TABLETE PENTRU ELEVI – Când și în ce condiții se vor distribui tabletele pentru elevi și laptopurile pentru profesorii școlilor din Baia Mare

0
544

STRATEGIA/CONDIȚIILE DISTRIBUIRII. 18.502 elevi din Baia Mare vor primi tabelete, 1.351 de profesori vor primi laptopuri, iar 33 de școli din oraș vor fi dotate cu peste 800 de table interactive și tot atâtea proiectoare, ecrane de proiecție, camere web, routere wireless, sisteme All-In-One și sisteme de management al dispozitivelor.

 

Este un fapt, achiziția fiind făcută printr-un proiect („EDU BM Educație digitală în municipiul Baia Mare”), livrarea și facturarea fiind deja făcute (mai puțin plata, pentru că Primăria din Baia Mare n-are bani, doar pozează declarativ că are). 2mnews a comunicat aceste informații la momentul proceducerii (detalii AICI și AICI).

 

Acum este momentul să vă informăm asupra strategiei prin care acestea vor fi împărțite beneficiarilor reali (elevi, profesori, școli). Fiind cumpărate de oraș, acestea intră în inventarul administrației locale, implicit nu pot fi donate. În privința școlilor, e mai simplu: forma prin care vor fi date școlilor tablele interactive, proiectoarele, ecranele, camere web, routerele wireless, sistemele All-In-One și sistemele de management al dispozitivelor este de “folosință gratuită pe o perioadă de 5 ani, inițial, cu posibilitatea prelungirii”. Adică Primăria și școlile vor semna contracte de comodat, iar echipamentele vor fi livrate în baza acestuia.

 

Pentru elevi și profesori e mai complicat. În principal, majoritatea dintre aceștia vor fi obligați de administrația locală să mintă în scris, adică să comită fals în declarație. Mai exact, vor intra în posesia acestor echipamente doar dacă depun o cerere scrisă, însoțită de o declarație pe proprie răspundere, prin care declară că nu dețin echipamente informatice proprii. 95% dintre copii și profesori dețin, ei vor fi obligați de administrația locală controlată de primarul Cherecheș să declare în fals că nu dețin niciun echipament informatic (PC, laptop, tabletă, smartphone). Prin dramul de rațiune care mai există în Consiliul Local Baia Mare sper ca această prevedere să fie eliminată, altfel se va întâmpla ce am precizat deja.

 

În fine, după ce vor comite această infracțiune, școlile vor avea pe cap și “responsabilitatea utilizării tabeletelor pentru elevi și laptopurilor pentru profesori și vor încheia anual, pe perioada anului școlar, cu posibilitatea de prelungire, procese verbale de predare-primire cu cadrele didactice/elevii/reprezentanții legali ai elevilor/tutorii”.

 

De asemenea, primarul Cătălin Cherecheș, care și-a asumat această strategie de distribuție a mijloacelor IT cumpărate pentru învățământul on-line în condițiile în care învățământul este obligatoriu să se facă cu prezență fizică, face școlile “răspunzătoare de utilizarea echipamentelor în condiții de siguranță pentru evitarea sustragerii/degradării acestora înainte de data expirării duratei normate de utilizare”.

 

Dacă unui copil i se va fura/pierde tableta, sau unui profesor laptopul primit de la municipalitate, e bun de plată, iar școlile vor fi obligate prin contractul semnat să recupereze prejudiciul (“Deteriorarea sau sustragerea bunurilor ce fac obiectul prezentei hotărâri înainte de expirarea duratei normale de utilizare atrage dupa sine responsabilittea cadrelor didactice/elevilor/reprezentanții legali ai elevilor/tutorii elevilor, după caz. Unitățile de învățământ sau, după caz, Municipiul Baia Mare va dispune măsuri legale de recuperare a prejudiciului”).

 

Totuși, dacă acestea se strică, cheltuielile de reparație vor fi suportate de către Primărie. Când se distribuie cele cumpărate deja? Aplicabilitatea acestei decizii este în 30 de zile după votul Consiliului Local (care se va produce la finalul acestei luni, implicit tabletele, laptopurile etc. trebuie livrate școlilor până la finalul lunii iulie – fiind vacanță, varianta logică este că acestea vor fi stocate/depozitate de școli și vor fi distribuite la începutul anului școlar, în septembrie).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here