EXCLUSIV – Procesul în care sunt judecați de 2 ani foștii șefi de Poliție Viorel Donciu și Vasile Belea și consilierul județean Adrian Filip a ajuns la faza vizionării înregistrărilor ambientale, fapt pentru care… a luat o pauză de 3 luni

0
704
Vasile Belea, Viorel Donciu, Adrian Filip

ALT PROCES CARE GÂFÂIE. Procesul înregistrat de DNA la 30 iunie 2021 în care sunt inculpați pentru luare și dare de mită foștii șefi de Poliție Viorel Andrei Donciu (inspector principal, fost șef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor – SPCRPCIV – Maramureș) și Vasile Ionuț Belea (comisar, fost șef al Biroului Drumuri Naționale și Europene din cadrul Serviciului Rutier – Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş) și consilierul județean Adrian Nicolae Filip (Pro România) a ajuns, gâfâind și după numeroase tergiversări, la al 16-lea termen și la faza vizionării înregistrărilor ambientale.

 

Numai că a venit căldura, vine și vacanța judecătorească, așa că s-a dispus o pauză de 3 luni, următorul termen (al 17-lea) fiind programat în 6 septembrie 2023. Speța este judecată în faza de fond, la Secția Penală a Tribunalului Maramureș.

 

Vă reamintim că acest proces a fost generat în 7 aprilie 2021, când procurorii DNA Cluj l-au reținut pe fostul șef de la Permise-Înmatriculări Auto Maramureș, Viorel Donciu, ulterior acesta fiind trimis în judecată în stare de arest preventiv, împreună cu ceilalți doi co-inculpați nominalizați mai sus. Donciu a stat în arest timp de 4 luni, în perioada 7 aprilie – 5 august 2021 (dată la care Curtea de Apel Cluj a înlocuit măsura arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu), apoi în arest la domiciliu (în perioada 5-26 august 2021), apoi sub control judiciar (26 august – 7 septembrie 2021), iar din 7 august 2021 este judecat în stare de libertate, ca și ceilalți inculpați din dosarul de corupție (comisar de poliție Belea și consilier județean Filip).

 

DNA: Dosar de luare/dare de mită la Înmatriculări

 

Conform DNA, în 4 februarie 2021, Viorel Donciu (pe atunci șef interimar al SPCRPCIV Maramureș) ar fi cumpărat influența consilierului județean Adi Filip (Pro România) din Vișeu de Sus, pe care acesta din urmă pretindea că o are pe lângă anumite persoane (în special Filip s-a folosit de numele lui Dan Mihalache, fost ambasador în Marea Britanie, acum ambasador în Cipru, nașul lui Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș, care era șeful politic direct al prefectului județului, cel care deținea semnătura finală a numirii), pentru a fi desemnat în continuare în funcție (împuternicirea expira în 15 februarie 2021).

 

În schimbul menținerii sale în funcție, Donciu l-ar fi sprijinit pe consilierul județean la înmatricularea unor vehicule deținute de acesta sau de alte persoane, la programarea anumitor candidați la examenul pentru obținerea permisului de conducere, în interesul personal al consilierului sau în interesul altor persoane. De asemenea, în 1 februarie 2021, la instigarea lui Filip, Donciu a accesat fără drept baza de date a MAI – Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, în interesul personal al consilierului județean, pentru a verifica un autoturism din proprietatea unei firme.

 

În contexte diferite, în perioada ianuarie februarie și 25 februarie 2021, în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș, Viorel Andrei Donciu ar fi primit diferite sume de bani cu titlu de mită pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obținerea permisului de conducere auto ori pentru înmatricularea unor vehicule. Conform rechizitoriului DNA, Donciu a luat mită sume cuprinse între… 15 lei (!) și 100 euro (în rechizitoriu sunt cuprinse expres 9 cazuri de luare de mită).

 

2mnews urmărește derularea cazului pentru a informa cititorii interesați.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here