CE ARATĂ RECENSĂMÂNTUL – Maramureșul pierde un post de deputat, dacă datele statistice privind populația reală nu vor fi falsificate din nou

2
1514

ANALIZA UNUI FAPT. Conform datelor parțiale ale recensământului 2021 anunțate de Institutul Național de Statistică, populația totală a Maramureșului este de 452.475 de locuitori. Dacă datele parțiale vor fi confirmate prin rezultatele definitive, populația Maramureșului este în scădere cu 5,47% (numeric cu 26.184 de locuitori) față de precedentul recensământ (din octombrie 2011). Aparent, nicio problemă.

 

Practic, prima problemă care se desprinde este că Maramureșul urmează să piardă din forța parlamentară. Nu că ar fi existat vreodată o “echipă a Maramureșului”, dar actualul lot de 10 (7 deputați și 3 senatori) ar scădea la următoarele alegeri parlamentare, din 2024, la 9. Practic, Maramureșul ar pierde un post de deputat. Scrierea această oferă explicația, pe înțelesul tuturor.

 

Cum se calculează reprezentarea parlamentară a unui județ

 

Conform legii, norma de reprezentare parlamentară a unui județ este proporţională cu numărul locuitorilor respectivului județ. Pentru Camera Deputaților, norma de reprezentare este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar pentru Senat, de un senator la 168.000 de locuitori.

 

În acest moment, Maramureșul (Circumscripția Electorală nr. 26) are repartizate 3 mandate de senatori și 7 mandate de deputaţi. Calculând reprezentarea parlamentară la populația totală actuală a Maramureșului (452.475 de locuitori, conform datelor parțiale ale recensământului 2021), rezultă că județul ar avea dreptul să trimită în Parlament în anul 2024 (număr de mandate repartizate) 2,69 senatori și 6,19 deputați.

 

La fel, conform legii, pentru ceea ce depăşeşte jumătatea normei de reprezentare, se adaugă un mandat de senator/deputat. Simplificat, Maramureșul ar rămâne cu 6 deputați (față de 7 câți are acum) și și-ar păstra numărul de senatori (3, pentru că în cazul acestora este depășită jumătatea normei de reprezentare: 2,69).

 

Importanța zilei de 1 ianuarie 2023 și mistificarea penală a realității

 

Sigur, la repartizarea mandatelor parlamentare nu se ține cont de populația stabilită la recensământ, ci se ia în calcul numărul locuitorilor  (conform populaţiei după domiciliu), raportat de Institutul Naţional de Statistică la data de 1 ianuarie a anului precedent anului în care au loc alegeri la termen. Simplificat, la alegerile parlamentare din 2024 numărul mandatelor repartizate Maramureșului va fi calculat în funcție de numărul populației din 1 ianuarie 2023 (adică cel de ieri), așa cum va fi acesta raportat de Direcția Județeană de Statistică Maramureș.

 

O observație personală: direcțiile județene de statistică, instituții ale căror a conduceri sunt profund politizate, falsifică, cu bună-știință, numărul populației, tocmai pentru ca respectivul județ să aibă o reprezentare parlamentară cât mai mare. De pildă, pentru alegerile din 2020, DJS Maramureș a raportat o populație de 522.307 la 1 ianuarie 2019 (data conform căreia s-au calculat numărul de mandate parlamentare care revin Maramureșului), conform căreia județului îi reveneau 3,10 mandate de senator și 7,15 mandate de deputat.

 

Sigur că e amuzant și penal modul în care sunt falsificate aceste date cu acceptul tacit al magistraților care mimează că nu văd/nu știu o evidență.

 

Final cu o observație: conform datelor reale, Maramureșul ar trebui să aibă la următoarele alegeri parlamentare doar 6 deputați (în loc de 7 câți are acum) și să-și păstreze cele 3 mandate de senatori, însă datele vor fi falsificate, ca de fiecare dată, gonflându-se numărul populației (deși doar ce a fost recenzat) până la numărul fals care va permite menținerea numărului de deputați la 7. Argument: la 1 iulie 2021, deși populația județului e în scădere perpetuă și avem spor natural negativ de-o eternitate și ceva, DJS Maramureș a raportat că județul are o populație de… 515.971.  Estimare: la 1 ianuarie 2023, DJS Maramureș va raporta o populație de peste 475.000 (acesta este numărul minim la care un județ are repartizate 7 mandate de deputat, 6,50%).

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here