INEPȚIA ȘI PANDEMIA – După finalul pandemiei, Primăria Tăuții Măgherăuș cumpără… peste 200.000 de măști de protecție ca să îi protejeze pe elevi de virusul SARS-CoV2

0
903
Dumitru Marinescu, primarul orașului Tăuții Măgherăuș

TARDIV-INUTIL. Luna trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunțat că COVID-19 nu mai reprezintă o urgenţă de sănătate globală, declarând oficial sfârşitul urgenţei de sănătate publică de interes internaţional. La 3 săptămâni de la acest oficializarea unei stări de fapt care oricum nu mai era de actualitate de peste un an, la 16 iunie 2023, Primăria din orășelul maramurșean Tăuții Măgherăuș, controlată de edilul Dumitru Marinescu (PNL), a semnat contractul de achiziție a… 201.600 de măști de protecție medicală, angajând o plată de 21.591,36 lei (suma include TVA).

 

Nu suma este o problemă (practic se plătește 0,10 lei/mască, care este prețul real cu tot cu adaos comercial și de acum și din perioada pandemică, atunci când speculanții încasau de 100 de ori mai mult pentru același obiect inutil), ci utilitatea acesteia în contextul în care nimeni nu mai este obligat să poarte această formă de protecție medicală și chiar este recomandat să nu o facă.

 

Scrierea de față semnalează o altă situație ineptă dintr-o țară virusată de birocratizare, nepăsare și reflexe pavloviene. S-a cumpărat, pentru că s-a depus un proiect în acest sens în urmă cu mai bine de un an, când OMS spunea că e nevoie, proiectul a fost finanțat post-pandemie, așa că s-au făcut achizițiile deși nu mai folosesc la nimic.

 

Justificare a acestei achiziții este dramatico-poetică și o redăm ad literam: “Răspândirea virusului SARS-CoV-2 a schimbat în ultimul an întreaga dinamica a vieții persoanelor din Orașul Tăuții Măgherăuș. Există schimbări în toate domeniile de activitate, iar criza cauzată de noul virus a ridicat multe probleme de ordin economic, sanitar dar și social. Obiectivul general al proiectului constă în dotarea unităților de învățământ preuniversitar de stat din orașul Tăuții Măgherăuș cu echipamente de protecție și dezinfectanți cu scopul protejarii sănătății populației în contextul crizei sanitare generate de noul Coronavirus”.

 

La această licitație a fost înghesuială mare din două motive: 1) prețul (conform proiectului, Primăria primea exclusiv pentru achiziția celor 201.600 de măști suma de 160.876,80 lei (sumă care include TVA), adică aproximativ 0,80 lei/mască; 2) stocurile imense achiziționate de speculanți în timpul pandemiei pe care aceștia nu au reușit să le vândă, iar acum vor măcar să se scape de ele.

 

Implicit au fost… 11 firme care au depus oferte. De câștigat, a câștigat sereleul Best Achiziții din București, controlată scripitic de Mihaela Elena Neagu (99% – asociat minoritar, cu 1%, este Alexandru Vlad Mihai Cristescu), o firmă care s-a gonflat financiar în pandemie, crescându-și cifra de afaceri de la 29,26 milioane de lei (în 2019) la 406,36 milioane de lei (în 2022). Acesta a subofertat de 7,5 ori mai puțin decât valoarea estimată (am precizat explicație: unii deținători de stocuri de măști de protecție ar fi bucuroși doar să scape de ele la prețul de achiziție, să nu piardă financiar).

 

Situația nu este unică, din păcate. Tot Primăria Tăuții Măgherăuș, în cadrul aceluiași contract de protejare a elevilor de “răspândirea virusului SARS-CoV-2”, a mai semnat un contract luna trecută (la 12 aprilie 2023), livrând 243.614,42 lei (sumă care include TVA) sereleului bistrițean Ana Invest & Research (controlat de Silviu Rus) – altă firmă “pandemică”, care și-a crecut afacerile de la 45.975 lei (2019) la 18,82 milioane de lei (2022) -, în schimbul a… 456 de litri de dezinfectanți pentru mâini, 720 de litri de dezinfectanţi pentru grupuri sanitare, 720 de litri de dezinfectanţi pentru pardoseli şi pereţi, 1.080 de litri de dezinfectanţi pentru mobilier, 360 de litri de săpun lichid, 55 de dozatoare de săpun, 35 de dozatoare de gel dezinfectant, dispensere de șervețele, dispensere dezinfectante, covoraș dezinfectant, mănuși de protecție, șervețele de hârtie și combinezoane.

 

În alte localități din județ s-au achiziționat, tot în numele pandemiei, tablete pentru învățământul la distanță după ce s-a terminat pandemia și învățământul la distanță era interzis. Acele tablete sunt folosite de elevi să se joace, exclusiv în interiorul școlilor (care le au în gestiune). Doar în Baia Mare s-au achiziționat 18.502 tablete, cu peste 10,78 milioane de lei (583 lei/tabletă). Pe principiul, noi am cerut la timpul la care le puteam folosi, dar ne-au dat banii doar acum când nu le mai putem folosi, dar suntem inepți și cheltuim banii, deși îi cheltuim degeaba.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here