PATRIMONIU TRADIȚIONAL – 12 gospodării vechi de peste 80 de ani din satul maramureșean Breb vor fi reabilitate cu 5.1 milioane de lei

0
870

CONTRACT DE FINANȚARE SEMNAT. Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a semnat luni, 24 octombrie 2022, la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, împreună cu ministrul Marcel Boloș, contractul de finanțare a proiectului  “Patrimoniul vernacular al satului Breb”, prin care vor fi reabilitate 12 gospodării vechi de peste 80 de ani din satul Breb, Maramureș.

 

În această vară, la semnarea Acordului de parteneriat între Consiliul Județean Maramureș – Ordinul Arhitecților Filiala Nord-Vest și Primăria Ocna Șugatag pentru realizarea acestui proiect, au fost cuprinse 8 case din Breb pentru reabilitare, iar după o serie de demersuri, a fost obținută finanțarea pentru reabilitarea a 12 gospodării din Breb.

 

Valoarea proiectului este de 5,1 milioane de lei, iar finanțarea este asigurată prin Programul Național de Redresare și Reziliență – PNRR – și fonduri proprii ale Județului Maramureș. Practic, pentru fiecare gospodărie tradițională se alocă 60.000 euro pentru reabilitare.

 

În a doua etapă a proiectului vor fi identificate alte patru localități din toate cele patru țări ale Maramureșului și vor fi reabilitate centrele localităților cu gospodăriile și instituțiile aferente. Obiectivul principal al acestui proiect este păstrarea arhitecturii specifice județului Maramureș, conservarea patrimoniului cultural și dezvoltarea turismului.

 

Breb este cel mai vizitat sat din Maramureș, cunoscut pentru frumusețea acestui ținut, dar și pentru tradițiile și obiceiurile vii de sute de ani, pe care noi avem datoria de a le păstra și transmite mai departe, generațiilor tinere.
Mulțumesc domnului ministru Marcel Boloș pentru sprijinul oferit acestui proiect și pentru susținerea pe care o acordă proiectelor de dezvoltare a Maramureșului. Mulțumesc reprezentanților Ordinului Arhitecților din România Filiala Nord-Vest pentru colaborare și pentru implicarea în realizarea acestui proiect. De asemenea, mulțumesc primarului Ioan Oanea pentru sprijin și echipei de proiect din cadrul Consiliului Județean Maramureș, a declarat Ionel Bogdan, președintele administrației județene.

Biroul de presă al Consiliului Județean MaramureșATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here