DECIZIE – Efectele caniculei: „municipalii” au aprobat reducerea biletului de intrare la Expo-Flora, deși organizatorul i-a avertizat că pierderea va fi suportată din bugetul local

0
391
CL Baia Mare în ședință

ADMINISTRAȚIE. Punând în balanță timpul alocat și dezbaterile „consistente”, în optica consilierilor municipali prețul biletului de intrare la Expo-Flora 2017 a fost cel mai important proiect al ulimei ședințe extraordinare a Consiliului Local Baia Mare. Inițial, ținând cont de expunerea organizatorului (Serviciul Public Ambient Urban – SPAU), proiectul propunea ca vizitatorii târgului florilor să plătească 3 lei (copiii, elevii și studenții) sau 5 lei (adulții). Adică același preț stabilit în urmă cu vreo cinci ani.

 

Motivația fixării respectivelor prețuri a fost explicată de Eleonora Ghețe, director general SPAU Baia Mare: „Nu avem cum să organizăm manifestarea cu mai puțini bani – suntem la pragul minim de mai mulți ani. Dumneavoastră ați aprobat suma de 50.000 de lei pentru organizare, condiționând ca din încasări (taxe plătite de participant, în cuantum de 20 lei/metru pătrat/întreaga perioadă, și sumele încasate pe bilete) să rambursăm această sumă la bugetul local. Din experiența organizării acestei manifestări, am lăsat prețurile la nivelul anilor trecuți (3 lei și 5 lei) și pot să vă spun că oricum încasările totale nu pot depăși 40.000-42.000 de lei, care este pragul maxim ce a fost atins vreodată. Numărul vizitatorilor plătitori de bilete este aproximativ același în fiecare an din ultima perioadă, așa că am putut să facem această estimare, pe care o considerăm reală”.

 

În pofida explicațiilor, cei mai mulți consilieri municipali, acompaniați și de primarul Cătălin Cherecheș, au susținut că: „prețurile sunt mari”, „pentru un pensionar, de pildă, 5 lei e mult” – de parcă până atunci n-a fost mult sau nu a interesat pe nimeni cum e -, „ăștia de la SPAU au bani și să acopere pierderea din bugetul lor, mai scot ei (SPAU) ceva din înmormântări și flori și vor avea de unde să acopere pierderea”, „o să vină mai multă lume (puhoi) dacă prețul e mai mic și se va ajunge la suma care trebuie rambursată bugetului local” etc.

 

În consecință, n-a mai contat că directorul Ghețe a spus că bugetul SPAU e insuficient pentru a acoperi pierderea estimată (20.000-25.000 lei) în cazul în care prețul biletelor va fi redus cu 40-60%, surplusul anual al serviciului primăriei fiind de aproximativ 9.000 de lei, și s-a votat, printre hăhăieli și glumițe de caniculă, ca vizitatorii Expo-Flora să plătească 1 leu (copii, elevi și studenți) și 3 lei (adulții).

 

Nici nu insist pe una dintre propunerile elitist economice, care propăvăduia cu elan proletar ca intrarea să fie gratuită. Doar am expus aici, pentru a cunoaște fiecare, modul în care se decide strategia înțeleaptă a cheltuirii banilor publici, într-un caz minuscul.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here