ÎNVIEREA – În această seară, în jurul orei 23.00, Sfânta Lumină, luată de pe Sfântul Mormânt de la Ierusalim, va ajunge la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare

0
679

DEMERS. Sfânta Lumină, luată de pe Sfântul Mormânt de la Ierusalim, va ajunge pentru a 15-a oară şi în Eparhia Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. Sfânta Lumină va fi adusă de pe Aeroportul Otopeni de o delegaţie eparhială (alcătuită din preotul Gabriel Gorgan și inginerul Mircea Lețiu), astăzi, sâmbătă 4 mai 2024, în jurul orei 21.00, și va ajunge cu o cursă privată pe Aeroportul din Cluj-Napoca, iar în jurul orei 22.00 va ajunge pe Aeroportul din Satu Mare, a precizat Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.

 

De aici, părintele arhimandrit Casian Filip, vicar administrativ, și însoțitorii din Delegația de la Baia Mare o vor aduce la Sfânta Catedrală unde va fi întâmpinată de Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, iar preoții din Baia Mare și împrejurimi o pot duce la bisericile lor parohiale.

 

Protopopii, preoţii și monahii o pot primi la Aeroporturile din Cluj-Napoca sau Satu Mare, în funcție de cea mai convenabilă distanță, pentru a o putea oferi credincioşilor care vor participa la Slujba Învierii, ce va fi săvârşită în bisericile şi mănăstirile din Eparhie, la ora 24.00, a mai subliniat sursa citată. De asemenea, de la Satu Mare, la fel ca în anii precedenți, Sfânta Lumină va fi preluată de delegaţi din Slovacia, Ungaria şi Austria.

 

Cel care a făcut posibil demersul aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim este inginerul sătmărean Mircea Leţiu, membru în Adunarea Eparhială a Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, directorul general al firmei Euras, specializată pe restaurarea monumentelor istorice.

 

Ce este Lumina Sfântă

 

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşti la Ierusalim, când, în timpul Vecerniei din Sâmbăta Mare, între orele 12.30 şi 14.30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an și care în primele minute nu frige. Lumina este adusă credincioșilor de Patriarhul Ierusalimului.

 

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt polițiști civili, care nu sunt creștini. De obicei, aceștia sunt trei: un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

 

După desfășurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, Patriarhul este controlat de polițiști în prezența martorilor care aparțin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în „Capela Îngerului”, însoţit – conform tradiției – numai de un arab de religie islamică. Mai departe, Patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei.

 

După rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

 

Rolul Patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în Capela Îngerului. Ulterior, Patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor.

 

* Foto arhivă: @basilica.ro

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here