MISERUPISM – Fiind foarte slabă, administrația din Baia Mare nu reușește să-și adune nici măcar 72% din veniturile proprii: cum se repercutează asta asupra cetățenilor

4
6147
Ioan Doru Dăncuș

VENITURILE UNUI ORAȘ. Conform legii (Legea privind finantele publice locale), o administrație publică locală are obligația să își realizeze veniturile proprii programate (adică să adune taxe, impozite ș.a.m.d. la bugetul local) într-un procent minim de 97%. În caz contrar, poate să își fundamenteze bugetul local doar în limitele realizate în ultimii 2 ani. Adică statul nu te prea lasă să aberezi, construind un buget nerealist, ci te constrânge să îl creezi doar în limitele pe care ai demonstrat că ești capabil să îl aduni.

 

Municipalitatea Băii Mari, una total neperformantă, NU reușește niciodată să-și realizeze veniturile proprii prognozate decât în procente dezamăgitoare. De pildă, în 2022, sub patronajul ilustrului doctor în economie de rezonanță planetară, Cătălin Cherecheș, condamnat între timp la închisoare pentru corupție (luare de mită) și acum cantonat în închisoarea Justizvollzugsanstalt Stadelheim din districtul münchenez Giesing, a reușit să-și realizeze veniturile prognozate doar în procent de 66,20%. În anul 2023, tot sub luminosul control al lui Cherecheș (și în ultima lună a anului a locotenentului acestuia, pariorul Ioan Doru Dăncuș), administrația din Baia Mare a atins doar un procent de 71,41% a veniturilor proprii.

 

De ce ne interesează aceste eșecuri ale administrației locale? Pentru că, conform legii, bugetul pe anul 2024 al municipiului poate fi fundamentat/construit doar la limita a 71,41% din cel din 2023. Implicit, după ce sunt introduse toate cheltuielile obligatorii (salarii, taxe aferente acestora, consumabile, cofinanțări, plăți restante, datorii/creanțe etc.), ce mai rămâne (dacă mai rămâne ceva) este repartizat către partea de investiții/dezvoltare.

 

V-am spus asta pentru a înțelege că lipsa de performanță a unei administrații păublice locale se răsfrînge direct asupra localității și implicita asupra cetățenilor.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

4 COMENTARII

  1. da intereseaza pe cineva din acest oras aspectele acestea ???? absolut pe nimeni, sau pe prea puutini … a facut cineva ceva cand a aruncat Chereches gunoiul pe malul Sasarului ??? a facut cineva ceva cand a plantat Chereches blocuri pe spatiile verzi, si acuma munca e continuata de Dancus si consilierii locali aserviti intereselor proprii???? un miting, ceva, sa le aratam ca ne pasa si ca nu vrem sa fim condusi de scursurile societatii ???

  2. Așa se întâmplă când ajunge sluga, stăpân și prostu’ la putere! Si orașul ăsta, ca și țara de altfel, este administrat de la un an la altul, din prost în mai prost. Și boboru’ pune botu’ și-și acceptă jugu’!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here