EXCLUSIV – Cum s-au dublat datoriile Primăriei Baia Mare către firme, ajungând la un maxim istoric de peste 38 de milioane de lei

1
1471
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

ANALIZA UNUI FAPT. În luna aprilie 2022, Primăria Baia Mare raporta oficial că are datorii către firme în cuantum de peste 17,8 milioane de lei (exact: 17.834.345,71 lei). Suma se încadra în trendul administrației urbei rău-platnică (de regulă, datoriile lunare ale Primăriei Baia Mare se încadrează între 10 și 30 de milioane de lei).

 

În luna mai 2022, Primăria Baia Mare raporta o creștere cu… 113,14%! Practic, în luna mai datoriile instituției care administrează (și) banii orașului au crescut mai mult decât dublu, ajungând la un maxim istoric de peste 38 de milioane de lei (exact: 38.060.498,05 lei). Să vedem ce s-a întâmplat în luna mai…

 

Majorarea numerică a firmelor cărora nu le-au fost plătite facturile a fost una nesemnificativă, de la 103, câte erau în aprilie (număr clasic de creditori pentru Primăria Baia Mare), la 115 în luna mai, numai că creșterea financiară a datoriilor către firme cu peste 20 de milioane de lei a fost cauzată de înregistrarea unor facturi către o anumită firmă, care însumează peste 16 milioane de lei (exact: 16.109.625 lei). Această firmă este Advanced Technologies SRL, controlată scriptic de Delia Beatrice Vasile și faptic de soțul acesteia, Dragoș Vasile (43 de ani).

 

Firma este unic distribuitor în Europa al brandului Vonino și este cea care a semnat în 12 aprilie 2022 cu Primăria Baia Mare un contract în valoare totală de aproape 19 milioane de lei (exact: 18.877.565 lei, sumă care include TVA și care este echivalentă cu peste 3,8 milioane de euro), care presupune furnizarea a 18.502 tabelete pentru elevii din 33 de școli din Baia Mare, dotarea cu laptopuri a 1.351 profesori, peste 800 de table interactive și tot atâtea proiectoare, ecrane de proiecție, camere web, routere wireless, sisteme All-In-One și sisteme de management a dispozitivelor.

 

Este o achiziție din 2022 bazată pe o decizie din 25 octombrie 2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, conform căreia în Baia Mare s-a instituit Cod Roșu, din cauza valorii ratei de incidență cumulată a pandemiei COVID-19, și stabilea suspendarea temporară a cursurilor de învățământ preuniversitar cu prezență fizică, acestea urmând să se desfășoare on-line. La aproape 2 ani după această decizie, când este interzis să se mai facă școală on-line, administrația județeană a comandat cele mai de sus.

 

Contractul acesta se întinde pe o durată de 10 luni, livrarea dispozitivelor IT urmând să se facă în funcție de comenzile Primăriei. Deocamdată s-a comandat și s-a livrat de peste 16,1 milioane de lei, dar prețul final al contractului va fi, spuneam, 18,87 milioane de lei.

 

Sigur, în contextul facturării, comanda a fost livrată în aprilie-mai, implicit aceste zeci de mii de tablete pentru elevi se află stocate undeva. Nu vă putem spune de ce nu au fost distribuite elevilor și profesorilor și școlilor. Probabil, vor fi livrate la începutul anului școlar (electoral dă mai bine). Ideea este că această livrare, contractată într-un moment în care este absolut inutilă, a dublat datoriile Primăriei către firme, ridicându-le la un maxim istoric de peste 38 de milioane de lei.

 

Pentru a înțelege mai bine dimensiunea sumei datoriilor, o precizare: într-o lună, Primăria Baia Mare plătește/cheltuie între 23 și 25 milioane de lei pentru tot (adică pentru funcționare, achizițiilor, salarii, utilități, plata serviciilor, a proceselor pierdute și plătite din bani publici fără ca aceste sume să fie recuperate de la vinovații nominalizați din administrație – și fără ca acest fapt să fie sancționat în vreun fel de Camera de Conturi Maramureș, poate pe considerent de fii de șef-adjunct angajați ca șefi în instituții din subordinea Primăriei Baia Mare).

 

Concluzie: Primăria Baia Mare a ajuns la datorii față de firme care depășesc cu o treime toate plățile necesare funcționării timp de o lună a tuturor serviciilor din instituție.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Se cheltuiesc în neștire mulți bani în cunoscuta practică, spălare. Dar pentru bolnavii cu grave probleme locomotorii și țintuiți într-un scaun cu rotile nu se face o foarte utila și deloc scumpă investiție. Mă refer la niște mici și simple rampe la coborârea/urcarea pe trotuare, la traversarea unor străzi. Este o adevărată aventură să cobori sau să urci un trotuar cu borduri înalte cu un asemenea scaun cu bolnavi, chiar dacă există un însoțitor. Nu mai vorbim de trotuarele în valuri sau pline de gropi. Mulțumim primăriei și primarului, dacă orașul mai are primar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here