FAPT – Poliția județului Maramureș a demarat operațiunea construirii unui nou sediu pentru Serviciul Rutier: acțiunea “Reabilitarea Vlonga”, băgată sub preș

0
1094

URBANISM. După ce în urmă cu 16 luni, la 19 iulie 2021, Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Maramureș a mutat operațiunile Serviciului Rutier (condus de comisar şef de poliţie Dorin Gherman) din vechiul sediu de pe str. Tineretului nr. 10 pe Bd. București nr. 53, în incinta complexului comercial Value Centre Baia Mare (unde are închiriat un spațiu, plătind o chirie lunară de peste 7.000 lei), Poliția județeană demarează edificarea unui nou sediu.

 

În primă fază, IPJ Maramureș a obținut în această săptămână certificatul de urbanism pentru demolarea vechii clădiri administrative (corpul C1 al complexului de clădiri), proiectul vizând construirea unui nou sediu pe același amplasament.

 

În pandemie, însă, mai exact în toamna anului 2020, IPJ Maramureș a derulat o investiție din fonduri nerambursabile, de peste 1 milion de lei (exact: 1.116.614,50 lei, sumă care include TVA), care prevedea “lucrări de reparații curente” la sediile Poliției Municipiului Baia Mare și ale Biroului Rutier Baia Mare (situate pe aceeași stradă, Tineretului, la numerele 2 și 10). Aceste lucrări vizau înlocuirea elementelor de acoperiș deteriorate, a sistemelor de colectare și evacuare a apelor pluviale, a grupurilor sanitare, a tâmplăriei (exterioară și interioră), reparații la pardoseli, pereți, tavane, a trotuarelor și căilor de acces etc.

 

Aceste lucrări făceau parte dintr-un proiect mai amplu, accesat de Ministerul Afacerilor Interne via Inspectoratul General al Poliției Române și finanțat prin Programul Operațional Comun România – Ucraina, IPJ Maramureș fiind beneficiarul lucrărilor de reparații la 11 clădiri (valoare de peste 2,8 milioane de lei), printre care și cea care urmează să se demoleze. La momentul respectiv, s-a motivat că aceste lucrări “sunt necesare pentru prelungirea duratei de folosință a construcțiilor, precum și pentru asigurarea condiţiilor optime în desfăşurarea activităţilor specifice personalului ce le deservesc”.

 

Proiectul de reabilitare a celor 11 clădiri ale IPJ Maramureș a fost împărțit în 4 loturi, două dintre acestea (care prevedeau lucrări de reabilitare ale sediilor din Baia Mare – ale Poliției Municipiului, Biroului Rutier și IPJ Maramureș) fiind contractate cu firma Argo Renov Construct SRL, controlată de Ioan Nelu Vlonga și înțesată de foști polițiști, fii/fiice sau apropiați/aproapiate ai unor actuali șefi din Poliția maramureșeană.

 

Practic, din aceste contracte, Vlonga a luat partea leului, încasând peste 1,75 milioane de lei (exact: 1.758.853,70 lei, sumă care include TVA), adică aproape 63% din suma totală alocată reabilitării celor 11 clădiri ale IPJ Maramureș. La vremea atribuirii de către IPJ Maramureș a contractelor către firma lui Vlonga, aceasta era deja în insolvență de câteva luni, măsura fiind deschisă chiar la solicitarea lui Vlonga, care se confrunta cu mai multe procese de încuviinţare executare silită (sigur, cu câteva zile înaintea cererii de insolvență, Vlonga a executat mutarea specifică de a-și muta activitatea pe o nou firmă, Argo Plac Renov SRL, pe care a înmatriculat-o pe 8 mai 2020, cu 6 zile înainte de a-și cere insolvența pentru firma care, în 15 septembrie, avea să fie considerată că nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase și să devină contractor al Poliției maramureșene).

 

Ce vrea să sublinieze prezenta scriere (în afara faptului că se demolează clădirea de la stradă – corpul principal – al Poliției Rutiere, pașapoarte și ce se mai efectua pe acolo)? Că în urmă cu 2 ani acea clădire a fost cuprinsă într-o reabilitare “pentru prelungirea duratei de folosință a construcției”, că s-au virat niște bani (europeni) pentru asta firmei unui “strălucit” manager (care a și dispărut din țară după ce a declarat datorii de peste 6 milioane de lei – conform masei credale) și că acum s-a stabilit, ceea ce este o evidență: că acea casă nu mai prezintă siguranță în exploatare, implicit trebuie demolată. Poate găsește Poliția maramureșeană un nou constructor-țepar căruia să-i dea bani pentru a o demola și a edifica viitorul sediu, pentru că deja are expertiză în acest sens.

 

Deja, menționam la începutul scrierii, s-a eliberat certificatul de urbanism pentru demolare și edificarea unei noi clădiri.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here