STABORUL GUNOAIELOR – Cum au încălcat legea 31 de directori/comandanți care controlează Maramureșul, pentru a poza în salvatorii județului

3
2765

INVESTIGAREA UNUI FAPT PENAL. Joi, 6 august 2020. Fapte: ambele depozite temporare pentru depozitarea deșeurilor menajere din Maramureș sunt oprite, printr-o decizie a Agenției Județene pentru Protecția Mediului (APM) Maramureș, din cauza depășirii cantităților pentru care au fost autorizate.

 

Simplificat, operatorii Drusal SA (pentru zona sudică a județului) și Herodot Grup (pentru zona nordică) nu mai au voie să arunce gunoiul colectat în respectivele depozite temporare, respectiv în Satu Nou de Jos (Drusal) și Sighetu Marmației (Herodot Grup). Motivația oficială, am precizat-o: gunoiul aruncat în respectivele gropi temporare depășește CU MULT cantitatea maximă autorizată. Adică Drusal și Herodot au încălcat legea și sunt opriți.

 

De ce au încălcat Drusal și Herodot legea? Răspuns: n-au avut încotro, fiind obligate (prin contract) să ridice gunoiul menajer, iar Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) din Fărcașa nefiind finalizat – șeful administrației publice a Maramureșului, pesedistul Gabriel Valer Zetea, doar a promis (de nenumărate ori!) că finalizează CMID și pornește Sistemul (SMID – Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor). Sigur, de făcut, n-a făcut NIMIC, doar s-a asociat în Coaliția pentru Maramureș cu pesedistul în cuget și simțiri Cătălin Cherecheș (UNPR – autodeclarat apolitic, dar nici măcar el nu se crede), în speranța că-i vor convinge pe maramureșeni să-i voteze și în 27 septembrie, deși n-au făcut NIMIC.

 

Așa că joi, 6 august 2020, în Maramureș gunoiul rămâne în tomberoane, revărsat, aproape în întreg județul. Un județ care pute. Spre seară, criza se rezolvă, gunoiul este aruncat, din nou, în respective gropi de gunoi temporare. Decizia de a se întâmpla așa este a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Maramureș, entitate din care fac parte 36 de persoane. În urma deciziei, județul a început, din cauza inabilității acestor șefi din administrații și din instituțiile deconcentrate, să pută și a penal. Masca pe figură, să filtrăm aerul, și să vedem cum au rezolvat problema cei din CJSU.

 

Rezolvarea manipulativă a problemei

 

CJSU Maramureș, entitate condusă de prefectul Nicolae Silviu Ungur (PMP) și din care fac parte 36 de șefi din Instituția Prefectului (prefectul, subreprefectul), Consiliul Județean (președintele), instituții militarizate și instituții publice din județ, explică rezolvarea în acest mod: “în baza adresei nr. 6.942/2020, primită de la APM Maramureș, CJSU a aprobat funcționarea activității de stocare temporară a deșeurilor menajere pe platformele amplasate în Satu Nou de Jos și Sighetu Marmației”.

 

Observație: comunicarea oficială încearcă să acrediteze ideea că decizia a fost luată în baza unui raport APM (adică de specialitate). Numai că este doar o manipulare mincinoasă. Adresa APM conține exclusiv prezentarea faptică/cronologică/juridică a modului în care s-a ajuns la retragerea autorizațiilor de mediu pentru cele două depozite de deșeuri: pentru că au încălcat termenii (cantitățile de deșeuri) pentru care au fost fost autorizate. În fapt, decizia repunerii în funcțiune a depozitelor temporare de deșeuri le-a aparținut exclusiv celor din CJSU, deși între retragerea autorizației și reacordarea autorizației nu s-a întâmplat nimic care să schimbe situația.

 

Scrierea de față explică cum a fost posibil ca o activitate să fie oprită și repornită, în contextul în care între emiterea celor două hotărâri nu s-a schimbat NIMIC. Răspusul are valențe penale: prin încălcarea legii de către TOȚI reprezentanții CJSU Maramureș care au votat pentru (surse informate și implicate în speță ale 2mnews au precizat că șeful unei singure entități din componența CJSU s-a opus, prin abținere – șeful interimar al Gărzii de Mediu Maramureș, Marcela Chindriș -, iar reprezentanții a trei instituții au lipsit – Armata și firmele Remin și Conversmin).

