OFICIAL – În 2020, primul caz de gripă aviară din România, confirmat la o fermă de găini din Maramureș

0
1462

GRIPA AVIARĂ. După ce la începutul anului Comisia Europeană a informat despre existența a 9 focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, care evoluează în regiunile Krasnostawski, Lubartowski și Ostrowski din Polonia, iar apoi a avertizat că virusul a fost confirmat și la o mare fermă de curcani din Komarom-Esztergom (în nord-vestul Ungariei), Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunțat măsuri stricte și controale la graniță.

 

Numai că măsurile n-au fost eficiente, iar aseară a devenit oficial: gripa aviară a fost diagnosticată și în România, primul focar fiind confirmat în Maramureș. Este a doua lovitură cruntă pentru zootehnia autohtonă, după pesta porcină africană, intrată în țară din Ucraina și încă neeradicată.

 

Confirmarea gripei aviare într-o fermă de tip comercial de găini ouătoare din judeţul Maramureş (sunt aproximativ 18.600 de găini) vine chiar înaintea unei sesiuni speciale pe această temă, organizată la Bruxelles, și la care vor participa și experți din ANSVSA (în perioada 16-17 ianuarie). După confirmarea virusului H5N8 în Maramureș, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost convocată şedinţa Centrului Naţional de Combatere a Bolilor, în videoconferinţă cu prefecţii din Maramureş şi judeţele limitrofe.

 

ANSVSA a anunțat că “situaţia este sub control, au fost luate toate măsurile de combatere în focar şi nu există posibilitatea afectării sănătăţii populaţiei”.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here