CONTRACT – Câți bani primește Primăria Baia Mare pentru închirierea a 20 de hectare de teren din perimetrul carierei Tăul Roșu din Ferneziu

0
5001

CARIERA DE ANDEZIT TĂUL ROȘU – FERNEZIU. De 20 de ani, un teren de peste 20 de hectare aferent carierei Tăul Roșu din cartierul Ferneziu, de andezit cu amfiboli (mineral feromagnezian), este închiriat de Primăria Baia Mare firmei Romcim, una dintre subsidiarele din România a holdingului irlandez CRH (Cement Roadstone Holdings), care produce diverse agregate (pentru mixturi bituminoase, pentru beton și pentru fundații de drumuri).

 

Contractul de închierere a expirat, așa că municipalitatea pregătește acum o prelungire a acestuia, pentru încă 20 de ani, până în anul 2042. În schimbul folosirii terenului din perimetrul de exploatare a carierei Tăul Roșu, Romcim va plăti 700.000 lei pe an (trimestrial, în tranșe egale), însă trebuie să achite până la sfârșitul lunii viitoare chiria în avans pe primii 5 ani din noul contract, o modalitate prin care primarul Cătălin Cherecheș vizează să intre în conturile Primăriei încă 3,5 milioane de lei.

 

De asemenea, firma care exploatează cariera Tăul Roșu este obligată să ude periodic carosabilul şi trotuarele străzii utilizate pentru transportul materialelor din carieră până la intersecţia cu strada Barajului (și, evident, să respecte restricțiile de tonaj pentru circulația pe străzile din oraș).

 

Romcim este unul din cei mai mari furnizori de ciment, agregate și betoane pentru sectorul de construcții din țară, care deține două fabrici de ciment (la Medgidia – jud. Constanța și Hoghiz – jud. Brașov), o stație de măcinare (la Târgu Jiu), 2 terminale de ciment (Cluj-Napoca și în Portul Constanța), 18 stații de betoane, 9 cariere, 5 balastiere și un depozit de agregate.

* Foto: @Facultatea de Știința Mediului – Universitatea Tehnică din Cluj Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here