PENAL – Dovezi: cum „a avut curaj” Cătălin Cherecheș să câștige dintr-o singură tranzacție peste 3 milioane de euro și să declare doar 400.000 de euro

0
6127

AFACEREA UTO VALCO. Încadrare în timp, spațiu și faptă: toamna anului 2018, Baia Mare, admiterea comiterii infracțiunii de evaziune fiscală. Personaj principal: Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare. Urmează demonstrația…

 

Afacerea UTO Valco

 

… toamna anului 2018, așadar. Fostul oraș mineresc Baia Mare este ruginiu nu doar de la frunzele toamnei, ci și de la lipsa de șanse reale a oamenilor. Acum dezindustrializat aproape în toalitate, Baia Mare este populat de cetățeni care în cea mai mare parte lucrează pentru salariul minim pe economie și-n care tinerii se gândesc să plece unde văd cu ochii pentru a avea șansa de a-și face un rost. Unii tineri, însă, mai au câțiva eroi locali, care au răzbit, sunt bogați. Prea puține exemple… Totuși, unul dintre ei a venit în fața acelor tineri și le-a spus povestea lui. Cum s-a îmbogățit el. Era Cătălin Cherecheș, primarul  orașului.

 

În speech-ul deloc popularizat până astăzi, primarul Cherecheș le-a vorbit tinerilor care-i sorbeau cuvintele celui care a răzbit în viață și s-a-mbogățit despre curaj. El însuși a avut curaj (inconștient) atunci când a rostit speech-ul, făcând publice, într-un cerc restrâns e drept, sumele reale ale unei tranzacții imobiliare. Asta este similar cu recunoașterea unei infracțiuni: evaziune fiscală.

 

Cherecheș le-a spus tinerilor băimăreni că, la 27 de ani, a avut curajul să mergă la mama sa, cerându-i să împrumute de la bancă 1,6 milioane de euro, ca să cumpere o fabrică (mai exact fosta fabrică de alcool UTO Valco, situată pe strada Avram Iancu nr. 12 din Baia Mare). Apoi, peste doar un an, a revândut imobilul cu 5 milioane de euro, adică și-a triplat banii, înregistrând un câștig de 3 milioane de euro.

 

Cel mai probabil, printre tinerii care-i sorbeau fascinați cuvintele viitorului doctor în economie s-au găsit destui care s-au gândit că și ei ar avea un asemenea “curaj”, dacă ar avea o mamă căreia banca să-i împrumute în doar câteva zile… 1,6 milioane de euro.

 

Iată transcrierea pasajului din discursul în care primarul Cătălin Cherecheș vorbește despre curajul de a avea o mamă bogată și un tupeu nemăsurat (Alăturat aveți înregistrarea audio a discursului lui Cherecheș): “Am avut inspirația și curajul… acolo la mine în cartier era o fabrică. Unii care stau la mine în cartier cunosc, era o fabrică de alcool. Și era foarte râvnită. Cei mai bogați oameni din acest oraș voiau să cumpere fabrica aceea și să facă dezvoltare imobiliară.

 

Aveam 27 de ani și m-am dus la mama și am zis: «Io, astăzi merg la bancă, iau un împrumut 1.600.000 de euro, garantând cu tot ce avem noi, și cumpăr terenul acela». M-am dus, m-am întâlnit cu proprietarul din Olanda (care era gata să semneze contract  de vânzare cu unul dintre cei mai bogați oameni din Baia Mare, respectiv din Transilvania) și am zis: «Cât vă dă omul ăsta?». «1.500.000». «Eu vă dau azi 1.500.000, plus 100.000».

 

Și am ajuns să cumpăr acel teren și să-l vând după un an de zile cu 5.000.000 de euro. Și puteam foarte bine, făcând diferența, cu 3 milioane și ceva de euro rămași, după cum ar spune mulți, să nu am proasta inspirație de a intra în politică, sau să mă leg la cap cu tot felul de lucruri și nebunii. Dar am făcut-o pentru curaj. Niciodată nu mi-a fost frică de nimic”.

