INVESTIȚIE – Proiect major al Electrica în Maramureș: 16,45 milioane de euro pentru modernizare a liniilor electrice alimentate din stația Sighetu Marmației

0
1085

MODERNIZAREA INFRASTRUCTURII ENERGETICE. Distribuţie Energie Electrică România (DEER), subsidiară a furnizorului de energie Electrica, a anunţat că a atras o finanţare europeană nerambursabilă, prin Fondul pentru Modernizare, în valoare de 12,22 milioane de euro, reprezentând 80% din cheltuielile eligibile pentru un proiect de investiţie în reţeaua de distribuţie de energie care vizează modernizarea liniilor electrice aeriene de tensiune medie (MT) alimentate din staţia Sighetu Marmației. Proiectul investițional totalizează 16,45 de milioane de euro, cofinanțarea Electrica fiind de 20% (respectiv 4,23 milioane de euro).

 

Astfel, vor fi modernizate rețelele electice de tensiune medie LEA 20kV Sighet-Teceu, LEA 20kV Sighet-Costui şi LEA 20kV Sighet-Radio Vad. În urma acestui proiect va fi asigurată siguranţa în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor şi producătorilor existenţi, precum şi capacitatea de racordare la reţea a tuturor utilizatorilor.

 

De asemenea, după finalizarea proiectului investițional durata și frecvența întreruperilor planificate (SAIDI şi SAIFI) se vor reduce cu 20%, iar consumul propriu tehnologic se va reduce cu 3%, raportat la media anului 2021. Termenul de finalizare a proiectului este 31 martie 2026.

 

Electrica, care are o valoare de piaţă de 3 miliarde de lei, este controlată în proporţie de 49% de statul român prin Ministerul Energiei. În primul trimestru al acestui an, societatea a raportat venituri de 3,5 miliarde de lei (o creștere de 7% faţă de primul trimestru al anului trecut), în timp ce pierderile s-au redus de la 158 de milioane de lei la 67 de milioane de lei.

* Foto generică: @Bransamente Electrice de Joasa si Medie Tensiune

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here