SIMILARITATE – Nu doar primarul Cherecheș dispută un apel în instanța de judecată, ci și viceprimarul Dăncuș: amândoi au pierdut pe fond (prima instanță)

1
3562
Cătălin Cherecheș și Doru Dăncuș

EXECUTIV ÎN INSTANȚĂ. Atât primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, cât și viceprimarul 1 al municipiului, Doru Dăncuș, ambii aleși în funcțiile administrative de pe lista PNȚCD (sub umbrela unei coaliții electorale botezată de Cherecheș Coaliția pentru Baia Mare), sunt implicați în procese care vizează contestarea unor soluții ale instanțelor de judecată. În primă fază, pe fond, ambii au pierdut respectivele procese.

 

Dacă în cazul primului procesul, care se judecă de 7 ani fără o soluție definitivă, este deja de notorietate (luare de mită, condamnare pe fond la 5 ani de închisoare), în cazul celui de-al doilea procesul a fost mai puțin mediatizat, fapt îndreptat de prezenta scriere.

 

Dăncuș și-a dat în judecată propriul partid (PNȚCD, din care a fost exclus împreună cu primarul Cherecheș în urmă cu un an, în 4 mai 2022, potrivit unui comunicat public al președintelui Aurelian Pavelescu, dar acesta nu a activat decizia – nu a înregistrat-o la Prefectură, pentru ca Dăncuș să nu-și piardă mandatul -, probabil pentru a-l păstra sub control pe actualul “locotenent” al lui Cherecheș). Motivația: recuperarea unei sume de bani pe care Dăncuș, care era președintele PNȚCD Maramureș și președinte al Consiliului Național de Conducere al PNȚCD, susține că a virat-o din greșeală în contul bancar al partidului, iar partidul (și banca) nu vrea să i-o returneze.

 

La începutul lunii mai 2022, Dăncuș a explicat, pentru 2mnews, că a efectuat un transfer în nume personal din contul său, eronat în contul partidului (de la Garanti Bank) în loc de contul în care vroia de fapt să-i transfere. Din cauza unor datorii ale partidului (PNȚCD), acesta avea poprire pe conturi, implicit nu a mai putut anula tranzacția. Din această cauză, viceprimarul Dăncuș și președinte exclus al PNȚCD Maramureș, dar încă în funcție pentru că Pavelescu ține la sertar decizia de excludere pe care a făcut-o publică, a încercat să recupereze banii prin instanță.

 

Dosarul a fost înregistrat la 29 aprilie 2022, la Judecătoria Baia Mare, acolo unde la 26 octombrie 2022 a pierdut (magistratul de caz de la Secția Civilă a respins acțiunea reclamată de Dăncuș (care are ca obiect „plata lucrului nedatorat”), care îi avea ca pârâți pe PNȚCD, PNȚCD Maramureș și Garanti Bank). La 31 martie 2023, Dăncuș a declarat apel, acesta fiind înregistrat la Tribunalul Maramureș în 10 aprilie 2023, urmând să fie judecat la Secția I Civilă.

 

Disputa din PNȚNCD dintre aripa Terheș – Dăncuș – Cherecheș și aripa Pavelescu, din care a ieșit învingătoare aripa Pavelescu, care i-a exclus pe cei trei din partid cu un rușinos argument, că nu și-ar fi plătit cotizațiile lunare (conform lui Pavelescu, Dăncuș avea o restanță totală de 101.912 lei, iar Cherecheș de 31.008 lei), are de fapt la bază o nereușită tentativă de puci a trioului Terheș – Dăncuș – Cherecheș, care viza acapararea conducerii partidului, sub acuzația că Pavelescu ar fi girat ilegalități (nerespectarea prevederilor legale privind veniturile / cheltuielile partidului în perioada 2019-2020), care au dus la o amendă dată PNȚCD de ANAF (65.000 lei) și confiscarea a 558.100 lei, pe care ANAF îi recuperează prin poprirea conturilor partidului.

 

În baza conflictului, cei trei puciști, care își vor termina mandatul în care au fost aleși pe listele PNȚCD (doar cel al lui Dăncuș era amenințat în urma anunțatei excluderi), vor candida în mandatul următor (care vor mai avea voie să candideze) pe listele unui alt partid, negocierile indicând că acesta va fi AUR (din cauza problemei în instanță a primarului Cherecheș, cel mai probabil acesta va fi ascuns sub poala unui alt partid aliat – în speță, Partidul Republican, acreditează surse politice -, pentru ca asupra AUR să nu planeze suspiciuni de protejare a candidaților acuzați de corupție).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here