ABUZ ÎN SERVICIU – Infracțiune penală: primarul Cherecheș și-a angajat șoferul la Poliția Locală și tot acolo a înscris și mașina cu care circulă

1
4781

FAPTE. Pe Ioan Bodea, bănuiesc că nu-l cunoașteți. Nu vă spune nimic-nimicuța? Poate îl cunoașteți sub prenumele “Mircea”. “Mircea” e un om bun. Și șoferul primarului Cătălin Cherecheș. I se spune “Mircea”, prenume după care e cunoscut de mai toți angajații și apropiații Primăriei (până și primarul îi spune Mircea), pentru că Ioan Bodea (55 de ani) a fost șoferul lui Mircea Dolha în perioada în care acesta a fost primar interimar (adică după arestarea primarului Cristian Anghel, astăzi coleg de partid cu primarul Cherecheș, și el arestat, la rândul său, pentru fapte de corupție).

 

Care e problema cu acest om bun, Ioan Bodea, alias Mircea? Una generată de primarul Cherecheș, care a dispus angajarea acestuia la Poliția Locală. Și dacă a dispus ditamai primarul, s-a efectuat. Așa că Ioan Bode, alias Mircea, născut la 13 martie 1965, a fost și este angajat pe post de șofer 1 la Compartimentimentul Baze de Date și Logistică al Direcției Poliția Locală, serviciu din subordinea Primăriei Baia Mare.

 

Bine, n-ar fi prima angajare de tip primarul dispune, iar angajații execută orbește, însă în acest caz problema constă într-o infracțiune, respectiv abuz în serviciu. Să explicăm: din moment ce Bodea este pe organigrama Poliției Locale, trebuie să aibă atribuții exclusiv pe Legea 155/2010. Nu poate primarul să se folosească de un angajat al Poliției Locale, decât în baza unei dispoziții, care se raportează la un temei legal.

 

În cazul de față, nu ne putem raporta la prevederile legii care reglementează înființarea, organizarea și funcționarea poliției locale, au precizat, pentru 2mnews, surse informate din sfera juridică a Poliției Locale: “Fișa postului e sfântă în acest caz, iar dacă șoferului Poliției Locale i-au fost trasate alte atribuții în afara celor reglementate de Legea 155/2010, răspunzător este cel care a întocmit fișa și cel care a semnat-o. Fapta face obiectul infracțiunii de abuz în serviciu”.

 

Simplificat, potrivit legii, șoferul Poliției Locale ar trebui să aibă în fișa postului atribuții privind serviciul în care este angajat, numai că Ioan Bodea, alias Mircea, conduce mașina primarului. O mașină (marca Skoda, o aveți în imagine), care este și ea înregistrată la Poliția Locală. Fiind înregistrată la Poliția Locală, trebuie folosită de Poliția Locală, nu de primar sau orice alte persoane.

 

Încercând să determinăm cauza (rațională) pentru care primarul Cherecheș a ordonat încălcarea legii, am găsit o singură explicație: mașinile Poliției Locale au alocate o cotă de combustibil de 350 de litri/lună, semnificativ mai mare decât a mașinilor Primăriei (implicit și față de mașina care deservește primarul). De aceea, a dispus ca mașina primarului să fie inclusă în parcul auto al Poliției Locale, iar șoferul acesteia să fie încadrat tot la Poliția Locală, pentru a avea dreptul de a o conduce. Numai că e ilegal, spuneam, infracțiunea fiind inclusă de Codul penal ca abuz în serviciu.

 

Finalizarea documentării acestei scrieri a fost făcută în fața unui banner outdoor uriaș, pe care tronau pesediștii Cătălin Cherecheș și Gabriel Valer Zetea (ultimul fiind cel care i-a vândut PSD-ul lui Cherecheș, conform propriei declarații a primarului Băii Mari – detalii AICI), înconjurați de sloganul electoral “Oameni harnici, cinstiți și puternici”. Bine, pe aia cu hărnicia zic să o lăsăm moartă, că măcăne câinele-n vizuină, dar cum rămâne cu cinstea? S-o lăsăm și pe aia…

 

P.S.: În Târgu Mureș, pentru o speță similară (angajarea șoferilor primarului și consilierului său la Poliția Locală) s-a deschis, în acest an, dosar de cercetare penală…

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here