STATISTICĂ TRISTĂ – Problemă sistemică: câți copii săraci merg la școală în județul Maramureș, procentul este izbitor

0
271
Romani people (Roma or "Gypsies") make up around 3% of the population of Romania. These images were shot inside one Roma village while working with Ovidiu Rom, a non-profit organization based in Bucharest who's mission is to mobilize public and private resources to ensure quality early education is available to Romania's poorest children. Image by "Shea Winter Roggio"/©SheaWinterPhotography

* 2mnews a demarat o campanie de informare publică pe care am denumit-o „Ceea ce contează pentru tine” și în cadrul căreia abordăm, explicăm și argumentăm problematici esențiale actuale care se repercutează direct asupra cetățenilor (în cazul nostru, asupra maramureșenilor). Motivația publicării scrierilor incluse în această campanie constă în convingerea decidenților să aplice măsuri care să ducă la rezolvare unor probleme de maximă importanță. Acest articol este parte a campaniei.

 

CEEA CE CONTEAZĂ  PENTRU TINE. În anul 2001, statul român a decis – prin Ordonanță de Urgență a Guvernului (nr. 33), iar în anul următor prin lege (nr. 126) – să acorde rechizite școlare sub formă de sprijin material al elevilor defavorizați din învatamântul de stat primar și gimnazial, care frecventează cursurile de zi și care sunt în întreținerea familiilor al caror venit mediu net lunar pe membru de familie este de cel mult 1.500 lei (maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară, care este de 3.000 lei).

 

Decizia a fost argumentată prin necesitatea asigurării fără discriminare a procesului educaţional și a activităților specifice pentru elevi. În Maramureș, în anul școlar 2023-2024 sunt înscriși în învățământul de stat primar și gimnazial 35.868 de elevi. Conform legii menționate mai sus, în anul şcolar 2023-2024, în județul Maramureș este necesară achiziția a 11.047 de pachete de rechizite școlare. Atâția copii din familii paupere sunt înscriși la școlile de stat din județ. Adică 30,80% dintre elevii maramureșeni din clasele 0-8 fac parte din familii care trăiesc cu mai puțin de 1.500 lei/membru de familie, considerate defavorizate/paupere.

 

În consecință, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș a organizat o licitație pentru achiziția a 11.047 de pachete de rechizite școlare. Licitația a fost atribuită la 8 septembrie 2023, la valoarea de 562.129,63 lei (sumă care include TVA). Contractul, atribuit pe criteriul Prețul cel mai mic, a fost semnat cu firma locală Flyng Impex SRL, care a sublicitat cu 26% față de estimarea maximă a achiziției (au fost depuse 5 oferte, 3 descalificate, două conforme).

 

Pentru statisticieni (și pentru cei cu stomacul tare) iată defalcarea sărăciei elevilor din județul Maramureș: 1.364 se află în clasa pregătitoare (adică 36% din copiii care au început în acest an școlar); 1.308 sunt în clasa I-a, 3.560 sunt în clasele a II-a, a III-a și a IV-a; 3.589 sunt în clasele a V-a, a VI-a și a VII-a; 1.226 sunt în clasa a VIII-a.

 

… mai jos aveți linkuri către alte articole ale campaniei 2mnews „Ceea ce contează pentru tine”: AICI, AICI, AICI.

 

* Foto generică: @Wonderful Machine Inc via sheawinterphoto.com

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here