REȚEA DESTRUCTURATĂ – Maramureșeni arestați într-un dosar de tâlhărie calificată cu consecinţe deosebit de grave, prin exploatarea sexuală a badantelor

0
593

ACȚIUNE CARABINIERII & EUROPOL & DIICOT. Vineri, 20 mai 2022, ofiţeri de poliţie judiciară şi procurori DIICOT au efectuat 8 percheziţii domiciliare în judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, în baza unor mandate europene de arestare emise pe numele unor români, acuzaţi de furturi şi tâlhării zilnice în sudul Regiunii Calabria. Simultan, în acelaşi caz, au fost efectuate pe teritoriul Italiei 13 percheziţii domiciliare, iar pe teritoriul Germaniei au fost efectuate 2 percheziţii domiciliare, urmate de audierea mai multor persoane.

 

Dosarul a fost instrumentat de Corpul Carabinierilor din Regiunea Calabria, sprijinit de Europol, și în urma sa a fost destructurată o rețea de crimă organizată implicată într-o serie de activități ilegale, inclusiv fraudă, exploatare sexuală și spălare de bani. Ancheta a implicat și autoritățile de drept din Germania, Țările de Jos și România.

 

Potrivit DIICOT, activităţile au fost desfăşurate în baza unui ordin european de anchetă emis de autorităţile judiciare din Italia, într-o cauză având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, tâlhărie calificată cu consecinţe deosebit de grave, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi tăinuire.

 

Ce spun italienii

 

Conform datelor din dosarul carabinierilor, banda, compusă în principal din cetățeni români, viza bărbații singuri cu vârsta cuprinsă între 70 și 90 de ani. Aceștia foloseau femei tinere angajate ca lucrătoare casnice (așa numitele badante, termen corect “badanti”, adică îngrijitoare a altor persoane – în special vârstnici) pentru a-i fura pe vârstnici, având sarcina de a-i convinge bătrâni să le împrumute sume mari, deseori după ce întrețineau raporturi sexuale cu aceștia. Dacă vârstnicii refuzau le dea bani femeilor, bărbații îi băteau, sau îi furau. Într-un caz, o victimă a suferit două infarcturi după ce o tânără i-a administrat în secret Valium pentru a facilita jefuirea casei.

 

Victimele transferau femeilor sume mari; doar una dintre victime a pierdut aproape 20 000 euro din cauza acestei înșelătorii. Alți membri ai grupului infracțional colectau banii și îi transferau în România prin diferite servicii de transfer de bani, aceștia fiind apoi spălați prin investiții în imobiliare, vehicule și aur. Anchetatorii italieni estimează că banda criminală a reușit să câștige peste 1 milion de euro prin această activitate infracțională. În timpul anchetei, oamenii legii au identificat 56 de membri ai bandei criminale, dintre care 16 sunt actori-cheie în schemă.

 

Ce spun românii

 

În schimb, DIICOT a comunicat că autorităţile judiciare din Italia vizează o activitate infracţională desfăşurată de 59 de suspecţi de cetăţenie română care, folosind acelaşi mod de operare, profitau de localnicii dintr-un oraş din Italia, săvârşind înşelăciuni, furturi şi tâlhării. Banii obţinuţi în această modalitate erau transferaţi în România, prejudiciul total cauzat prin săvârşirea infracţiunilor fiind în cuantum de 760.000 de euro.

 

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate au fost descoperite şi ridicate mai multe telefoane mobile şi înscrisuri. De asemenea, în cadrul acţiunii au fost puse în aplicare 7 mandate europene de arestare (dintre cele 13 mandate europene transmise în vederea punerii în executare), 7 inculpaţi fiind reţinuţi pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi Curţii de Apel Cluj, în vederea dispunerii măsurilor legale.

 

Acţiunea comună a beneficiat de sprijinul analiştilor din cadrul Europol, care a asigurat şi schimbul de informaţii. La activităţile desfăşurate pe teritoriul României au participat reprezentanţi din cadrul Europol şi Carabinieri Italia. De asemenea, un poliţist din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate a fost prezent în Centrul de comandă al operaţiunii din Italia.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here