 

Decriptarea afacerii

 

Tranzacția despre care vorbea Cherecheș în 2018 este, precizam, achiziția și revânzarea terenului pe care era fosta fabrică de alcool UTO Valco. Să vedem cum s-au petrecut ostilitățile.

 

Cătălin Cherecheș a cumpărat fabrica și terenul în 2006 cu suma de 1,6 milioane de euro, cum a afirmat. În acea perioadă, politic era vicepreședinte PSD Baia Mare și vicepreședinte la TSD Maramureș – tineretul pesedist -, iar profesional era economist la Direcția Silvică Baia Mare, însă, cel mai important, era curajos. Un curaj bazat pe o mamă influentă și bogată care a luat în câteva zile un credit bancar de 1,6 milioane de euro, pentru a-i împrumuta fiului său care a cumpărat un teren de 11.226 mp în Centrul Nou al orașului, la intersecția străzilor Avram Iancu cu 22 Decembrie.

 

În scurt timp de la cumpărarea terenului, în 2007, familia Cherecheș a reușit să convingă consilierii locali să schimbe PUZ-ul în așa fel încât acolo să fie construit un complex rezidențial. Asta a triplat valoarea terenului, acesta devenind interesant pentru niște investitori spanioli (de la Maexpa Xelonia). Maexpa Xelonia era format dintr-un grup de investitori imobiliari care, din 1990, dezvoltau complexe rezidențiale (în Spania, Portugalia, Maroc, Mexic, Polonia, Ungaria și Slovacia). La vremea tranzacției, prin care au cumpărat terenul fostei UTO Valco de la Cătălin Cherecheș, spaniolii aveau proiecte similare în Brașov și Timișoara.

 

Au cumpărat, așadar terenul pe care era aprobată construcția de locuințe, cu 5 milioane de euro și au anunțat o investiție de aproximativ 30 de milioane de euro într-un complex de locuințe (botezat Europa) cu până la 4 camere și apartamente de tip penthouse, cu spații comerciale la parter, cu garaje subterane, două-trei lifturi/bloc.  Strategia prevedea finalizarea primelor două blocuri în anul 2009.

 

Numai că, după vânzarea terenului de Cherecheș, locatarii din zonă au contestat decizia de modificare a PUZ-ului Consiliului Local Baia Mare și, după mai mulți ani de procese, în 2010, au reușit să-l anuleze definitiv, în instanță. Între timp, dându-și seama că afacerea cu Cherecheș a fost una de tip win-lose, în care ei au fost pierzătorii, au băgat firma în procedură de faliment, lăsând lichidatorii judiciari (Casa de Insolvență Transilvania SPRL și Cabinetul Individual de Insolvență Minodora Letiția Georgiu) să vândă tot și să plătească datoriile (cea mai însemnată era la… Unicredit Țiriac Bank).

 

La sfârșitul anului 2011, terenul respectiv a ajuns să fie scos la vânzare la o sumă de 5 ori mai mică decât valoarea la care spaniolii l-au cumpărat de la Cherecheș: valoarea de piață în condiții de lichidare fiind de 4.156.640 de lei (la acea vreme echivalentul a sub 1 milion de euro).

 

Fără PUZ-ul de aur votat ilegal de consilierii locali băimăreni în 2007 pentru satisfacerea curajului lui Cherecheș, terenul valora doar 950.000 de euro. În fine, ideea e că spaniolii au pierdut 4 milioane de euro, dar curajosul Cherecheș a câștigat 3,4 milioane de euro. Ceea ce e bine. Ce e rău, atunci? Să vedem…

 

Evaziune fiscală

 

Revânzarea terenului de Cherecheș către firma Maexpa Baia Mare a fost înregistrată în 20 decembrie 2007 la suma de… sub 2 milioane de euro (exact, 1.987.568,18 euro, la cursul BNR al zile tranzacției, 20 decembrie 2007, când 1 euro era cotat la 3,52 lei). Mai exact, la suma de 6.996.240 lei, înscrisă în declarația de avere a mamei sale, Viorica Cherecheș (vezi foto alăturat).

