OFICIAL – Ionel Bogdan, președintele administrației județene și al PNL Maramureș, a oficializat decizia cunoscută de 3 luni: Candidează pentru funcția de primar al municipiului Baia Mare

10
6060
Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș

DECIZIE OFICIALIZATĂ. Ionel Ovidiu Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș și al PNL Maramureș, a oficializat decizia electorală cunoscută de 3 luni: candidează pentru funcția de primar al municipiului Baia Mare. Bogdan a câștigat la alegerile din 2020 funcția de președinte al Consiliului Județean Maramureș în confruntarea cu președintele în funcție al administrației județene, Gabriel Valer Zetea, care era și este și președintele PSD Maramureș.

 

La alegerile din 27 septembrie 2020, Bogdan (PNL) a câștigat în fața lui Zetea (PSD) cu 64.264 de voturi (34,78%) la 59.193 de voturi (32,04%). Atunci, Bogdan a câștigat în 49 de secții de votare din cele 86 organizate în Baia Mare. Numeric, Bogdan a adunat de la electoratul din municipiul reședință de județ 12.927 de voturi (30,60%), cu 894 de voturi mai multe decât Zetea, cel care declarativ era susținut și de primarul din acea vreme al urbei, Cătălin Cherecheș – președintele PSD Maramureș s-a impus în 36 de secții de votare din Baia Mare, în două secții cei doi principali contracandidați fiind la egalitate.

 

Opțiunea lui Bogdan de a renunța la o candidatură pentru menținerea funcției de președinte al Consiliului Județean Maramureș în favoarea uneia pentru funcția de primar în municipiul Baia Mare este explicabilă oficial prin proiectele comune Maramureș – Baia Mare pe care le-a generat în mandatul său de lider al administrației județene (Varianta Ocolitoare a Băii Mari, pasajele supraterane Italsofa și Clubul Văcarilor fiind cele mai semnificative în acest sens).

 

Varianta neoficială poate consta tocmai în alianța împotriva firii a celor două partide guvernământ, PSD și PNL. Chiar dacă la nivel județean aceasta a fost inexistentă, cei doi lideri fiind mereu pe poziții antagonice (cu critici exprimate public), la București s-ar fi impus un aranjament convenabil pentru ambii parteneri de guvernare, pe principiul „Unul la județ, altul la municipiul reședință de județ”.

 

La fel de real este că, oficial, în pozițiile lor publice, ambii combatanți, Zetea și Bogdan, vor recita poezia cu „dorința nestăvilită ca partidul pe care-l conduce la nivel județean să se impună și la județ și la Baia Mare” (cel mai probabil PNL îl va desemna contracandidat pentru Zetea pe Gabriel Ștețco – administratorul public al județului, iar PSD l-a desemnat deja contracandidat pentru Bogdan pe Ioan Doru Dăncuș – viceprimarul Băii Mari cu atribuții interimare de primar). Realist, scenariul care este recitat public, pentru electorat, este imposibil, ambii președinți ai filialelor județene ale partidelor de guvernământ pornind cu prima șansă în câștigarea obiectivului pentru care candidează: Zetea – Consiliul Județean, Bogdan – Primăria Baia Mare.

 

Nu este rea varianta ca Maramureșul să îi aibă atât la nivel județean cât și la nivelul municipiului de reședință pe președinții județeni ai celor două partide care vor guverna și din 2024 încolo, în contextul în care aceștia vor reuși să găsească cheia colaborării oneste în interesul oamenilor de aici. Până acum n-au făcut-o. Poate din iunie încolo.

 

Las aici această scriere, pe post de „consemnare pe un șervețel” a anticipării electorale, în 10 iunie 2024 urmând să aflăm dacă s-a împlinit sau nu. Dar până acum s-au împlinit anticipările 2mnews – tocmai pentru că nu sunt pronosticuri, ci anticipări. Totuși, îndemnul electoral rămâne: Mergeți la vot! … măcar pentru că așa vă păstrați senzația că puteți schimba ceva (în bine).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

10 COMENTARII

  1. Răspuns „Adi”: Rațional, orice scenariu este luat în calcul, dar nu toate scenariile sunt plauzibile și doar unul pornește cu prima șansă să devină realizabil (pe acesta l-am menționat). Ca părere personală (bazată pe argumente generate de reacțiile trecute și impactul prezent electoral), fără pretenția că acesta e adevărul absolut: nu cred că se va împlini scenariul menționat de dvs.

  2. CHIAR credeti ca acest arici pacalici Zetea are RUSINE ???. Chiar aveti impresia ca stie ce este rusinea, bunul simt, onoarea, demnitatea si decenta ??? CINE se aseamana se aduna, TRIADA toxica a judetului si orasului nostru formata din Cereches, Zetea si Bogdan, acesti aparatori destoinici al camorei locale si judetene TREBUIE sa dispara, trebuie starpiti ca rozatoarele praduitoare de culoare gri…….ATENTIE CE VOTATI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. Domnule Vischi, nu luați in calcul scenariul ca PSD să câştige ambele poziții din județ? Zetea la CJ şi Dăncuş la Primărie? Mulțumesc anticipat pentru răspuns.

  4. O da.. caci domnul Zetea e muuult mai breaz.. aceeasi Marie, cu alta palarie. Zetea a batut deja palma cu cei de la AUR, aia extremistii, blamatii, pentru care cica ae comaseaza alegerile. Niste nulitati toti. Minciuni

  5. Sper să dispară de tot. Județul e în datorii foarte mari. Este un tânăr care nu ascultă de nimeni, un autosuficient fără minte. Din cauza lui PNL ul va ajumge din nou în situația unui singur mandat, prin redistribuire. Nu merită nimic mai mult. Groparul județului. Dacă Zetea cade la înțelegere cu el e rușine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here