FAPTĂ – Primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheș, a insistat să încredințeze salubritatea stradală către SPAU și apoi a subcontractat-o unor firme private cu 6,8 milioane de lei pe 6 luni

5
9287

DEVOALARE – SALUBRITATEA STRADALĂ ÎN BAIA MARE. Administrația publică din Baia Mare, controlată de primarul Cătălin Cherecheș, a încredințat pe o perioadă de 2 ani, direct, fără licitație, serviciul de salubritate stradală către un serviciu al primăriei (SPAU – Serviciul Public Ambient Urban).

 

Imediat după decizia autorizată de 12 consilieri locali (aveți identitatea lor AICI), Primăria a livrat, prin SPAU, acest serviciu, integral (colectare și transport la un depozit autorizat a deșeurilor rezultate din operațiile de salubrizare stradală) unei firme private. Identitatea acesteia: Nord Eco Solution SRL.

 

Contractul 1: 1,4 milioane de lei

 

Contractul a fost atribuit pe o perioadă de 6 luni, prin procedura “fără publicarea prealabilă a unei invitații la procedura concurențială de ofertare in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene” (adică prin negociere directă), fapt motivat de autoritatea publică prin „extremă urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă”. Motivarea este falsă, contractul pentru salubritate stradală fiind finalizat la termen, în 1 decembrie 2021, dată la care pe rolul sistemului de licitații publice era în derulare o licitație publică, anulată ulterior de Primăria Baia Mare.

 

Suma pentru care s-a semnat contractul este 1,4 milioane de lei (exact: 1.411.578 lei, sumă care include TVA). Fiind unicul negociant, Nord Eco Solution a oferit o sumă mai mică cu doar 1.800 lei din valoarea totală, câștigând contractul.

 

Nord Eco Solution SRL este o firmă înregistrată în Băița (Tăuții Măgherăuș), fondată în 2018, care se autorecomandă ca fiind “unul dintre cei mai mari producători de tocătură din lemn din nordul României” și care este controlată de Ionuț Andrei Crișan (asociat unic). La ultima raportare publică, cea aferentă anului 2020, avea o cifră de afaceri de 823.239 lei, profit net de 15.282 lei, datorii de peste 552.000 lei și un singur angajat.

 

 

Contractul 2: 5,3 milioane de lei

 

Pe lângă această faptă (colectarea și transportul deșeurilor stradale), Primăria Baia Mare a mai semnat un contract pentru închirierea utilajelor (cu șofer), tot pentru 6 luni, cu firma Mud Recycling SRL, tot fără licitație, prin negociere directă. Valoarea acestui contract este de peste 5,3 milioane de lei (exact: 5.363.521,54 lei, sumă care include TVA).

 

De acești bani, firma Mud Recycling SRL, înregistrată în satul Păușești-Măglași (jud. Vâlcea) închiriază Primăriei, pe 6 luni, 2 automăturătoare de 8 mc, 2 automăturătoare de 2 mc, două autocisterne de 6.000 litri, două autocisterne de 3.000 litri, două autocompactoare de 3 mc, 4 autoutilitare basculabile de 4 mc, o basculantă de 3 tone și un buldoexcavator cu încărcător și cupă.

 

Firma Mud Recycling SRL este controlată de Sorin Călin Bonciog din Târgu Mureș (care deține 70% din părțile sociale, asociat minoritar fiind Bogdan Horia Hodoroagă – 30%, ultimul fiind și administratorul firmei). În 2020, firma raportat o cifră de afaceri de 17,35 milioane de lei, profit de 3,23 milioane de lei, datorii de 10,22 milioane de lei și 8 angajați. Firma vâlceană deține operatorul de salubritate Grup Salubrizare Urbana SA (cu 95% din acțiunile firmei) și pentru a câștiga contractul de închiere a utilajelor cu Primăria Baia Mare a scăzut la negocieri 1,4 milioane de lei din estimarea acesteia.

 

Mai ieftin este, de fapt, mai scump

 

Și acum să calculăm: pentru 6 luni de salubritate stradală (contractele au fost semnate în 3 martie 2022, deci perioada contractată este martie-august 2022), Primăria Baia Mare va plăti aproape 6,8 milioane de lei (exact: 6.775.099,54, sumă care include TVA), adică o medie de 1,13 milioane de lei/lună.

 

Suma este mai mare decât cea plătită în ultimul an de contract firmei Drusal. În contractul cu Drusal pentru salubritatea stradală, Primăria Baia Mare plătea circa 9,5 milioane de lei pe an (adică o medie de sub 800.000 lei/lună).

 

Am făcut precizarea pentru că în 9 martie 2022, când cei 12 consilieri locali au zis că e bine să se încredințeze direct, fără licitație, acest serviciu către SPAU (care nu e acreditat să-l presteze, nu are angajați, nu are utilaje, nu are rampă de sortare, adică nu are NIMIC), viceprimarul Doru Dăncuș a precizat că se va plăti mai puțin decât se plătea la Drusal și că se vor plăti circa 9 milioane de lei/an. Nici nu mai stăruim asupra standardelor de curățenie a orașului, adică a modului în care se execută acest serviciu de salubritate stradală.

 

Însă rețineți că la acea dată (9 martie 2022), când consilierilor locali li s-a cerut să aprobe încredințarea directă pentru 2 ani a salubrității stradale către SPAU, SPAU semnase de o săptămână contractele pe 6 luni cu cele două firme private cărora le-a subcontractat serviciul. Sigur, nu e nicio problemă, în Baia Mare o mână spală pe alta și „toți trăim aici, împreună”.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here