STRATEGIC – Proiectele dezvoltării primelor parcuri industriale din Maramureș

0
131

PARCURI INDUSTRIALE MARAMUREȘ. Firma Parcuri Industriale SA, înființată în 2021 și al cărei capital social este deținut în proporție de 100% de către administrația județeană, prin Consiliul Județean Maramureș, are în acest moment mai multe proiecte pentru dezvoltarea primelor parcuri industriale din județ, cele de la Baia Sprie, Fărcașa, Șomcuta Mare și Târgu Lăpuș fiind în stadiile cele mai avansate, respectiv în perioada pre-execuțională în care se obțin autorizații, avize, certificate ș.a.m.d. necesare demarării efective a lucrărilor.

 

Conform proiectelor, acestea sunt proiectate după cum urmează:

 

• Baia Sprie (populație de circa 14.300 de locuitori): parc industrial dezvoltat pe o suprafață de 21 de hectare – aici deja a fost realizat inclusiv drumul de acces;

• Fărcașa (populație de circa 4.100 de locuitori): parc industrial  în localitatea Buzești (str. Independenței) pe o suprafață de 20 de hectare;

• Șomcuta Mare (populație de circa 7.700 de locuitori): parc industrial pe o suprafață de 11 de hectare;

• Târgu Lăpuș (populație de circa 11.100 de locuitori): parc industrial pe o suprafață de 10 de hectare.

 

Toate acestea vor avea conectivitate la utilități (electricitate – 5 MW, gaz metan, apă potabilă și industrială, canalizare, iluminat stradal, internet de mare viteză).

 

Administrația județeană, controlată de Ionel Bogdan (PNL) din postura de președinte al CJ Maramureș, a demarat acest proiect de edificare a unor parcuri industriale publice, acum inexistente în județ, pentru încurajarea creșterii economice prin facilitarea oportunităților de investiții în sectoarele economice în care județul are tradiție, dar și personal deja implicat – turismul, industria alimentară, prelucrarea lemnului -, dar și a altor sectoare cu potențial de dezvoltare în Maramureș.

 

“Consider că este un proiect oportun care va aduce multe beneficii pe plan local, cu atât mai mult cu cât până în acest moment în județul Maramureș nu au mai fost înființate astfel de parcuri industriale. Am început să lucrez la acest obiectiv încă din prima săptămână de mandat. Am purtat discuții cu potențiali investitori și cu conducerile UAT-urile pentru identificarea unor terenuri, iar apoi pentru încheierea unor parteneriate cu aceste unități care dețin terenurile și studiile tehnico-economice și obținerea documentațiilor necesare pentru realizarea obiectivelor. Cred că fiecare regiune istorică din Maramureș are nevoie de un astfel de parc industrial, iar Consiliul Județean și SC Parcuri Industriale Maramureș SA vor face investiții în vederea realizării acestui proiect, atât din fonduri proprii, cât și din fonduri nerambursabile”, a precizat președintele Bogdan, care a subliniat că mare parte din finanțările celor patru parcuri industriale vor fi obținute din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here