EXCLUSIV – Peste 36.500 de agenți economici activi în județul Maramureș: antreprenoriatul din județ se situează numeric pe locul 13 în țară

0
316

APETENȚĂ PENTRU ANTREPRENORIAT. În primele 7 luni ale acestui an, în județul Maramureș s-au înregistrat 1.901 de noi agenți economici (dintre care o societate pe acțiuni – SA – și 1.411 SRL-uri, restul fiind PFA-uri, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale), conform datelor oficiale înregsitrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului – 260 de sereleuri s-au înregistrat în județ doar în luna iulie 2022, adică o medie de peste 12 noi sereleuri înregistrate în fiecare zi lucrătoare a lunii.

 

La 31 iulie 2022, în județul Maramureș erau activi (din punct de vedere juridic) 36.572 de agenți economici (23.284 de SRL-uri, SA-uri și 13.288 de PFA-uri) – o medie de circa o firmă la fiecare 14 maramureșeni. Compartiv cu aceeași perioadă a anului trecut se consemnează o creștere procentuală este de 5,67%, extrem de aproape de media națională (5,73%).

 

La nivel național, Maramureșul se situează într-un clasament numeric al antreprenorilor pe locul 13 din cele 41 de județe și București (mai multe firme sunt înregistrate doar în: Argeș, Bihor, Brașov, București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași, Ilfov, Mureș, Prahova și Timiș – ordinea este alfabetică).

 

Precizare: numărul agenților economici nu este edificator în calcul dimensiunii economice (argument: antreprenorii din Maramureș fac afaceri anuale de circa 23 de miliarde de lei, adică generează doar puțin peste 1% din cifra de afaceri a României), însă am considerat necesară analiza numerică în contextul relevării și argumentării cu date oficiale a indicelui apetenței pentru antreprenoriat.

 

Insolvențe, suspendări, dizolvări, radieri

 

Tot în primele 7 luni ale anului 2022, 106 agenți economici din Maramureș au intrat în insolvență, 12 doar în luna iulie. Analizând dinamica insolvențelor comperativ cu primele 7 luni ale anului precedent (când s-au înregistrat 104 insolvențe), se observă o creștere ușoară, de 1,92%, mult sub media națională (11,14%).

 

De asemenea, 1.375 de agenți economici au dispărut (total sau temporar) din peisajul economic județean: 222 și-au suspendat activitatea (cu peste 24% mai mulți decât în aceeași perioadă din 2021 – peste media națională, 19,15%), 352 de agenți economici s-au dizolvat și 801 au fost radiați din Registrul Comerțului.

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here