SITUAȚIE – În prima jumătate a anului, Primăria Baia Mare a adunat sub 36% din veniturile programate pentru acest an și a cheltuit 79% pentru funcționare și 21% pentru dezvoltare

3
3413
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

ANALIZĂ 2MNEWS. Primăria Baia Mare are un grad scăzut de autonomie financiară, de 31% (grad de autofinanțare), fiind practic dependentă de sume repartizate din bugetul de stat. În prima jumătate a anului, gradul de realizare (colectare) a veniturilor programate la începutul anului a ajuns doar la 35,71%.

 

Practic, în bugetul municipiului au intrat 264,42 milioane de lei (exact: 264.421.811,45 lei) din cei 740,51 milioane de lei (exact: 740.511.680 lei) pe care s-a construit bugetul urbei. Din această sumă intrată în bugetul orașului (264 de milioane de lei), aproape 196 de milioane de lei (65,89%) au intrat din încasarea veniturilor proprii

 

Cum se repercutează asta asupra cetățenilor? Simplificat: scade semnificativ gradul de realizare a investițiilor (proiectelor de dezvoltare). Practic, dacă plățile aferente secțiunii Dezvoltare au fost bugetate/estimate la începutul anului la 256,75 milioane de lei, ele au putut fi efectuate în primele 6 luni doar în proporție de 21,14% (adică s-au plătit doar 54,28 milioane de lei).

 

Astfel, s-a ajuns la plăți restante (arierate) de peste 45 de milioane de lei, sumă din care 21 milioane de lei sunt datorii mai vechi de 3 luni (90 de zile calculate de la data scadenței facturilor), din care… aproape 18 milioane de lei sunt chiar mai vechi de 4 luni (120 de zile calculate de la data scadenței facturilor) – aceste creanțe pot fi executate silit.

 

Mai simplu spus, din toți banii încasați în prima jumătate a anului 2023, Primăria Baia Mare a cheltuit 78,86% pentru funcționare și doar 21,14% pentru dezvoltare. Aceasta este situația financiară actuală, oglinda în care se privește dimineața Executivul Primăriei Baia Mare, controlat de edilul Cătălin Cherecheș.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Sa îmi spună și mie cineva la ce ne mai putem aștepta mâine poi mâine vom auzi ca Baia Mare ii vândută țărilor străine toți acești de la stat fura unul de la altul cetățeni plătesc în tot deauna cetățeni au fost fraieri și luați peste picior.

  2. Zua bună !

    Primăria și prea multe alte instituții de la stat funcționează într-un fel de iluzie , care , din păcate , doare pe toată lumea .
    Creata pandemie a afectat grav activitatea , deci impozitarea , multor firme care câștigă pentru că muncesc ,
    cacriteiu …
    ” Responsabilii ” cu vizionarea sumelor încasate au făcut eroarea de-a supraimpozita exact aceste unităti , rămase în viață .
    Se pare că se insistă în continuare să fie hrănit un stat
    care continuă să-si omoare ” cotizanții ‘ ; pentru stat noi nu suntem persoane juridice care funcționează autonom ci conturi la care sistemul pervertit are mereu acces , până nu mai are 🖤 .

  3. In privat aceasta situatie înseamnă faliment, iar intr-o comunitate activa, ineficienta administrativa și ignoranta manageriala. Nu e cazul comunitatii din Baia Mare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here