ÎN BAIA MARE – Clubul Meseriilor Rurale, un nou program pentru elevi și adulți lansat vineri de Fundația Noi Orizonturi

0
296

CLUBUL MESERIILOR RURALE. Vineri, 8 octombrie, ora 16.00, la Casa de Lut a familiei Hochia din cartierul băimărean Firiza (str. Lacului nr. 8A, Firiza – Baia Mare), Fundația Noi Orizonturi lansează Clubul Meseriilor Rurale, program la care sunt așteptați să ia parte în anul școlar 2021-2022 peste 5.000 de elevi și 500 de adulți îndrumători.

 

”Deși pot părea de domeniul trecutului, multe meserii și activități antreprenoriale tradiționale sunt încă de viitor. Ecoturismul sau turismul verde, prin care frumusețile unei zone sunt îngrijite, conservate, dar și promovate, se bucură de una dintre cele mai rapide creșteri, în lume, dar și în România. Ţinutul Zimbrului din județul Neamț este singura zonă turistică din România inclusă în Top 100 destinaţii sustenabile din lume.

 

Dar o experiența valoroasă a unui turist este dată și de interacțiunea și serviciile pe care i le poate oferi un/o: jurnalist culinar, curator simboluri rurale, organizator de șezători, designer de produse textile, ghid de natură, ghid de cultură, culegător din flora spontană. Sunt câteva exemple de meserii rurale, dar de viitor.

 

Pregătirea pentru o astfel de meserie începe cu o apreciere autentică a patrimoniului cultural și natural al spațiului rural, iar prin Clubul Meseriilor Rurale elevii au ocazia să se reîntâlnească cu elemente comune din satul lor, dar cu o altfel de experiență de învățare”, a precizat Anca Gaidoș, director Fundația Noi Orizonturi.

 

Fundația Noi Orizonturi invită cadre didactice, bibliotecari, asistenți sociali sau alți adulți care doresc și se pot implica voluntar să organizeze activități experiențiale, la ore dar și după școală, într-una din instituțiile locale ale comunei. Ei vor putea parcurge trei etape = trei modalități de implicare de-a lungul anului școlar 2021-2022:

 

• Activități. Au în ajutor un catalog cu peste 100 de activități, o serie de webinarii cu specialiști și posibilitatea de apela la un fond de 300 lei/îndrumător pentru achiziția de materiale necesare realizării activităților

• Proiecte. Doritorii vor putea participa la un program de formare pentru dezvoltare și scriere de proiecte, mentori pentru fiecare grup interesat și posibilitatea de a apela la un fond de max 2000 lei/proiect pentru a-l pune în practică.

• Școli/tabere de vară. Au la dispoziție un ghid de organizare, pregătire cu specialiști și posibilitatea de a apela la un fond de 1500 lei/comunitate pentru a organiza o tabără în vara 2022.

 

Programul Clubul Meseriilor Rurale poate fi accesat la bibliotecă, la clasă, ca activitate extracurriculară, dar în școală, în cluburile GreenIMPACT/IMPACT/Cercetași etc, în parohie, oriunde este o gazdă bună și unul-doi îndrumători adulți.

 

Astfel de exemple sunt deja dezvoltate în județul Maramureș cu sprijinul Fundației Noi Orizonturi: Clubul GreenIMPACT Baia-Sprie găzduit de Liceul Tehnologic a creat un traseu tip treasure-hunt în aplicația Questo și o tabără de zi pentru valorizarea plantelor medicinale; tot la Baia-Sprie, în urma parcurgerii cursului de Ghizi de Natură eleva Analucia Brezoczki a lansat tururi ghidate sub numele Secret Society of Baia-Sprie; la Baia Mare, elevii clubului GreenIMPACT MM Atraction găzduit de CD Nenițescu au lansat un ziar prin care promovează patrimonial cultural și natural din zona Maramureșului; iar clubul Green Squad de la colegiul Tehnic Barițiu a realizat un ghid turistic și un clip de prezentare pentru zona Mara-Cosău; la Breb, clubul local a creat un traseu tip treasure-hunt în aplicația Questo pentru vizitarea satului; membri grupului GreenIMPACT Misericordia din Sighetu Marmației și elevii școlii Dimitrie Cantemir din Baia Mare au creat muzee virtuale pentru a promova elemente uitate din patrimonial local; iar elevii din Petrodava și Firiza au petrecut o săptămâna în compania plantelor medicinale.

 

Cu ajutorul Montana State University și 4-H SUA și cu finanțare din partea Romanian-American Foundation, partener strategic și Lidl România, partener de extindere națională, începând cu anul 2021-2022 Fundația Noi Orizonturi oferă acest program tuturor elevilor care provin din mediul rural, oferind îndrumătorilor finanțări în valoare totală de 160.000 lei.

 

* Foto: @ecomaramures.com



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here