TRIST – A murit Nicolae Dicu, fostul ministru al Minelor și director general al Remin Baia Mare

3
4064
Nicolae Dicu (1934 - 2020)

NICOLAE DICU. A murit Nicolae Dicu (86 de ani), fost ministru al Minelor, director al concernului românesc de metalurgie neferoasă Conef și director general al Companiei Naționale Remin Baia Mare. Inginerul Nicolae Dicu și-a dedicat aproape 40 de ani de viață mineritului, cea mare parte din activitate deasfășurând-o în Maramureș. Este considerat unul dintre cei mai importanți specialiști din mineritul românesc.

 

Nicolae Dicu s-a născut la 19 octombrie 1934, în Stejar (jud. Gorj), comună în care și-a făcut și școala elementară. A absolvit Liceul “Mihai Viteazu” din Bucureşti (1954) și Institutul de Mine Petroşani (1959) – primii 3 ani de facultate i-a făcut la Institutul de Mine Bucureşti – Facultatea de Exploatări Miniere. Și-a făcut ucenicia în minerit în Maramureș, angajându-se la început ca maistru minier la Mina Bolduț a Exploatării Miniere Cavnic, mină în care a lucrat 25 de ani și pe care avea să o conducă timp de 10 ani (în perioada 1974-1984) – la 16 decembrie 1999 avea să primească distincția de Cetăţean de Onoare al orașului Cavnic.

 

A fost deputat în Marea Adunare Naţională și ministrul adjunct la ministerul Minelor în perioada finală a regimului comunist. La 2 ianuarie 1990, a fost numit prin Decretul nr. 11, emis de președintele Consiliului Frontului Salvării Naționale, Ion Iliescu, ministru al Minelor în primul Guvern post-decembrist (în Guvernul Petre Roman 1). A fost ministru până în 28 iunie 1990 (când a căzut Guvernul Petre Roman 1).

 

A fost una dintre vocile care au criticat modul în care au fost implementate măsurile guvernamentale care au dus la colapsului industriei miniere. Nicolae Dicu avea trei copii (două fete gemene, Daniela și Adina, și un băiat, Gabriel). Una dintre fiicele sale, Daniela Băzărea (fost consilier local în Baia Mare), a scris: A fost un om, o personalitate „mai mare decat viața”. A murit în 1 decembrie 2020, de Ziua Națională a României.

 

2mnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Am aflat tirziurzii despre dispariția domnului Dicu, un om deosebit care a făcut mult bine României și multor generații mai tinere de mineri! Dumnezeu să-l odihnească!

  2. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! A fost un profesionist in minerit dar si un mare iubitor al sportului. Un excelent conducator mereu preocupat de imbunatatirea vietii minerilor atat de pe pozitia de sef de sector cat si atunci cand a devenit Ministrul Minelor! L-am cunoscut personal si ne-am intalnit atat in Maramures si cat si la Cluj !
    Fie-i tarana usoara!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here