REÎNTOARCEREA ZIMBRILOR – În comuna Băiuț se va înființa o rezervație de zimbri: la 170 de ani de la dispariție, zimbrul se reîntoarce în Maramureș

0
1851

INEDIT. În comuna maramureșeană Băiuț se va înființa o rezervație de zimbri. Proiectul este extrem de recent și punerea sa în practică se va face prin investiții din pușculița județului, Consiliului Județean Maramureș contribuind în primă fază cu 167.000 de lei (din excedentul anual al bugetului judeţului pe anul 2021) pentru acoperirea cheltuielilor privind elaborarea documentațiilor tehnico-economice, a studiilor necesare, obținerea avizelor, acordurilor ș.a.m.d. Rezervația ar urma să fie dezvoltată pe o suprafață de circa 10 hectare, populată pentru început cu 7 zimbri.

 

Zimbrul este cel mai mare animal terestru din Europa, masculul atingând greutatea de 600-900 de kilograme, iar femelele, 300-600 de kilograme. Erbivor, zimbrul își ocupă peste 50% din zi cu hrănirea/pășunatul.

Zimbrul sau bizonul european (Bison bonasus) a fost clasificat ca specie în pericol abia în anul 1996, deși ultimul zimbru sălbatic din populația străveche din Maramureș a fost împușcat, conform cercetării lui Teofil Ivanciuc, în anul 1852, pe Valea Țibăului, coarnele și pielea acestuia fiind donate preotului Alexandru Andreco din Borșa. La începutul secolului trecut, din cauza braconajului și a vânării necontrolate, în întreaga lume mai rămăseseră doar vreo 12 exemplare, toate în grădini zoologice (acum există peste 5.000 de exemplare).

 

În România, programul de înmulțire a zimbrilor a debutat în timpul comunismului, la 12 noiembrie 1958 fiind adusă prima pereche de zimbri din Polonia (Podarec și Polonka), la Slivuț, lângă Hațeg, acolo unde rezervația se întinde pe o suprafață de circa 50 de hectare acoperite cu păduri de carpeni,  stejari şi brazi. În prezent, în România au fost create mai multe nuclee de zimbri, existând 5 rezervații.

 

* Foto: @Florian Ispas

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here