PUȘCULIȚA PUBLICĂ – Neprimind oferte pentru elaborarea documentației tehnice a reabilitării Castelului de la Pribilești, Ionel Bogdan ridică miza cu încă 100.000 de lei

0
673

SUPLIMENTARE FINANCIARĂ. După ce nimeni nu a ofertat la primele două licitații pentru elaborarea studiului de fezabilitate al reabilitării Castelului de la Pribilești, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, ridică miza cu încă 100.000 de lei.

 

Surplusul financiar pentru acest contract (care prevede documentația tehnică privind reabilitarea imobilului – elaborarea și adaptarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii DALI, proiectul tehnic și analiza investiției / minimum două scenarii) va fi repartizat de la… proiectul care prevede modernizarea liniei CFF Vișeu de Sus – Comanu (al Mocăniței), acesta urmând să primească mai puțin cu 100.000 lei decât a fost repartizat inițial din bugetul județului.

 

La primele două licitații, demarate în ianuarie 2022, administrația județului Maramureș a avansat suma maximă de 283.320 lei (sumă care cuprinde TVA și care este echivalentă cu circa 57.000 euro), iar contractul, care trebuie finalizat în 18 luni, urma să fie atribuit pe criteriul Prețul cel mai scăzut, însă nici prima dată, nici a doua oară nu s-a depus nicio ofertă.

 

Cauza detectată: lucrarea era subevaluată. Rezolvarea: să fie suplimentată valoarea. Pușculița: proiectul de modernizare al căii ferate cu ecartament îngust de la Vișeu (care este concesionată, din 2003, de firma RG Holz Company, deținută de Vasile Coman “Vărzaru”, primarul din Vișeu de Sus). Astfel că acum va fi re-reintrodus în licitație contractul, dar la suma de 383.320 de lei. Poate a treia oară (și cu bani mai mulți) e cu noroc.

 

Castelul Teleki din Pribilești

 

Vă reamintim că administrația județeană (Consiliului Județean Maramureș) a achiziționat recent Castelul Teleki din Pribilești cu suma de 210.000 euro de la austriacul Gerd Alexander Schütz (54 de ani), fost membru al Consiliului de Supraveghere și acționar al Deutsche Bank, conducerea instituției anunțând că dorește reabilitarea cu fonduri europene a unor monumente istorice pentru a le reda circuitului turistic “și nu numai”.

 

Castelul din satul maramureșean Pribilești a fost construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, inițial sub forma unui conac, pe un singur nivel, de contele maghiar Teleki Géza, fost ministru de interne al Regatului Ungariei. În 1897, conacul a fost supraetajat și modernizat în stil eclectic, fiind folosit ca reședință de vară a familiei nobiliare Teleki.

După moartea lui Teleki Géza (1913) și până în 1941, a fost administrat de fiul acestuia, contele Teleki Pál, fost prim-ministru al Ungariei (în perioadele 1920-1921 și 1939-1941), rămas în istorie ca „unul dintre cei mai consecvenți politicieni antisemiți”.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here