UPDATE – „MĂRINIMIA” ȘI BANII POLITICI – 66 de primării și Consiliul Județean Maramureș primesc… 4,27% din câți bani au nevoie: vezi alocarea pe UAT-uri și cum și-a tras PNL „partea leului”

1
2002

ATÂT S-A PUTUT. În 27 septembrie 2021, așa cum i-a ordonat Guvernul, Instituția Prefectului Maramureș a centralizat plata cheltuielilor curente și de capital a primăriilor + Consiliul Județean, care se confruntă cu o lipsuri financiare. Adică sunt sărace/sărac.

 

De ce suntem săraci

 

Sărăcia asta din administrațiile publice locale este cauzată pe de o parte de faptul că banii publici sunt cei mai prost manageriați/administrați, pe de altă parte de legislația impusă de guvernanți în această bâjbâială a mimării controlării pandemiei. În principal, cam astea sunt cauzele pentru care primăriile n-au bani: primarii (în cea mai mare parte a lor) sunt strategi financiari nepricepuți, iar statul i-a mai și împovărat cu cheltuieli obligatorii pe considerent că-i pandemie. Acum, statul a zis că-i ajută, doar să zică și cu cât. Și s-a intrat la contabilitate cu abacul, cu rândunici galben-albastre așezate pe trei rânduri, frumos.

 

În Maramureș a mai existat și o a treia cauză a lipsurilor financiare: incapacitatea mincinoșilor/neputincioșilor care s-au aflat la conducerea administrativă a județului (ultimii doi președinți ai CJ Maramureș, Zamfir Flore Ciceu – PC/ALDE, acum PNL și Gabriel Valer Zetea – PSD) de a finaliza proiectul major care are toți banii necesari în pușculiță (deci nu suferă de subfinanțare, dimpotrivă): Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (numită colocvial și “Groapa de gunoi de la Fărcașa”). Nefiind terminat acest proiect, maramureșenii cară gunoiul în județul Mureș, costurile suplimentare (care sunt uriașe) fiind suportate de primării.

 

Cât de săraci suntem și cât de darnic” a fost Guvernul

 

Bine, să revenim. Centralizarea nevoilor financiare a primăriilor din județ: aproape 525,5 milioane de lei (exact: 525.478.000 lei). Lipsa a dus la împiedicarea acordării cofinanțării unor proiecte, la mersul normal al activităților obligatorii (educație, protecție socială, infrastructură etc.). Cu miloaga, supuși, primarii au cerut să li se dea acești bani.

 

Din 525,5 milioane de lei cât au cerut primarii din Maramureș de la Guvern, li s-a acordat… 22,4 milioane de lei (exact: 22.452.000 lei). Adică, din mărinimia sa, Guvernul a onorat fix 4,27% din nevoi. Gestul e similar cu a adăpa un dromader cu pipeta. Din cele 76 de UAT-uri din județ, vor primi bani 66 de primării și Consiliul Județean (că nu degeaba l-a votat PNL Maramureș pe Cîțu ca președinte de partid). Zece primării (cu Manole cu tot, care-i și întrece)… nu. Cele 10 nenorocoase (care primesc nimic, nada, zero) sunt: municipiile Baia Mare și Sighetu Marmației și comunele Bocicoiu Mare, Cernești, Leordina, Oncești, Poienile de sub Munte, Poienile Izei, Remeți, Rona de Sus.

 

Repartizarea banilor pe UAT-uri

 

OK, acum să vedem cine primește cei 22,4 milioane de lei, defalcat, pe localități. Spuma o ia, bineînțeles, Consiliul Județean PNL Maramureș: 4,75 milioane de lei (exact: 4.752.000 lei). Practic, administrația județeană aflată sub controlul PNL primește 21,17% din suma totală repartizată județului Maramureș.

 

Iată cum arată repartiția pe UAT-urile (cele 66) care primesc bani (pentru cei care încă n-au înțeles sistemul “meritocrației PNL”, în paranteză figurează coloratura politică a primarului respectivului UAT) – precizare: am ordonat localitățile după sumele primite și alfabetic; recomandare, lecturați concluzia, aceasta fiind edificatoare:

 

700.000 lei: Baia Sprie (PNL), Vișeu de Sus (PNL);

650.000 lei: Tăuții Măgherăuș (PNL);

550.000 lei: Târgu Lăpuș (PNL);

500.000 lei: Coroieni (PNL), Câmpulung la Tisa (UDMR);

450.000 lei: Șomcuta Mare (PSD – deja asimilat PNL), Copalnic Mănăștur (PNL), Dumbrăvița (PNL), Giulești (PNL), Lăpuș (PNL), Mireșu Mare (PNL), Rozavlea (PNL), Strâmtura (PNL);

