CUM SE CHELTUIE BANII ÎN SPORT – Proiect de lege al USR adoptat în parlament, la inițiativa deputatului Brian Cristian

0
318
Brian Cristian

BANII DIN SPORT. Când vine vorba despre sportul din România, autoritățile sau politicienii sunt cu ochii închiși. Îi mai deschid doar atunci când ne numărăm medaliile olimpice, din ce în ce mai puține, sau când pierde naționala de fotbal. În rest, rămân indiferenți la performanță, resurse alocate sau eficiență.

 

Dar sportul nu începe și nici nu se termină acolo. Pornește de la cei mici, pasionați și practicanți de sporturi și ajunge până la sportivii de înaltă performanță, iar în jurul lor există un întreg mecanism construit pentru a-i sprijini. Ca acest mecanism să funcționeze însă, este nevoie de legi coerente, dezbateri publice și de transparență.

 

Recent, societatea civilă, sportivii și antrenorii au reclamat activitatea Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR) pentru lipsa de transparență legată de execuția bugetară, fondurile transferate către federațiile de specialitate și criteriile în baza cărora acestea au fost acordate.

 

O bună parte din bugetul COSR este subvenționat din bani publici. Recent, a fost adoptat un proiect de lege prin care 1% din taxele percepute pentru obţinerea licenţei de organizare a jocurilor de noroc şi a autorizaţiei de exploatare a acestora vor merge la COSR. Așadar, prin mâinile comitetului vor trece și mai mulți bani.

 

În acest context, la inițiativa deputatului de Maramureș, Brian Cristian, a fost adoptat proiectul de lege USR care va obliga COSR să facă publice pe site-ul propriu sursele financiare, bugetul și bilanțul contabil, precum și execuția bugetară anuală. În plus, asociația va trebui să publice și alte informații precum grila de salarizare, Registrul imobilizărilor, numărul persoanelor angajate, organigrama instituției și deciziile și hotărârile adoptate de către organele de conducere. Foarte important, va face publice și finanțările alocate fiecărei federații sportive și criteriile după care banii au fost dați.

 

„Am considerat că se trage un semnal de alarmă și că e nevoie să răspundem la câteva întrebări. De ce buget dispune? Cum se situează în comparație cu alte organisme similare? Câți sportivi include anual în competițiile olimpice? Ca să aflăm, ne-am uitat peste cifre”, a explicat Brian Cristian, deputat USR PLUS, membru al Comisiei pentru Tineret și Sport.

 

La nivelul anului 2019, Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a dispus de un buget de 14,4 milioane de euro, în condițiile în care organismele similare din Ungaria (Magyar Olimpiai Bizottság) au avut 7,9 milioane de euro, cel din Franța (Le Comité national olympique et sportif français,CNOSF) 24,3 milioane de euro sau cel din Marea Britanie (British Olympic Association) 15,2 milioane de euro.

 

 

Ajustat cu puterea de cumpărare (Purchasing power parity, PPP), aceste sume pun de departe Comitetul Olimpic și Sportiv pe primul loc în ceea ce privește bugetul de care dispune, cu 41 de milioane de dolari, urmat de CNOSF, Franța cu 29 de milioane de dolari,  British Olympic Association, 19 milioane de dolari și Magyar Olimpiai Bizottság cu 18 milioane de dolari.

 

 

Și dacă este luat în calcul și numărul mediu de sportivi incluși anual în competițiile olimpice, se poate afla foarte simplu câte resurse alocă fiecare organism olimpic pentru fiecare sportiv care participă într-o astfel de competiție:

 

 

Problema nu ar fi că acești bani merg către sportivi, deși sumele sunt disproporționate în comparație cu alte țări. Problema este că societatea civilă, dar și sportivii sau antrenorii, încearcă să ne atragă atenția asupra modului în care Comitetul Olimpic și Sportiv Român își gestionează activitatea financiară.

 

„Soluția am identificat-o în urmă cu mult timp: ca să înțelegem ce se întâmplă într-o organizație atât de opacă precum COSR, ea trebuie transparentizată. Așa că am depus o lege care să facă fix asta. Transparența privind cheltuielile și alocarea fondurilor în sport este necesară, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un domeniu subfinanțat. Puținele resurse alocate de statul român către sport ar trebui drămuite cu cap. Așa vor avea de câștigat și entitățile care primesc bani de la bugetul de stat și sportivii sau iubitorii de sport și cu siguranță vom vedea și mai multe medalii în diferitele competiții internaționale și români mai sănătoși”, a precizat Brian Cristian, inițiatorul legii.

 

PLX 114/2022 este un pas care aduce sportul în România mai aproape de normalitate. O normalitate în care contribuabilii știu ce se întâmplă cu banul public. În care sportivii știu de ce resurse dispun, astfel încât să poată lua cele mai bune decizii pentru cariera lor. În care România obține medalii și trimite cât mai mulți tineri la competiții internaționale pentru a performa la cel mai înalt nivel. În care transparența este obligatorie.

 

Brian Cristian este deputat USR PLUS de Maramureș și membru în Comisia pentru Tineret și Sport. În prezent urmează un Executive MBA în Sports Management la Escuela Universitaria Real Madrid, Universidad Europea și este inițiator al mai multor proiecte de lege pentru promovarea și dezvoltarea sportului din România.

 

Biroul parlamentar al deputatului Brian Cristian



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here