FURTUL DE LEMNE – Pe drumurile forestiere din Maramureș se vor instala sisteme de supraveghere video performante: imaginile vor fi stocate 6 luni

1
1119

MĂSURĂ. Ocoalele silvice din Maramureș vor primi în custodie, de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, sisteme integrate de supraveghere video, cu obligația de a le instala la ieșirile de pe drumurile forestiere și de stoca, timp de 6 luni, imaginile video.

 

Fiecare ocol silvic va amplasa sistemele integrate de supraveghere video în minimum trei puncte relevante. Costurile de achiziție (în primă fază a 300 de sisteme video, cu acces la internet) și pentru întreținere vor fi suportate de la bugetul de stat, prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Achiziția se va face în două etape, în primă fază fiind incluse 11 județe (printre care și Maramureșul) în care au fost identificate zone de risc ridicate cu tăieri ilegale, iar în faza a doua, celelalte județe.

 

Pentru stabilirea județelor din faza I a proiectului, aflat în dezbatere publică, s-a avut în vedere suprafața de pădure din județ, volumul exploatat și transportat și incidența cea mai ridicată a tăierilor ilegale identificate. Investiția, estimată în primă fază la 12 milioane de lei, este motivată prin monitorizarea oricărei cantități de masă lemnoasă care iese din pădure.

 

Sistemele de supraveghere video vor fi amplasate în zonele cu risc ridicat în ceea ce privește tăierile ilegale. La alegerea zonelor s-a luat în calcul, volumul exploatat și transportat, precum și cuantumul tăierilor ilegale identificate. În ceea ce privește alegerea punctelor de instalare a camerelor video, acestea se vor afla pe drumurile forestiere, în apropierea intersecțiilor cu drumurile publice, în zone intens practicate de transportatorii de masă lemnoasă.

 

Valoarea estimată a unui sistem integrat de supraveghere video este de aproximativ 40.000 lei, acesta fiind prevăzut cu minimum 3 camere video de înaltă rezoluție (cu posibilitate de identificare automată a numerelor de înmatriculare auto, detecția mișcării, vizualizare pe timp de noapte), ecrane de monitorizare, pupitru de comandă, precum și elemente de interconectare a tuturor sistemelor de monitorizare. După perioada de dezbatere publică, va fi emisă o Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru demararea procedurii de achiziție.

 

* Foto: WWF

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Și cine va păzi camerele să nu fie sparte? Acum câțiva ani, la Săpânța au demolat cu buldozerul punctul de control al jandarmeriei și nu a văzut nimeni, cică. Poate ar fi mai sigur închiriat un satelit…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here