TARDIV – Cheltuim 19 milioane de lei: elevii din 33 de școli din Baia Mare vor primi tablete pentru cursuri on-line, deși acestea se fac cu prezență fizică

0
782

AFACEREA TABLETA” – 19 MILIOANE DE LEI. Primăria Baia Mare, controlată de edilul Cătălin Cherecheș, a semnat în aprilie 2022 un contract în valoare totală de aproape 19 milioane de lei (exact: 18.877.565 lei, sumă care include TVA și care este echivalentă cu peste 3,8 milioane de euro), care presupune dotarea a 33 de școli din Baia Mare cu “echipamente IT mobile de tip tabletă pentru uz scolar și alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurarii activității didactice în mediul on-line, cu scopul de a preveni răspândirea SARS-Cov-2”.

 

Accelerat = un an și jumătate

 

Contractul, care se întinde pe o durată de 10 luni, a fost atribuit în 12 aprilie 2022, în urma unei licitații accelerate justificate de o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență din 25 octombrie… 2020, conform căreia în Baia Mare s-a instituit Cod Roșu, din cauza valorii ratei de incidență cumulată care depășea în municipiul reședință de județ limita de alertă de 3 cazuri la 1.000 de locuitori și stabilea suspendarea temporară a cursurilor de învățământ preuniversitar cu prezență fizică, acestea urmând să se desfășoare on-line.

 

Fiind atribuită la un an și jumătate de la acea decizie, achiziția este tardivă, venind într-un moment în care, prin lege, cursurile în învățământul românesc se desfășoară exclusiv cu prezența fizică a elevilor și cadrelor didactice.

 

Ce se plătește

 

Totuși, în baza contractului, se vor cheltui 18,87 milioane de lei pentru dotarea cu tabelete a 18.502 elevi și dotarea cu laptopuri a 1.351 profesori. De asemenea, prin acest proiect („EDU BM Educație digitală în municipiul Baia Mare”) se vor achiziționa peste 800 de table interactive și tot atâtea proiectoare, ecrane de proiecție, camere web, routere wireless, sisteme All-In-One și sisteme de management a dispozitivelor. Potrivit contractului, toate acestea se vor livra în cel mult 15 zile lucrătoare, în tranșe sau cumulat, pe baza comezii Primăriei.

 

Cine e câștigătorul

 

Câștigătorul contractului (au 6 oferte, una fiind retrasă) este firma Advanced Technologies SRL din București, controlată de frații Dragoș (foto mare sus, în dreapta, 43 de ani) și Răzvan Vasile (44 de ani), iar din august 2020, scriptic, de Delia Beatrice Vasile (care a rămas asociat unic – este soția lui Dragoș Vasile, cel care a condus firma în ultima perioadă). Firma este de mai mulți ani unic distribuitor în Europa al bradului Vonino.

 

Deși prețul a constituit doar 40% din ponderea deciziei finale (restul procentelor fiind date de carcateristicile/performanțelor tehnice ale dispozitivelor), firma lui Vasile a câștigat sublicitând cu 52,17% (!!!) estimarea maximă a Primăriei Baia Mare (estimarea a fost de aproape 40 de milioane de lei – exact: 39.471.338,38 lei, sumă care cuprinde TVA). Practic au mers cu un preț mai mic decât jumătate din cel estimat.

 

În ultimii 10 ani dinaintea pandemiei, firma avea o cifră de afaceri care a oscilat între 22 de milioane de lei și 53 de milioane de lei, însă în 2020, când și-a completat la obiectul de activitate al societății cu „comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice” și cu „comerțul cu ridicata al articolelor medicale și ortopedice”, vânzând statului român 1,75 milioane de viziere de protecție medicală (contract explicat ulterior prin faptul că unul dintre fiurnizorii din China și-a reprofilat producția), cifra de afaceri a firmei a explodat la peste 156 de milioane de lei – adică de trei ori mai mare decât cel mai bun an de până atunci din istoria economică a firmei fondate în 1996 (în anul anterior a avut o cifră de afaceri de 34,4 milioane de lei). Firma are 15 angajați (conform raportului din 2020).

 

Până în 2020, firma nu intra direct în licitații, fiind cea care distribuia (vindea) către contractantul tabletelor școlare. De altfel, până la câștigarea licitației pentru furnizarea tabeletelor și a altor dispozitive IT către școlile din Baia Mare, sereleul Advanced Technologies a mai câștigat doar două licitații de acest tip: una în comuna Pișcolț (jud. Satu Mare) – de 177.030 lei, în decembrie 2021 – și una în comuna Bodești (jud. Neamț) – de 579.191 lei, în martie 2022.

 

* Foto Dragoș Vasile: @Ziarul Financiar

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here