SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ORAȘ – Epoca Bronzului la fruntariile Bazinului Carpatic, conferință în onoarea arheologului băimărean Carol Kacsó la împlinirea a 80 de ani

0
1031

EVENIMENT ȘTIINȚIFIC. Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Maramureș, organizează în perioada 1-2 noiembrie 2023 evenimentul științific „Epoca Bronzului la fruntariile Bazinului Carpatic/The Bronze Age at the Edge of the Carpathian Basin” (Conferință în onoarea lui Carol Kacsó la împlinirea a 80 de ani/Conference in honour of Carol Kacsó on the occasion of his 80th birthday).

 

Vor prezenta comunicări cercetători remarcabili din România, Germania, Ungaria, acestea fiind un omagiu adus arheologului băimărean Carol Kacsó care și-a început activitatea la Muzeul din Baia Mare în anul 1965 ca muzeograf, fiind apoi şeful Secţiei de arheologie (1991), director adjunct al Muzeului (1993), director general adjunct (2002).

 

În anul 1981 a susţinut, la Institutul de Arheologie şi Istorie din Cluj-Napoca, teza de doctorat intitulată „Necropola tumulară de la Lăpuş”. A fost bursier sau invitat al mai multor universităţi, institute de cercetare şi muzee din străinătate: Universitá di Bologna, Deutscher Akademischer Austauschdienst, Naturhistorisches Museum Wien, Magyar Nemzeti Múzeum Budapest, Universitatea Ujgorod, Muzeul Naţional Vršac, Univerzita Konštantina Filosofa-Nitra, Johann Wolfgang Göthe Universität Frankfurt am Main, Institut für Prähistorische Archäologie-Berlin, Prähistorische Kommission Wien, Deutsches Archäologisches Institut Berlin, Institut für Ur- und Frühgeschichte Wien, Damjanich János Múzeum Szolnok, Ludwig-Maximilians Universität München etc.

 

A efectuat cercetări sistematice în numeroase obiective arheologice aflate în raza de activitate a Muzeului băimărean: Lăpuş, Oarţa de Sus, Suciu de Sus, Lăpușel, Libotin, Vad, Copalnic Mănăştur, Oarţa de Jos, Bicaz, Giulești, Crăciuneşti, Tisa, Călineşti, etc., dar şi în alte obiective din ţară şi din străinătate. Astfel, patrimoniul Muzeului s-a îmbogățit cu o cantitate imensă de material din toate perioadele istoriei vechi şi medievale.

 

Domnul dr. Carol Kacsó a valorificat cercetările prin numeroase studii științifice, repertorii, cărți, cataloage de expoziții, dar și prin participări la conferințe, congrese, simpozioane din țară și din străinătate (Ungaria, Germania, Polonia, Austria, Slovacia, Ucraina, Franţa, Italia). Datorită activității sale prodigioase nu este student la arheologie în toată Europa, care să nu fi auzit despre Necropola tumulară de la Lăpuș sau Sanctuarul de la Oarța de Sus din Maramureș.

 

Activitatea științifică realizată de dr. Carol Kacsó oglindește o cercetare intensă și dedicată, concentrată în special pe regiunea Tisei superioare și pe nordul Transilvaniei. În urma unei activități susținută cu o consecvență demnă de admirație, dr. Carol Kacsó a reușit, împreună cu câțiva cercetători, să transforme radical cunoașterea epocii bronzului din aceste regiuni. Dacă la nivelul anilor 1960-1970 nordul Transilvaniei și zona Tisei superioare se prezentau sub forma unor zone cu descoperiri răzlețe, în urma cercetărilor din ultima jumătate de secol, epoca bronzului ne apare în aceste regiuni ca o perioadă istorică care, în ciuda vechimii sale, a beneficiat de cele mai înalte nivele de reconstituire.

 

În acest context, siturile de la Oarța de Sus-Ghile Botii și necropola de la Lăpuș, cercetate de Carol Kacsó, au devenit situri emblematice pentru epoca bronzului din Europa, iar fenomenele culturale dezvoltate în jurul lor au ajuns să fie investigate ca parte a moștenirii transmise peste milenii de Vechea Europă.

 

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here