„SINUCIDERE” ASISTATĂ – Cătălin Cherecheș: viceprimari să fie Mircea Cirț (PNL) și Dan Ivan (USR)

0
7183
Mircea Cirț, Cătălin Cherecheș, Dan Ivan

CE-AR FI DACĂ. … prin legile firii, viețuitorii nu-s inerți, așa că pentru umanitate răzgândirea nu e o culpă. E drept, nu-i nici o virtute. Sunt oameni, însă, de la care aștepți doar virtuți. Cei mai mulți, plutonul, se limitează/disculpă la/prin prima propoziție. „Singurii oameni care nu se răzgândesc sunt cei cu mintea dusă, din ospicii, care nu pot, şi cei din cimitire”. Zicerea îi aparține reputatului fost senator republican Everett McKinley Dirksen și e bună ca punct de plecare-n scrierea asta în care e vorba despre răzgândirile lui Cătălin Cherecheș, care a ajuns un fel de Tăriceanu în variantă pesedistă și mai tânără.

 

Cherecheș îi acceptă” ca viceprimari pe Cirț și Ivan :)))

 

În urmă cu puțin timp, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, după o tensionată ședință a Consiliului Local, pe care a convocat-o în regim extraordinar (deși n-avea niciun punct care să justifice urgența), a transmis un mesaj public prin care mimează că nu e deranjat de posibilitatea ca principalii săi foști competitori electorali pentru funcția de primar să-i devină viceprimari.

 

Cei care-l cunosc puțin spre deloc pe Cherecheș și care cunosc puțin spre deloc negocierile politice din aceste zile ar putea fi tentați să creadă că edilul ar fi fost brusc infectat cu democrație. Ceea ce nu e cazul, primiți argumentele imediat.

 

Înainte de argumentele acestui nou joc politic al primarului Cherecheș, iată principalele idei ale declarației sale: „Așteptăm ca noile majorități să se consolideze, astfel încât primarul municipiului să cunoască partenerii în raport cu ceea ce avem de făcut în următorii 4 ani. (…)

 

Vă mulțumesc (n.red., băimărenilor) pentru noua provocare, de a lucra într-un mod foarte democratic, cu un Consiliu Local colorat din perspectivă politică. (…) Vin în fața partidelor politice ce vor fi prezente prin reprezentanți în Consiliul Local Baia Mare și le invit să aibă echilibru și să urmărească clasamentul voturilor pentru funcția de primar.

 

Eu invit două partide politice să-și nominalizeze candidații pe care i-au avut la Primărie și care s-au clasat pe locul 2, respectiv pe locul 3, vorbesc de partidele politice PNL și USR, să-i nominalizeze pe domnul Mircea Cirț și pe domnul Dan Ivan ca și subordonați ai mei din perspectiva funcțiilor de viceprimari ai municipiului Baia Mare, care vor primi sprijinul meu și atribuții din partea mea în raport cu prioritățile pe care le are orașul, dar în respect și față de ce au menționat în campania electorală, ca proiecte, gânduri pe care le au pentru Baia Mare”.

 

Cu 5 minute înainte de a-i accepta…

 

Bine, acum lăsăm pinguinii electorali să aplaude clamând cât de rezonabil e edilul (se-mpuținează și ei, pe mandat ce trece) și să explicăm. Cu doar câteva minute înainte de declarația de mai sus, în ședința extraordinară (în care, repet, nu a fost nicio urgență, deci a fost convocată fără niciun suport legal), Cherecheș, cu o cravată cu dungi orange, ce părea primită cadou fie de la firma de telefonie mobilă, fie de la PDL, pe vremea când dansa la chermeze cu prezidențiabila Nuți Udrea, a cerut consilierilor locali, printre alte neurgențe, să-i retragă titlul de cetățean de onoare al Băii Mari lui Mircea Cirț.

