INVESTIȚIE – Casa Bay din Seini, restaurată cu peste 550.000 de euro, va fi transformată din ruină în centru multicultural

0
1323

SEINI. Administrația orașului maramureșean Seini a introdus în licitație publică contractul pentru lucrările de restaurare și dotare cu mobilier a Casei Bay, edificiu de final de secol XIX, monument istoric de categorie A. În urma proiectului, finanțat printr-un proiect transfrontalier româno-ucrainean (demarat în anul 2017 și realizat în parteneriat cu orașul înfrățit Kalush), se vizează transformarea clădirii într-un centru multicultural.

 

Contractul de finanțare a restaurării clădirii situată pe strada Cetății din Seini fost semnat în a doua decadă a lunii septembrie 2019 și lucrările prevăd asigurarea utilităților, redimensionarea, consolidarea și recompartimentarea imobilului, reducerea umidității din pereți, schimbarea acoperișului, reabilitarea planşeului peste parter şi a şarpantei, execuția de scări exterioare şi rampă pentru persoane cu dizabilităţi, precum și dotarea acestuia cu echipamente tehnologice şi funcţionale.

 

 

Valoarea totală a proiectului este estimată la peste 2,2 milioane de lei (exact: 2.221.052,95 lei) + TVA – defalcat, construcții, instalații și utilități: 1,9 milioane de lei + TVA; utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale care nu necesită montaj şi echipamente de transport: 310.665,01 lei. Ofertele pentru contractul de restaurare pot fi depuse până în 24 ianuarie 2020.

 

Casa Bay- Papolczy din Seini

 

Casa Bay (numită și Conacul) a fost proprietatea familiei Papolczy, dată drept dotă/zestre fiicei Papolczy Mária la căsătoria acesteia cu Csomaközi Bay Miklós (Bay Miklós de Ciumești, foto mic dreapta). Până în 1920 a servit drept locuință a soților Bay (aceștia au divorțat, însă Mária s-a mutat în Budapesta, cu cei doi copii, iar în casă a continuat să locuiască Bay Miklós, care s-a recăsătorit – Bay Miklós de Ciumești a decedat în anul 1965, în Oradea).

 

După Tratatul de la Trianon, Casa Bay a fost centru al Diviziei 20 Infanterie Târgu Mureș, apoi s-a transformat în internat al școlii din localitate, în birouri ale Cooperativei Socialiste „Constructorul” și, în final, sediu E.ON Gaz. Apoi clădirea a fost părăsită și a început să se deterioreze rapid.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here