TOP FINANȚĂRI – Care este comuna din Maramureș care a avut cele mai mari venituri în 2019

0
2018

RECEA. Scrierea utilizează date oficiale (ale Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale, aflată în subordinea directă a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice). Conform acestora, în anul 2019, cea mai bogată comună din județul Maramureș a fost Recea, care a gestionat 25,52 milioane de lei.

 

Recea, comună limitrofă municipiului reședință de județ, Baia Mare, are în componență 5 sate (Bozânta Mică, Lăpușel, Mocira, Recea – reședința – și Săsar), care totalizează aproximativ 6.000 de locuitori. Din 2004, comuna este administrată de primarul Octavian Pavel (foto mic dreapta, PSD – aflat la al cincilea mandat), iar politic a intrat după alegerile din 2020 sub controlul alianței PNL&USR (care are 8 din cei 15 consilieri locali în forul deliberativ al comunei).

 

La nivel național, comuna maramureșeană s-a situat pe locul 12 din cele 41 de lidere județene din mediul rural, pentru că anul trecut, la nivelul primăriilor din comune, s-a consemnat o creștere semnificativă (de aproape 20%) a veniturilor totale față de anul anterior (2018).

 

Subliniere: în baza analizei surselor de finanțare ale bugetelor primăriilor din mediul rural, doar 20%-33% sunt constituite din veniturile proprii, cea mai mare parte a banilor care intră în bugetele acestora fiind reprezentate de cotele defalcate din impozitul pe venit, ceea ce se traduce printr-o dependență a administrațiilor comunale de stat, prin administrația județeană (reprezentată de Consiliul Județean).

 

Liviu DAMIAN

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here