FAPT – S-a emis certificatul pentru amplasarea în Centru Vechi a grupului statuar Fondatorii Școlii de Pictură Băimărene

0
738
Fondatorii Școlii de Pictură de la Baia Mare. De la stânga la dreapta: Réti István, Iványi-Grünwald Béla, Hollósy Simon (Simion Corbul), Thorma János și Ferenczy Károly

GRUP STATUAR – BAIA MARE. Serviciul Public Ambient Urban (SPAU) al Primăriei Baia Mare a primit certificatul de urbanism pentru amplasarea grupului statuar Fondatorii Școlii de Pictură Băimărene. Primăria Baia Mare a contractat lucrarea în 21 martie 2022, fără licitație, prețul de 959.140 lei (sumă care cuprinde TVA și care este echivalentă cu circa 101.000 euro) fiind stabilit în urma negocierii directe, contractantul fiind desemnat câștigătorul concursului de proiecte organizat în ianuarie 2022 (contractul de execuție fiind premiul concursului).

 

Concursul de proiecte a fost câștigat de firma Ronde Bosse Art (câștigătorul fiind desemnat de un juriu format din sculptorul Marcel Stanciu, graficiana Laura Ghinea și arhitectul Ștefan Paskucz). Firma care a realizat grupul statuar este un atelier de sculptură localizat în comuna Zimandu Nou (jud. Arad), deținut în totalitate de sculptorul Voicu Ovidiu Petroman, specializat în realizarea sculpturilor turnate în diferite metale, dar în special în bronz, așa cum va fi grupul statuar din Baia Mare. Turnarea se realizează prin tehnica „ceară pierdută” în formă refractară din ceramică, fapt care reușește să reproducă extrem de fidel orice detalii.

 

Acest ansamblu artistic va fi format din cinci statui din bronz, într-o compoziție în mărime naturală, cu fondatorii Școlii de Pictură de la Baia Mare: Hollósy Simon (Simion Corbul), Ferenczy Károly, Réti István, Thorma János și Iványi-Grünwald Béla – cei care au fondat Școala de Pictură de la Baia Mare în anul 1896. Grupul statuar va fi amplasat în Centrul Vechi al municipiului (Piața Libertății), direct pe suprafața pavată a pieței, fără socluri – este prevăzută montarea unei plăci cu descrierea și prezentarea personajelor.

 

Firma care realizează Grupul statuar Fondatorii Școlii de Pictură Băimărene a mai realizat, printre altele, statuia lui Iuliu Maniu din Oradea (în 2018) și bustul lui Ioan Rusu-Șirianu din Arad (în 2019). Conform contractului, lucrarea trebuia finalizată în circa 8 luni (245 de zile).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here