PROCESUL TERGIVERSAT – În apelul procesului în care primarul Cherecheș a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru luare de mită s-au mai câștigat 3 luni de pauză: astăzi, edilul a mai recuzat o judecătoare, hai cu prescripția!

1
1126

APELUL PRIMARULUI CONDAMNAT PENTRU LUARE DE MITĂ. Vineri, 16 iunie 2023, la al 15-lea termen (!) din apelul procesului în care primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru luare de mită, trebuiau audiați doi martori (care nu s-au prezentat de trei ori, conform procurorului de ședință al DNA, și nu s-au prezentat nici astăzi deși aceștia au fost deja amendați cu câte 1.000 de lei și a fost emis ordin de aducere – jandarmii nu i-au găsit acasă pe niciunul), respectiv Liviu Bala și Radu Țolaș, ambii solicitați de edil, însă nu a mai fost cazul pentru că s-a cerut recuzarea judecătorului Monica Ioana Şortan.

 

Explicație: după retragerea din completul de doi judecători a judecătorului Ancuța Pura (denumirea oficială: degrevare de activitate judecătorească în perioada 24 mai – 1 iulie), pe considerent că aceasta a obținut detașarea din 1 iulie 2023 la Școala Națională de Grefieri, poate fi numit un nou judecător doar din 1 iulie încolo. Până atunci, judecătorul degrevat de activitate judecătorească este înlocuit de judecătorul de serviciu.

 

La termenul din 25 mai judecător de serviciu a fost Ramona Mornăilă, aceasta a intrat (doar pentru respectiva ședință) în completul de doi judecători ai apelului. La termenul de astăzi, 16 iunie, judecătorul de serviciu a fost Monica Ioana Șortan, implicit a intrat în completul prezidat de Georgiana Rodica Fărcaș-Hîngan. Cererea de recuzare a judecătorului Șortan a fost depusă de Cherecheș, prin avocatul Alexandru Rîșniță. Cherecheș nu este la prima cerere de recuzare a unui judecător din acest proces, chiar în primul termen al apelului a recuzat-o tocmai pe judecătorul Pura, despre care a afirmat, minicinos, că este verișoara sa. Judecătorul Pura, originară din Baia Mare, a fost nevoită să-și facă arborele genealogic pentru a demonta minciuna primarului Cherecheș. Și a rămas în proces până la 24 mai 2023.

 

După depunerea celei de-a doua cereri de recuzare, completul de doi judecători s-a retras și s-a așteptat soluționarea cererii de un alt complet de judecată. Cererea a fost respinsă, iar Cherecheș a fost obligat de completul de soluționare a cererii de recuzare a judecătorului Șortan, conform Codului de procedură penală, să plătească în favoarea statului suma de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Decizia este definitivă, dar pentru inculpatul din acest proces tergiversat deja extrem de evident a meritat: 500 de lei pentru o amânare de… 3 luni.

 

Pentru că această cauză a fost amânată pentru data de… 14 septembrie 2023, ora 10.00, deși la precedentul termen completul judecătorilor Georgiana Rodica Fărcaș-Hîngan & Ramona Mornăilă au stabilit inclusiv data celui de-al 16-lea termen: în 30 iunie 2023, când au dispus citarea a încă doi din cei șapte martori solicitați pentru reaudiere de Cherecheș (respectiv, Annamaria Somay și Erika Gabriela Czigler). Există chiar posibilitatea ca în 14 septembrie completul de judecători ai apelului (până atunci va fi desemnat și înlocuitorul judecătorului Pura în complet) să decidă că nu mai audiază niciun martor.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Prin institutiile sale statul putea elimina de mult acest individ problema. Sub multe forme. Dar cum vorbim doar de SRL-uri institutionale, toata lumea face bani si totul e ok. Cat timp edilul are doar cheltuieli si nu probleme serioase, cei din jur care fac bani prin el il vor ajuta sa le plateasca. Asistam la o disolutie a autoritatii fara precedent si la servicii de informatii cu naiba stie ce prioritati. Politic va negocia in continuare si va face regula jocului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here