Ciocan va câştiga concursul de manager la Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie din Baia Mare, instituţie din subordinea CJ Maramureş. Raţionament: altfel l-am bănui, prosteşte, de naivitate – a demisionat din funcţia de consilier judeţean pentru a renunţa la funcţia de manager al spitalului? – şi nu ne place să ne comportăm prosteşte.

 

Concluzie: Sigur, nu e vorba de nicio imixtiune politică, doar noi vedem scenarii, iar Zetea şi ceilalţi sunt mai deştepţi decât noi. Cel puţin aşa au senzaţia ei.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here