MOTORUL ECONOMIC – Industria lemnului deține o pondere de 43,5% din cifra de afaceri totală în Maramureș

1
289

CUM E STRUCTURATĂ ECONOMIA MARAMUREȘULUI. În primele 9 luni ale anului 2022, producţia industrială în volum absolut realizată în Maramureș a fost cu 5,1% mai mare decât perioada similară a anului 2021, însă valoric, creșterea a fost de 32,7%, ceea ce înseamnă că această creștere valorică se datorează în principal creșterii prețurilor produselor livrate (în primele 7 luni ale anului, firmele din Maramureș au exportat mărfuri în valoare totală de aproape 1,1 miliarde de euro, procentual valoarea acestora fiind cu 31,6% mai mare decât anul trecut). E drept, au crescut și importurile cu aproximativ același procent (30,1%, valoric, circa 850 de milioane de euro).

 

Analizând valoarea produselor realizate în economia maramureșeană în perioada ianuarie-septembrie 2022, se observă că fabricarea de mobilă are o pondere procentuală de 29,7%, conform datelor Direcției Județene de Statistică Maramureș. Dacă adăugăm și prelucrarea lemnului, care are o pondere de 13,8% din cifra de afaceri totală a județului, observăm că industria lemnului are o pondere totală de 43,5%.

 

Un alt semnificativ sector în economia maramureșeană îl reprezintă fabricarea echipamentelor electrice, care are o pondere de 23,4%. Împreună cu industria lemnului, acesta produce 66,9%, adică peste două treimi din cifra de afaceri totală a Maramureșului (simplificat, din fiecare 3 lei produși în Maramureș, 2 lei sunt produși în industria lemnului și fabricarea echipamentelor electrice).

 

În economia județului, ponderi mai însemnate mai dețin industria metalurgică (8,9%), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice (5,1%), industria alimentară  (4,9%), industria construcţiilor/produselor metalice (4,4%) și fabricarea articolelor de îmbrăcăminte 0,6% etc.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here