 

La ședință au fost prezenți 33 din cei 36 de membri ai CJSU Maramureș cu drept de vot (unii au fost reprezentați de înlocuitori). O entitate nu a votat (APM). Votul a fost exprimat așa: o abținere (Garda de Mediu) și 31 de voturi “pentru”: prefect, subprefect, președinte CJ Maramureș și șefii/directorii/locțiitorii următoarelor instituții publice județene: ISU, Poliția județeană, Poliția de Frontieră Sighetu Marmației, Jandarmerie, SRI, Structura pentru Probleme Speciale, Serviciul Protecție Internă, STS, Garnizoana, Sistemul de Gospodărire a Apelor (două persoane), Direcția Tehnică CJ Maramureș, Direcția de Sănătate Publică, Ambulanță, UPU, DSVSA, Direcția pentru Agricultură, Direcția Silvică, Inspectoratul în Construcții, Electrica, Inspectoratul Școlar, Administrația Drumuri Naționale, Drumuri și Poduri, CFR, Aeroport, Crucea Roșie, Salvamont, Direcția pentru Cultură.

 

“La Peneleu am găsit droguri, arme, uamenii răi”

 

… înainte de expunerea faptelor din culisele acestei decizii penale înfăptuite cu aportul tuturor șefilor serviciilor deconcentrate și reprezentanți ai administrației județene care fac parte din CJSU Maramureș, câteva precizări venite în urma unei expuneri publice a primarului Băii Mari, Cătălin Cherecheș, un pesedist în cuget și simțiri. Acesta a înfierat situația, somând și amenințând să fie rezolvată rapid (“în cel mult 12 ore”) și precizând că situația a fost generată politic, “de uamenii răi de la peneleu”, care vor, de fapt, să-i facă lui rău, că-i campanie electorală, dar că el e prea tare pentru aceștia.

 

Declarația pesedistului în cuget și simțiri Cherecheș mi-a amintit de cea a minerului analfabet, pe care privirea dezamăgitor de tâmpă nu l-a-mpiedicat la Mineriada de tristă amintire să se metamorfozeze în justițiar: “Am găsit droguri, muniţie, armament la Penețeu… Maşină de scris, tipărit bani la Peneleu…”. Bine, în esență cam asta a zis și domnu’ doctor (în Economie). Că Peneleu.

 

În principal, problema gestionării deșeurilor în Maramureș este, din decembrie 2019, adică de 8 luni, în răspunderea/administrarea unei singure entități publice: Consiliul Județean (CJ) Maramureș, entitate controlată de fratele pesedist al lui Cherecheș, Gabriel Valer Zetea, cu care primarul Băii Mari deține împreună copreședinția Coaliției pentru Maramureș, struțo-cămilă prezentată public drept o alianță administrativ-civică cu care cei doi vor candida în alegerile locale – în fapt, este doar forma prost mascată prin care PSD candidează în Maramureș, rușinați de propria lor siglă. Să conchidem: Coaliția pentru Maramureș = PSD Maramureș.

 

Lămurit fiind acest subiect fals, indus sub formă de certitudine de Cherecheș (că PNL a uneltit pentru crearea unei probleme, ca să piardă el și fratele său pesedist din încrederea electorală a maramureșenilor), doar o ultimă precizare. Așa de tare vor liberalii să le pună celor doi pesediști, Zetea și Cherecheș, bețe-n roate în privința eșecului Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), încât în urmă cu 2 luni au convins Guvernul PNL să aloce încă 136 de milioane de lei pentru finalizarea lucrării de la Sârbi (com. Fărcașa). Deci au asigurat finanțarea exacerbată a acestui proiect prost gestionat, pentru a putea fi finalizat.

 

Însă n-a fost. Pentru că degeaba ai gloanțe, dacă n-ai om la capătul puștii. Deci, deși sunt bani și deși s-au cheltuit până acum peste 100 de milioane de euro pentru SMID Maramureș (după spusele primarului informat Cherecheș), sistemul e nefuncțional, pentru că administrația județeană condusă de pesedistul Zetea s-a dovedit INCAPABILĂ să-l finalizeze.

 

Revenind, Cherecheș a recitat poezia cu “uamenii răi” ș-apoi a plătit un comunicat în presă prin care spunea că a salvat Maramureșul. El.

