SITUAȚIE – În prima treime a anului, au intrat în insolvență 59 de firme din Maramureș: județul ocupă locul 11 în clasamentul național al societăților în dificultate

0
1054

ECONOMIA MARAMUREȘULUI. În prima treime a anului  (perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2023), 59 de firme din județul Maramureș au intrat în insolvență (aproape jumătate, respectiv 24 de insolvențe, fiind declarate în aprilie2023). Procentual, numărul firmelor maramureșene intrate în insolvență în primele 4 luni ale anului este mai mare cu 9,26% decât în perioada similară a anului precedent.

 

Într-un clasament național al insolvențelor, Maramureșul se situează pe locul 11, fiind depășită doar de București și de 9 județe mult mai mari (Bihor, Cluj, Iași, Timiș, Constanța, Ilfov, Brașov, Prahova, Arad).

 

De asemenea, în primele 4 luni ale anului alte 925 de societăți comerciale din Maramureș au dispărut (definitiv sau temporar) din panoplia economică a județului: 443 au fost radiate din Registrul Comerțului, 264 au fost dizolvate (cu 32% mai multe decât în aceeași perioadă a anului 2022) și 218 și-au suspendat activitatea economică (cu 84,75% mai multe decât în aceeași perioadă a anului precedent).

 

Statistic, numărul nu este îngrijorător în contextul în care de la începutul anului și până la finalul lunii aprilie, în Maramureș au fost înregistrate 1.027 de noi entități economice (mai multe cu 15,78% decât perioada similară a anului 2022), însă doar 65% sunt SRL-uri (647), restul fiind forme asociative mici (PFA, II, IF, CA).

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here