PENSIONARE MAGISTRAT – Saga s-a terminat: a fost semnat decretul prezidențial de pensionare a procurorului Bogdan Gabor (48 de ani)

0
636

DECRET SEMNAT. Vineri, 25 august 2023, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul prezidențial privind încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare a procurorului Bogdan Gabor (48 de ani), fost prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş (în perioadele 2006-2007 și 2011-2012 și 2017-2022), procuror DNA (în perioada 2007-2010) și membru al Consiliului Superior al Magistraturii (în mandatul 2012-2017).

 

Procurorul Gabor s-a pensionat cu cel mai înalt grad profesional (corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie). El avea încă din 15 martie 2023 îndeplinite condițiile de pensionare a celor care sunt mai speciali decât restul oamenilor (magistrații), respectiv, 25 de ani munciți în magistratură + meserii asimilate juridice – era procuror din 1 ianuarie 1999, având însă și o perioadă de 9 luni și jumătate în care a fost consilier juridic.

 

În afara perioadelor petrecute la Cluj-Napoca (ca procuror DNA), București (ca membru CSM) și Bistrița-Năsăud (unde a fost transferat la finalul anului 2022), cariera profesională a lui Bogdan Gabor s-a derulat în Baia Mare, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare și din 2003 la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș.

 

În octombrie 2022, Bogdan Gabor, care la acea vreme era prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș (funcție obținută cu titlu interimar, prin delegare, înlocuindu-l pe titularul postului, Florin Deac, pe perioada mandatului acestuia de membru al CSM – Deac s-a pensionat la începutul acestui an, imediat după finalizarea mandatului la CSM), s-a retras, surprinzător, înaintea ultimei probe pentru funcția de prim-procuror al Parchetului Maramureș (era singurul înscris pentru respectivul post și până atunci a trecut cu brio toate probele, urmând să își susțină proiectul de management, o formalitate).

 

Imediat după retragerea din concurs, Gabor a acceptat detașarea/delegarea pe 6 luni în funcția de șef al Secției Judiciară a Parchetului din Bistrița-Năsăud, vacantă în acet moment (el a fost 4 ani șef al Secţiei Judiciară a Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș). În aprilie 2023, după expirarea delegării, Gabor a acceptat prelungirea cu încă 6 luni a acesteia, însă după mai puțin de două luni și-a depus la CSM cererea de eliberare din funcţie, prin pensionare.

 

* Foto: @newsweek.ro

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here