LUCRĂRI – Încă 4,5 milioane de euro pentru reabilitarea DN18, dar alocațiile financiare sunt tot insuficiente: deficit de peste 20 de milioane de euro

1
304
DN 18

INFRASTRUCTURĂ. Capitolul reabilitării infrastructurii rutiere din județul Maramureș are acum ca negativ punct de atracție finalizarea lucrărilor începute pe vremea Iehraptorilor, respectiv a DN 18 pe tronsoanele Moisei – Borșa și Borșa – Șesuri. Deși, fiind drum național,  nu este administrat de forurile județene, ținând seama că “împărțitorii” bugetului de stat sunt din aceeași echipă politică cu cei aflați la cârma administrativă a Maramureșului, modul în care sunt alocate sumele necesare pentru terminarea unei lucrări care ar fi trebuit deja să iasă din garanție sunt în apanajul președintelui Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Zetea, și, poate, a parlamentarilor social-democrați din județ.

 

Problema acestor lucrări de pe DN 18 constă în lipsa unei alocări financiare care să acopere toate lucrările necesare finalizării reabilitării. De pildă, pentru Lotul 1 Moisei – Borșa lucrările însumează 83,7 milioane de lei și până acum s-au alocat 16,7 milioane (cu tot cu suplimnetarea din luna mai). Pentru Lotul 2 Borșa – Șesuri, necesarul financiar e de 63,8 milioane de lei și până acum s-au alocat 15,8 milioane de lei.

 

Constructorii susțin că ritmul lucrărilor e lent, pentru că au efectuat deja lucrări care depășesc cu mult sumele alocate și că nu au certitudinea că, dacă accelerează, vor primi decontările. La presiunea oamenilor din zonele afectate de drumurile proaste care, pe lângă că nu sunt reparate, sunt grevate și de diferite restricții de circulație (cauzate de lucrările care se fac), președintele CJ Maramureș s-a mai dus odată cu jalba-n proțap la Ministerul Transporturilor pentru a cere o suplimentare.

 

Vestea bună e că a primit promisiunea că fiecare tronson va mai beneficia de o infuzie financiară de câte 10 milioane de lei, iar asta se întâmplă până la rectificarea bugetară din toamnă pe care mai toți administratorii publici o așteaptă ca pe Sfintele Moaște. Așadar, bravo pentru Zetea. De la vestea asta bună, însă, și până la a afirma că „mai e un pic și-i gata, pentru că avem întreaga susținere, în sfârșit, la Ministerul Transporturilor pentru a avea în acest an la dispoziția județului toate sumele necesare executanților lucrărilor pentru a finaliza cât mai repede investiția” e cale lungă, din nefericire. Pentru că nu-i deloc așa.

 

Aritmetica e argumentul afirmației de mai sus. Din bugetul pentru Moisei – Borșa (83.724.040 lei), dacă adăugăm și promisiunea asta recentă (că se vor mai aloca 10 milioane de lei) se ajunge la 26,6 milioane de lei, deficitul fiind de peste 57 de milioane de lei. E greu de crezut că rectificarea din toamnă va conține suma asta (ar însemna să se repartizeze, la final de an, când vine iarna, de două ori mai mult decât s-a repartizat tot anul).

 

Situația (aritmetică) e similară și în cazul Borșa – Șesuri. Din bugetul total (63.844.090 lei) s-au alocat 25,8 milioane de lei, deficitul fiind de 38 de milioane de lei. Per total, pentru finalizarea lucrării în acest an, așa cum afirmă optimist președintele CJ Maramureș, ar trebui ca în toamnă să se repartizeze încă 95 de milioane de lei, adică echivalentul a peste 21 de milioane de euro.

 

Concluzia: e bine (și de felicitat) că Zetea a mai smuls 20 de milioane de lei din pușculița statului pentru lucrările de pe ruta Moisei – Borșa – Șesuri, dar e greu de crezut că lucrarea se va finaliza în acest an – tot din rațiuni financiare.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. De ce nu apelati la specialistii de la judetene, aveti acolo o echipa unul si unul, drumari din nastere, trebuie sa aiba ei ceva solutie. Nu cred ca un sfat competent nu au, macar o lozinca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here