 

Pentru cei plecați de pe planetă în ultimele 2 luni, care au ratat campania electorală de la final de septembrie, o explicație: Mircea Cirț, patronul Grupului de firme ATP, a fost candidatul PNL pentru funcția de primar (contracandidatul lui Cherecheș, așadar), clasat pe locul 2, cu 11.599 de voturi (respectiv 28,27%).

 

Pentru cei plecați de pe planetă în ultimul an, o explicație suplimentară: Mircea Cirț a fost făcut cetățean de onoare la propunerea primarului Cherecheș, în septembrie 2019, atunci edilul argumentând consilierilor locali că omul merită să devină cetățean de onoare pentru că “generează dezvoltare în mediul economic, și (…) a făcut investiții generoase pentru municipiul Baia Mare (și) acești oameni vor constitui Consiliul Consultativ pentru Dezvoltarea Economică a Municipiului”.

 

Bine, după un an, Cirț a devenit indezirabil. Adică ultimul prost de pe planetă căruia trebuie să-i retragă titlul. Până acum, niciunui cetățean de onoare al Băii Mari nu i-a fost retras titlul, deși vă invit să lecturați lunga listă a acestora și să vă răspundeți singuri la dilema „Care dintre ei chiar merită să fie cetățeni de onoare ai orașului?”.

 

Revenind la situația creată de Cherecheș, acestuia nu i-a ieșit pasiența (a zis că Cirț „l-a rugat să-i acorde titlul că avea o delegație din străinătate” și „să-și încoarde pieptul”), consilierii reproșându-i răzgândeala, iar Cherecheș, văzând că n-are șanse, și-a retras „proiectul de retragere”. Deci, Cirț a rămas cetățean de onoare, deși Cherecheș n-ar fi vrut.

 

Să revenim la problemă, cu concluzii

 

PNL a câștigat alegerile în Maramureș. Și-n Baia Mare. Așa au decis 42.266 de băimăreni (pe restul, 65%, nu-i interesează cine conduce administrația urbei). În urma votului, spectrul politic din Consiliul Local a fost total schimbat, PNL a obținut 7 mandate de consilier local (cu 10.319 voturi, cele mai multe – procentual, 25,16%), Coaliția pentru Maramureș 7 mandate (unul la redistribuire – cu 9.973 de voturi, 24,31%), USR PLUS 4 mandate (6.109 voturi – 14,89%), PMP 3 mandate (4.501 voturi – 10,97%), UDMR 2 mandate (2.996 voturi – 5,60%).

 

Cea mai previzibilă alianță pentru constituirea unei majorități (la nivelul întregului județ, nu doar în Baia Mare) ar fi cea de dreapta: PNL, USR PLUS, PMP. E drept, a încercat și Cherecheș să-și joace cărțile, dar avea șanse reduse, cu Coaliția, PMP și UDMR – reduse în contextul în care acum, după ce a pozat în prieten psedist, trebuie să pupe poala PNL, aflat la guvernare națională și județeană.

 

Indiferent de cum va arăta alianța majorității din Maramureș, aceasta se constituie în jurul PNL. Deci, Cherecheș a jucat “la mare”, cum îi place lui, având în mână o  cacialma și mimând că are royală, dar aruncă cărțile, plictisit de cât a câștigat. Pentru umilirea competitorilor. În fapt, el a pierdut în 27 septembrie, fiind obligat, pentru prima oară!, să conducă timp de 4 ani având un Consiliu Local a cărui majoritate nu o controlează. Știți ce s-a întâmplat cu primarul din Târgu Mureș după doar o jumătate de mandat în care nu a controlat Consiliul  Local? A renunțat să mai candideze, după 20 de ani de Primărie. Pentru că fără a avea de partea ta Consiliul Local, ca primar poți să faci fix NIMIC.

 

Recunosc, mi-a plăcut mutarea lui Cherecheș. M-am gândit la varianta asta, cu Cirț și Ivan viceprimari, zi de zi în coasta Alesului Universului, urmărindu-i mișcările, licitațiile, cumetriile și având acces la documente… M-am gândit la asta, râzând, ca la o sinucidere politic-administrativă asistată.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here