SITUAȚIE – Cinci exploatații comerciale din Maramureș, afectate economic după ce primul porc domestic din județ a fost confirmat cu pestă porcină

0
402

PESTA PORCINĂ AFRICANĂ. Un porc domestic dintr-o gospodărie din localitatea maramureșeană Săbișa a fost confirmat cu pestă porcină africană, în urma analizelor efectuate la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală de la București. Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară. Pentru reducerea riscului de răspândire a bolii, au fost sacrificați și ecarisați alți șase porci din respectiva gospodărie.

 

Zona de protecție a fost stabilită în jurul focarului pe o suprafață de 3 kilometri și cuprinde localitățile Săbișa, Seini, Ilba, Handalul Ilbei. În următoarele 7 zile, niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie din zona de protecție fără autorizarea autorităţii veterinare locale. Se efectuează, zilnic, supravegheri clinice și inspecții de către șase echipe alcătuite din medici veterinari și personal auxiliar din cadrul unității locale.

 

În zona de protecție și supraveghere au fost incluse cinci exploatații comerciale de suine. De asemenea, zona de supraveghere are o suprafață de 10 km în jurul focarului și include localitățile Viile Apei, Cicârlău, Bârgău, Merișor, Nistru și Ardusat și Pomi (ultima, din județul Satu Mare). În fondurile de vânătoare din zonă nu este confirmată boala în mediul silvatic.

 

Virusul pestei porcine africane nu afectează oamenii și nu există risc de îmbolnăvire, dar are un impact la nivel social și economic în zonele cu boala confirmată, a comunicat Dan Bucă, reprezentantul Instituției Prefectului Maramureș.

 

2mnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here