PATRIMONIU – Piese dintr-un mormânt princiar celtic, aflate în Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș, prezentate la Festivalul de Artă Europalia

0
552

DACIA FELIX. Până în 26 aprilie 2020, la Muzeul Galo-Roman din Tongeren (Belgia), este deschisă expoziția ,,Dacia Felix. The Glorious Past of Romania”, o expoziție-eveniment dedicată patrimoniului istoric al României.

 

Organizată de Muzeul Național de Istorie a României, Institutul Cultural Român și Muzeul Galo-Roman din Tongeren, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Ministerului Afacerilor Externe, expoziția se dorește a fi un exercițiu de înțelegere a unei civilizații actuale, cea românească, din perspectiva raportării la un trecut comun european.

 

În cadrul expoziției sunt prezentate 298 de artefacte și seturi de piese antice, atât obiecte și cercetări arheologice mai vechi, cât și artefacte descoperite în ultimele două decenii pe teritoriul țării noastre, prezentat ca spațiu de interferență al civilizațiilor scitică, greacă, celtică, dacică, getică și romană. Pentru organizarea acestei expoziții internaționale, Muzeul Național de Istorie a României a colaborat cu 18 instituții muzeale din România, printre care și cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare.

 

Muzeul băimărean a contribuit la acestă expoziție cu piese din inventarul mormântului princiar celtic de la Ciumești – jud. Satu Mare (mormântul ,,cu coif cu pasăre”) – în 10 august 1961, în timpul unor lucrări de construire a unei ferme de stat în Ciumești, a fost descoperit întâmplător un coif celtic, două cnemide de bronz, un vârf de lance și o cămașă de zale de fier (în anii următori, arheologii au descoperit 32 de morminte), piesele au ajuns inițial la muzeul din Baia Mare, dar ulterior, datorită valorii deosebite a coifului celtic, unic în Europa Centrală, acesta a fost depozitat la Muzeul Național de Istorie din București, în condiții de siguranță deosebite.

 

În prezența a peste 200 de participanți și oficialități din Belgia și România, vernisajul expoziției a avut loc vineri, 18 octombrie 2019, ora 19.30. Muzeul băimărean a fost reprezentat de dr. Marius Ardeleanu, specialist al culturilor antice din Bazinul Carpatic, care a răspuns unor întrebări legate de contextul istoric și importanța pieselor celtice expuse de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

 

Expoziția se desfășoară în cadrul Festivalului Internațional de Artă EUROPALIA, festival la care România a obținut statutul de țară invitată la ediția din anul 2019. Prezența României la această manifestare culturală de anvergură și notorietate internațională constituie, dincolo de oportunitatea de consolidare a unor contacte și a unei rețele instituționale în sfera cultural-artistică, un prilej de promovare a patrimoniului și culturii românești.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here