 

Cum s-au întâmplat faptele

 

Nefiind finalizat SMID Maramureș (trebuia finalizat în urmă cu 6 ani, termenul fiind modificat de atât de multe ori, încât nimeni nu mai ține o statistică în acest sens, sătui doar de câte ori a mințit în acest mandat pesedistul Zetea că e gata acuși-acușica și că “se țin de promisiune că alea cu haștag pesede face să fie bine”), în Maramureș gunoiul se aruncă în două depozite neconforme. Acestea au fost autorizate temporar până până în 10 octombrie 2020 (cel din Satu Nou de Jos), respectiv până în 15 februarie 2021 (cel din Sighetu Marmației).

 

În urma unui control al Gărzii de Mediu Maramureș s-a raportat că la ambele depozite neconforme au fost depășite (cu mult!) cantitățile de deșeuri stabilite prin autorizațiile temporare și s-a oferit, conform legii, un termen de rezolvare a problemei. Adică, atunci când Drusal și Herodot au cerut autorizația temporară să li se permită să depună gunoiul în depozitele temporare (pe care după ce funcționează CMID Sârbi) au zis că pun o anumită cantitate de deșeuri acolo. În fapt, au depus mult mai mult.

 

Ce puteau face firmele în perioada asta de intrare în conformitate (de fapt, ar fi trebuit să facă până au fost prinși de Garda de Mediu)? În principal, să respecte condițiile autorizației (adică legea). Apoi, dacă tot n-au respectat legea, să ducă de acolo gunoiul care depășea cantitatea autorizată. Unde? Unde vor. De exemplu, la fabrica de ciment de la Aleșd, pentru a fi incinerat, sau la alte depozite conforme din județe limitrofe. Sigur, aceste soluții generau un cost suplimentar, dar ofereau o rezolvare legală, care este chiar acum pusă în practică de cei care respectă legea. Un singur exemplu: mai multe localități din județele Cluj și Alba transportă deșeurile la depozitul conform din Mureș.

 

Ce au făcut, de fapt, operatorii de salubritate din județ? Aproape nimic, pentru că a înștiința CJ Maramureș că nu mai au unde să arunce gunoiul este egal cu ZERO, această instituție fiind condusă de oameni incapabili pentru a oferii rezolvări viabile (vezi tentativa eșuată de a deschide o altă groapă de gunoi temporară).

 

Pentru respectarea adevărului complet, o precizare: cel puțin cei de la Drusal au pregătit o variantă de rezervă, aflată acum în procedură de autorizare, dar care nu rezolvă decât parțial/temporar problema: soluția dispusă de ANPM (însușită de pesedistul Zetea ca și cum ar fi fost ideea lui, mințind evident, și prezentată ca „Soluția suedeză”). Presarea gunoiului (pentru extragerea levigatului) și ambalarea acestuia în baloți, prin înfoliere în 6 straturi de celofan. De ce soluția rezolvă doar temporar situația? Pentru că locația pentru depozitarea baloților de gunoi (pe strada Oborului, în zona depozitelor) are suprafața de doar 0,3 hectare, fiind suficientă doar pentru o perioadă de maximum 3 luni. Apoi, Dumnezeu cu mila.

 

Calendarul unei autorizații retrase și reacordate

 

Revenind la situația de fapt, pentru că situația depășirii cantității de deșeuri depozitate în depozitele temporare nu a fost nicicum rezolvată…

 

* 27 iulie 2020: APM Maramureș, condusă pe atunci de Alexandru Cosma, a atenționat oficial (în scris) toți factorii implicați (CJSU, operatorii de salubritate, Garda de Mediu etc.) că din 6 august 2020 nu se mai pot depune deșeuri în depozitele temporare, autorizația de mediu fiind retrasă. Ce au făcut toți cei care s-au dat de ceasul morții? Timp de două săptămâni, NIMIC. Au stat, au râs și s-au scărpinat…

 

* 29 iulie 2020: Directorului APM Maramureș, Alexandru Cosma, îi vine decizia de pensionare.

* 3 august 2020: Cosma predă prerogative și tot ceea ce presupune asta celei numită de ANPM director interimar, Emilia Talpoș (aceasta era șefa Serviciului Monitorizare și Laboratoare al APM Maramureș).

 

* 4 august 2020: Agenția Națională pentru Protecția Mediului transmite și CJSU Maramureș ordinul de numire în funcția de director executiv APM Maramureș, cu titlu interimar, a Emiliei Talpoș.