 

 

Sigur, suma declarată nu este plauzibilă în contextul în care, de la cumpărarea cu 1,6 milioane de euro de către Cherecheș și până la vânzarea cu sub 2 milioane de euro (cât este înscris în actul notarial de vânzare-cumpărare), valoarea terenului a fost mult crescută prin aprobarea unui PUZ care dădea dreptul proprietarului să edifice acolo un complex rezidențial de mai multe blocuri de locuințe (a fost emisă chiar și o autorizație de construire!, anulată și aceea în instanță).

 

În noiembrie 2010, după decizia definitivă a instanței, care anula PUZ-ul votat de consilierii băimăreni în 2007, Mircea Dolha spunea public că el a crezut că e un lucru bun și că știa că „acolo urma să construiască doamna Cherecheș și spaniolii”. Tot atunci, Cherecheș (la acea vreme deputat PSD) spunea că a vândut în 2008 către firma spaniolă și că „suma obținută din afacere” ar fi fost de „un milion, un milion și jumătate de euro”.

 

Să recapitulăm: decembrie 2006, actualul primar al Băii Mari, Cătălin Cherecheș, îi cere mamei sale să ia un credit din bancă de 1,6 milioane de euro pentru a cumpăra un teren. În 2007, Cherecheș convinge consilierii locali să modifice PUZ-ul în așa fel încât acolo să fie permisă construirea de locuințe (în iunie 2008, devine el însuși consilier local PSD). În același an, Cherecheș a spus că a vândut terenul cu 5 milioane de euro unei firme controlate de dezvoltatori spanioli, însă în contractul de vânzare-cumpărare este înscrisă suma de 1,98 milioane de euro. Cu aritmetica (măcar) nu stăm rău. Ce avem noi aici? O evaziune fiscală de 3,02 milioane de euro, bani nedeclarați, pentru care nu s-au plătit taxe, impozite…

 

Concluziile unei ilegalități și morișca” banilor

 

Sigur, tranzacția a fost cercetată bla-bla-bla. Dar acesta este adevărul, devoalat de documente oficiale și declarații publice ale actanților. Dacă cineva mai are dubii, după ce spaniolii, care au pierdut 5 milioane de euro s-au dus încotro au văzut cu ochii, terenul a fost vândut de creditori (principalul creditor fiind, v-am spus, banca Unicredit Țiriac) cu suma de aproximativ 600.000 de euro. Cumpărătorul? Firma… Construrom din Baia Mare, o firmă de casă a primarului Cherecheș, controlată de Marcel Zoicaș, finul său.

 

Apoi, spre finalul anului trecut (pentru statisticieni și cei interesați, în 31 octombrie 2019), Consiliul Local a aprobat pentru terenul situat în strada Avram Iancu nr. 12 un nou PUZ (mascat după denumirea: “Reconfigurarea unei zone conexe Centrului Istoric al Băii Mari”). Conform noului PUZ, pe terenul respectiv, care nu mai aparține răilor de spanioli, ci finului lui Cherecheș, se pot ridica blocuri cu regimul de înălțime D+P+3.

 

Și iată cum, Cherecheș a cumpărat un teren cu 1,6 milioane de euro, l-a vândut cu 5 milioane de euro, a declarat în acte 1,9 milioane de euro (o sumă de 2,5 ori mai mică decât valoarea reală a tranzacției și un profit de 7,5 ori mai mic) și apoi l-a răscumpărat cu 600.000 de euro. Bine, nu el, ci… finul său. Și acolo se va construi cartierul rezidențial visat de acest om curajos, căruia nu-i e frică de nimic: Cătălin Cherecheș.

 

 

Poate că, totuși, lui Cătălin Cherecheș îi e frică și de altceva decât de Dumnezeu și mama sa (pen’ că așa a declarat public: “Mie nu mi-e frică decât de Dumnezeu și de mama!”), respectiv, poate că-i e frică de ANI și de procesul pe care i l-a intentat instituția cu obiectul “controlul averilor” (Agenţia Naţională de Integritate susține că există o diferenţă nejustificată de 2,7 milioane de lei între averea dobândită şi veniturile realizate de primarul municipiului Baia Mare). End of story…

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here