400.000 lei: Cavnic (PNL), Bistra (PNL), Bogdan Vodă (PNL), Budești (PNL), Coltău (independent), Desești (PNL), Groși (PNL), Groșii Țibleșului (PNL), Ruscova (PNL), Șișești (PNL);

390.000 lei: Ulmeni (PMP);

380.000 lei: Băiuț (PNL), Băsești (PNL), Petrova (PNL), Săpânța (PSD), Vișeu de Jos (PNL);

360.000 lei: Cicârlău (PSD), Gârdani (PSD);

280.000 lei: Călinești (PMP), Coaș (PMP);

250.000 lei: Fărcașa (independent – asimilat PNL), Sarasău (PSD), Satulung (PSD), Sălsig (PMP),

230.000 lei: Șieu (PSD);

200.000 lei: Remetea Chioarului (PMP);

100.000 lei: Borșa (PSD), Dragomirești (PSD), Săliștea de Sus (PSD), Seini (PSD);

50.000 lei: Ardusat (PSD), Ariniș (PSD), Asuaju de Sus (PSD), Băița de sub Codru (PSD), Bârsana (PSD), Bicaz (PSD), Boiu Mare (PSD), Botiza (PSD), Cupșeni (PSD), Ieud (PSD), Moisei (PSD), Oarța de Jos (PSD), Ocna Șugatag (PSD), Recea (PSD), Repedea (PSD), Rona de Jos (PSD), Săcălășeni (PSD), Săcel (PSD), Suciu de Sus (PSD), Vadu Izei (PSD), Valea Chioarului (PSD), Vima Mică (PSD).

 

Concluzia

 

Cele 76 de primării + Consiliul Județean Maramureș au cerut Guvernului să le aloce 525,5 milioane de lei pentru nevoi stringente de funcționare, asigurarea materialelor impuse de lege în perioada pandemiei, cofinanțarea proiectelor aflate în derulare. Guvernul (deocamdată Cîțu) a acordat 22,4 milioane de lei, adică 4,27% din cât s-a cerut.

 

Cei 22,4 milioane de lei s-au împărțit la 66 de primării (10 nu au primit nimic) + CJ Maramureș. CJ Maramureș, instituție controlată de PNL, a primit peste o cincime din bani, adică 4,75 milioane de lei (21,17% din suma totală repartizată județului).

 

În concluzie, celor 66 de primării “norocoase” le-a mai rămas de împărțit 17,7 milioane de lei. Media era 268.000 lei/primărie. Ceva mai mult decât nimic. Cum s-au împărțit banii? Simplu: celor 27 de primării PNL (le-am adăugat și pe cele din Șomcuta Mare și Fărcașa, unde doar scriptic primarii nu sunt încă la PNL) li s-a alocat peste 12 milioane de lei (fix: 12.070.000 lei). Celorlalte 39 de primării (PSD, UDMR, PMP și independente) li s-a alocat 5,7 milioane de lei.

 

Să recapitulăm: 27 primării PNL + CJ PNL = 16,75 milioane de lei. Restul (39 de primării nePNL) = 5,7 milioane de lei. Simplificat: apartenența la PNL 66% (două treimi), restul 34% (o treime). Echitabil. Echitabil conform meritocrației în înțelesul PNL. Partea leului. Qed.

 

UPDATE: La cererea cititorilor, iată care este și apartenența politică a primarilor din cele 10 UAT-uri din Maramureș care au fost respinse total de la această alocare financiară a Guvernului: cele două municipii din județul Maramureș (PNȚCD & PSD), toate cele 4 comune cu primar USR, o comună cu primar UUR (Uniunea Ucrainenilor din România), o comună cu primar independent și două comune cu primar PSD sau independent asimilat de PSD. Iată-le: municipiile Baia Mare (PNȚCD) și Sighetu Marmației (PSD) și comunele Bocicoiu Mare (PSD), Cernești (USR), Leordina(USR), Oncești (independent asimilat de PSD), Poienile de sub Munte (USR), Poienile Izei (independent), Remeți (UUR), Rona de Sus (USR).

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Vorbiti de lipsuri la primarii. Sunt pline de bani, daca primarii isi permit sa aiba cate unu sau doi consilieri personali, care doar cu numele trec pe la servici. Care este valoarea contractelor pentru promovarea primarilor, hai sa zicem localitatilor, incheiate cu presa. Sint bani, dar sunt manageriati in interesul personal al primarilor si ai gastilor care ii sustin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here