* 6 august 2020, dimineața: intră în vigoare actul de suspendare a autorizației de mediu la depozitele temporare de deșeuri din Sat Nou de Jos și Sighetu Marmației.

 

* 6 august 2020, după amiaza: CJSU Maramureș îl convoacă din partea APM la staborul gunoaielor pe… Cosma. “La acea dată nu aveam niciun document oficial care să ateste numirea/înlocuirea de la APM Maramureș. Acea înștiințare oficială a venit în 7 august” (surse tehnice/juridice CJSU Maramureș). Cosma vine la ședință însoțit de noul director și explică situația: sunt pensionar, doamna e noul director. Nu pleacă din ședința CJSU! Este ținut ilegal (în contextul în care nu mai avea nicio calitate în APM, implicit nici în CJSU), cu permisiunea/acceptul tacit al tuturor!, să explice situația. Cosma explică exact ceea ce e scris în actul trimis tuturor în 27 iulie (adică în urmă cu două săptămâni). Nu votează nici Cosma, nu este lăsată nici noul director să voteze pentru că CJSU nu avea niciun document care să ateste numirea (deși toți știau că aceasta s-a întâmplat). Se decide, fără nicio explicație juridică/legală, exclusiv pe considerente de sănătate populației/impact de mediu, să li se permită celor două firme să folosească platformele temporare pentru depozitare a deșeurilor până la termenul la care acestea au fost autorizate (Sat Nou de Jos: 10 octombrie 2020; Sighetu Marmației: 15 februarie 2021).

 

Ce infracțiuni a săvârșit CJSU

Subliniere: 1) Prima infracțiune a fost comisă de CJSU Maramureș când a permis prezența la ședință a unei persoane fără nicio calitate în CJSU, respectiv a lui Alexandru Cosma, care în 6 august era un simplu pensionar.

 

Surse implicate au precizat pentru 2mnews că în 6 august, CJSU nu primise o adresă oficială. Cu toate acestea Cosma a anunțat starea de fapt. Și în pofida acestui fapt, a fost menținut în ședința unei entități de importanță majoră în administrația județului (se puteau discuta, de exemplu, secrete acolo).

 

Numirea actualului director interimar al APM Maramureș datează din 4 august 2020 și reprezentanții CJSU susțin că au intrat în posesia acesteia în 7 august. Admițând că a fost o disfuncționalitate între emiterea și transmiterea deciziei de numire a noului director al APM, infracțiunea rămâne și a fost comisă în cunoștință de cauză, deliberat, de CJSU Maramureș, faptul că deja Cosma era pensionar fiind cunoscut. De altfel, Cosma, în 6 august un simplu pensionar, a susținut cauza (prezentând situația de fapt) în baza căreia CJSU susține că s-a luat decizia care înfrânge orice urmă de rațiune.

 

2) Cel mai important aspect, însă, este decizia în sine. După ce APM Maramureș a retras autorizația de mediu pentru depășirea capacității de deșeuri depozitate în Satu Nou de Jos și Sighetu Marmației, conform legii, deși două săptămâni în cauză nu s-a întâmplat nimic care să îndrepte situația (dimpotrivă, aceasta s-a agravat, pentru că zilnic s-au depus gunoaie), CJSU decide că se pot depune în continuare deșeuri, în pofida legii care a dus la suspendarea autorizației de mediu. Aprobarea continuării încălcării legii în cunoștință de cauză (indiferent de motivație, constituie o infracțiune).

 

3) Aprobarea nepunerii în aplicare a unei sentințe judecătorești definitive (în cazul depozitului temporar de deșeuri de la Teplița – Sighetu Marmației există o sentință judecătorească definitivă din februarie 2020, nepusă în aplicare, care impune sistarea operării, transportul deșeurilor de acolo și aducerea terenului la stadiul inițial). Prin decizia CJSU, operatorul Herodot este autorizat să continue să depună deșeurile în depozitul de la Teplița până la termenul prevăzut de autorizația de mediu, adică 15 februarie 2021, chiar dacă există o sentință judecătorească definitivă contrară acestei decizii și chiar dacă APM a constatat depășirea cantităților de deșeuri depuse și a decis retragerea autorizației de mediu. Aceasta este o altă infracțiune penală săvârșită de grupul organizat numit CJSU Maramureș.

 

Ce ar fi putut face CJSU pentru a respecta legea

 

Pentru “avocații” CJSU Maramureș care ar motiva decizia prin crearea unei crize fără ieșire și cu repercusiuni asupra sănătății populației în cazul în care nu ar fi fost luată, câteva sublinieri:

 

1) Deja menționata rezolvare legală: transportarea deșeurilor fie spre incinerare (la fabrica de ciment din Aleșd), fie într-un depozit conform (în alt județ). Oricum, în Maramureș se încalcă de 8 ani legislația europeană de colectare selectivă a deșeurilor, fără ca NIMENI să ia vreo măsură. Asistăm pasivi.

 

2) În cazul depozitului de la Teplița, operat acum ilegal de Herodot, APM Maramureș trebuia să retragă autorizația de mediu încă din luna februarie 2020, după decizia definitivă (nr. 159) a Curții de Apel Cluj, prin constarea lipsei de efecte juridice a Autorizației de mediu, și să oprească activitatea pentru că instanța a decis că amplasamentul este ILEGAL. Nu a făcut-o, a tăcut și s-a scărpinat, șeful APM Maramureș, Alexandru Cosma, a mimat că se gândește ce să facă când este atât de clar (TREBUIE să respecți legea, adică deciziile definitive ale instanțelor de judecată), Herodot a continuat să depună gunoaie pe casele oamenilor (!!!), iar pesedistul Cosma s-a pensionat și a fost recompensat cu un loc eligibil pe lista de consilieri județeni ai Coaliției pentru Maramureș = PSD.

 

De altfel, s-a mai deschis un proces în acest sens, este pe rolul Tribunalului Maramureș, împotriva APM Maramureș și a firmei Herodot, pentru încălcarea, în grup organizat, a unei decizii definitive a instanței de judecată. Decizia CJSU Maramureș este un atentat la viața și sănătatea oamenilor care locuiesc la 3 metri (!!!) de groapa de gunoi ilegală, acolo, încă din 2018 (!) sunt depășite TOATE valorile limită ale celor 6 poluanți (constatare a Direcției de Sănătate Publică Maramureș – șeful acestei instituții votând în cunoștință de cauză ca Herodot să continue să arunce gunoiul peste acei oameni de care nu le pasă niciunei autorități).

 

Suplimentar, s-a mai înregistrat o plângere penală împotriva situației generate de decizia CJSU Maramureș.

 

De fapt, această decizie pare să acopere adevărata infracțiune penală: SMID Maramureș, afacere gestionată de CJ Maramureș (instituție controlată de pesedistul Gabriel Valer Zetea). Un proiect cu finanțare europeană care a înghițit/îngropat până acum peste 100 de milioane de euro, o finanțare obținută prin informații/documente false/falsificate, cu bani cheltuiți defectuos și după deciziile greșite ale politrucilor din fruntea administrației publice… iar acum pare că toate autoritățile locale pun umărul să iasă treaba bine.

 

Acesta este doar un exemplu al dezastrului cauzat în Maramureș de politizarea instituțiilor, de corupție, de subordonarea politică și dominația autorităților administrative. Toate acestea se repercutează asupra drepturilor cetățeanului, transformat în preșul băieților deștepți și cu funcții în instituțiile în care au fost numiți pe cumetrii, servilism, mită.

 

Acum, au încălcat legea, formând un corp comun, ca scutul unui grup infracțional organizat în jurul stăpnilor care i-au pus și menținut în funcțiile bine plătite din banii publici. Îi doare-n cot de oameni, de legi. Ei să iasă bine. Cine să-i cerceteze, pună sub acuzare, condamne, când acești ei au fost: șefii serviciilor secrete, ai poliției, reprezentanții Guvernului, conducerea Consiliului Județean, ai instituțiilor deconcentrate… Cine? O mână spală pe alta…

 

GRUPUL de INVESTIGAȚII 2mnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Chiar ai dreptate Iugas.Articolul e super documentat.Imaginea care transpare este aceea a unui clan interlop care ia decizii dupa reguli nescrise, adevarate cutume ale gruparii de tip mafiot.Cu ce se deosebesc astia de ,,Duduieni,, cred ca la gulerele albe.Asta e presa adevarata,Viski e un fel de ultim mohican.Succes redactiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here